dinsdag 30 september 2008

Gouwenaren eten samen griesmeelcake

GOUDA - Juist nu de verhouding tussen de allochtone en de autochtone bevolking in Gouda onder druk staat na het busincident in de wijk Oosterwei, grijpen bewoners initiatieven aan om die situatie te veranderen. Een ervan is het organiseren van een gezamenlijke maaltijd in de ramadanmaand.

De maaltijd, een zogenaamd hospitality dinner, vindt plaats bij het Goudse raadslid Mohandis.

Na rellen in de wijk Oosterwei begin deze maand werd hij door allerlei media gevraagd om commentaar. Elke keer weer probeerde hij voor de camera’s en de microfoons te zeggen dat de hele bevolking ervoor moet zorgen dat er meer onderling begrip komt. Volgens hem ligt het dan voor de hand dat mensen elkaar beter leren kennen. „Daarom stel ik als moslim tijdens de ramadan mijn huis open, zodat mensen kennis kunnen maken met onze gastvrijheid.”

De Goudse familie Van den Brink nam de kans waar om mee te doen aan de iftar, de maaltijd die moslims gebruiken vlak na zonsondergang, wanneer het vasten wordt gebroken. „Wij vinden het niet goed om zo maar langs elkaar heen te leven. Je wilt weten wat moslims beweegt. Hoe leven en hoe denken zij? Vandaar dat we ons hebben opgegeven”, aldus Rudo van den Brink.

Op de tafel in de woonkamer staan hapjes klaar. De gesluierde vrouw des huizes dient een soep van kikkererwten, kaneel, groenten, kipfilet, selderij en tomaat op. „Die soep heeft mijn moeder gemaakt en is bedoeld om in de ramadan de maag te vullen en kracht en energie te geven”, legt Mohandis uit. „Het is niet goed om je voor of vlak na het vasten vol te proppen om zo een soort voorraad aan te leggen. Je krijgt er alleen maar meer honger van. Vandaar ook de dadels die we straks zullen eten. Licht verteerbaar voedsel, maar het vult wel.”

Na de soep presenteert de vrouw van Mohandis de tweede gang. Honingkoekjes, griesmeelcake en andere zoete lekkernijen komen op tafel. Ook is er ambachtelijk gemaakte honing en zelfgemaakte jam. Voor wie wat hartigs wil, zijn er gevulde hapjes met garnaal, kip of gehakt. „De honing is een specialiteit uit Marokko en kost 40 euro per liter”, voegt Mohandis er trots aan toe. Alle tafelgasten laten zich ondertussen de mintthee goed smaken.

Weggeven
Aan het einde van de maaltijd zijn de magen gevuld, maar is de tafel nog niet leeg. „Er is altijd over om te delen met anderen. Een moslim is verplicht 10 procent van zijn bezit weg te geven, maar tijdens de ramadan doen we net iets meer. Een kilo vlees of iets anders brengen we gerust bij een gezin waarvan we weten dat het het minder heeft dan wij.”

De maaltijd is nog niet afgelopen als Mohandis zich om halftien ’s avonds klaarmaakt om te bidden. Op de vraag of moslims antwoord krijgen op hun gebed, zwijgt Mohandis even. Volgens hem kan een moslim niet existentieel ervaren dat God antwoord geeft. „Ik doe mijn opdrachten en hoop op zegen.”

bron: Reformatorisch Dagblad

donderdag 25 september 2008

Gouda: Op eigen kracht met aantoonbaar resultaat

Oosterwei staat sinds het besluit van Connexxion om de bus tijdelijk een paar straten om te laten rijden, in de belangstelling van de media. Dat doet de beeldvorming van onze stad en deze buurt Oosterwei in het bijzonder, geen goed. In de maatschappelijke en politieke discussie die nu ontstaat klinkt door dat problematieken zoals deze zich voordoen in Oosterwei, overal in Nederland kunnen gebeuren en ook gebeuren. Ook wij zijn die mening toegedaan. Gouda is op dit punt representatief voor een groot aantal andere steden in Nederland.

Vandaag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de situatie in Oosterwei en breder over vergelijkbare situaties in andere Nederlandse steden.

Vooruitlopend op het aanstaande spoeddebat geeft de burgemeester van Gouda de volgende verklaring:

Aantoonbaar resultaat

De gemeente Gouda heeft aantoonbaar resultaat geboekt met haar veiligheidsaanpak.

Ik bestrijd het beeld dat er niet wordt opgetreden tegen raddraaiers. We pakken ze op en pakken ze aan. We spreken over een buurt die speciale aandacht behoeft en krijgt. Daar sluiten we de ogen niet voor.

Onze veiligheidsaanpak kent een goede balans tussen preventie enerzijds en repressie anderzijds.

Ook heeft de gemeente Gouda samen met woningcorporaties veel geïnvesteerd in de wijk. Het helpt als een wijk er goed uitziet, als de huizen groot genoeg zijn en als de voorzieningen op peil zijn. Bewoners in Oosterwei willen een buurt die schoon, heel en veilig is. Op al deze factoren zetten we in.

Preventie en repressie

Preventie is er op gericht jongeren perspectief te bieden. In Gouda zetten we erop in dat alle jongeren tot 27 jaar of een opleiding volgen of een baan hebben. En dat geldt ook voor Marokkaanse jongeren. Tevens wordt met name in de groep tot 14 jaar ingezet op daar waar het nodig is het vergroten van het verantwoordelijkheidsbesef bij ouders. Dat doen we door opvoedingsondersteuning, maar ook een verlengde schooldag draagt daar aan bij.

Op het gebied van repressie tonen onze cijfers aan dat de politie krachtig optreedt. Als burgemeester van openbare orde en veiligheid ben ik erg tevreden over hun inzet. Ik pleit wel voor een strakkere termijn als het gaat om rechtspraak. Het helpt als de straf sneller volgt op de daad.

Indien nodig pakken we naast de jongeren ook de ouders aan. Met verplichte opvoedingsondersteuning tot in het uiterste geval ontzegging uit de ouderlijke macht.

Sinds 2005 heeft dit alles geleid tot een aantoonbare verbetering van de veiligheid in de wijk. In cijfers, maar ook in veiligheidsbeleving.

De laatste tijd is sprake van een terugval. Een nieuwe groep kinderen tot 14 jaar zorgt voor overlast.

We zijn dus nog niet klaar. Het kan en moet beter. Steden zoals Gouda kunnen extra steun goed gebruiken.

Op eigen kracht

Kortom: Op eigen kracht werkt Gouda met aantoonbaar resultaat aan de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid. Dat doen we met extra inzet in die wijken en buurten die om onze extra aandacht vragen.

Gouda is niet uniek in Nederland als we zeggen: we zijn geen grote stad, maar we kampen wel met een grootstedelijke problematiek. Wij voelen ons gesteund door het kabinet en zijn in gesprek over:

- Grotere inzet op opvoedingsondersteuning, waar nodig verplicht

- Instrumentarium om adequater de raddraaiers te kunnen oppakken en aanpakken

- Investering in wijkontwikkeling: versneld inzetten op nieuwbouw projecten en voorzieningen

Gouda is een vitale stad en toont ook nu haar veerkracht. Als burgemeester van de dialoog ga ik in gesprek met mensen in de wijk, de stad en het land. Samen moeten we werken om onze stad veilig en leefbaar te maken en te houden. Ik weet dat er mensen zijn die overlast veroorzaken en ook dat er mensen zijn die zich onveilig voelen. Ik ben de burgemeester van beide groepen, daar mag men mij op aanspreken!

woensdag 24 september 2008

Media vergroten problemen Goudse wijk Oosterwei uit

De beeldvorming in de media over de Goudse wijk Oosterwei is zeer eenzijdig, betoogt A. W. L. de Wit. De media-aandacht voor de problemen met Marokkaanse jongeren heeft afbreuk gedaan aan de positieve ontwikkelingen die er in de wijk te zien waren.

Het is goed om na alle media-aandacht voor Gouda-Oosterwei een korte reconstructie van de feiten te schetsen. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk geworden in het Goudse: de media kunnen een stad maken of breken.

Nadat de zondagseditie (helaas) van De Telegraaf anderhalve week geleden meldde dat Connexxion een deel van buslijn 3 (door de wijk Oosterwei) tijdelijk zou opheffen, sloeg de mediagekte in Gouda onmiddellijk toe, met alle nare gevolgen van dien. Een buschauffeur werd inderdaad die afgelopen week ’s ochtends vroeg bedreigd met een mes en in zijn bus beroofd. Overigens niet in de wijk Oosterwei, maar in Goverwelle.

Volstrekt ontoelaatbaar natuurlijk. Dit incident past in het trieste rijtje van problemen rond ambulances in Amsterdam en het instellen van een samenscholingsverbod in Ede. Het zoveelste voorbeeld van overlast door Marokkaans-Nederlandse jeugd.

Er is iets grondig mis in dit land, dat moge duidelijk zijn. Den Haag, geef een stad(je) als Gouda met grootstedelijke problematiek dan ook de middelen in gelden en menskracht om de zaken bij de wortel adequaat aan te pakken. Juridische maatregelen als een wetswijziging om snelrecht effectief in te zetten kunnen hierbij echt helpen.

Ondertussen riep een fors gedeelte van de media Gouda uit tot een stad waarin de relschoppers de baas zouden zijn en de politie slechts het nakijken zou hebben. Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer haalde een aantal politici de Goudse problemen aan, waarbij sommigen ze flink aandikten. De toon was gezet.

Gouda zit inmiddels met de brokken en sommige critici spreken al over Oosterwei als de 41e probleemwijk van minister Vogelaar. En we waren juist zo goed op weg in deze wijk, waar behoorlijke problemen waren - en nog zijn, dat moeten we niet verdoezelen of wegpoetsen. Het laatste jaar liet een afname zien van incidentcijfers (waaronder woninginbraak, autokraak, jongerenoverlast, straatroof, diefstal en vernieling) met 30 procent.

Ook dat is Oosterwei. De inspanning van jongerenwerkers, Marokkaanse buurtvaders in samenwerking met politie en gemeente, had de wijk juist een positieve impuls gegeven. De leefbaarheid nam absoluut toe.

Marokkaanse ouders zijn door de burgemeester aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Ook met de Marokkaanse jongeren zelf is indringend gesproken en zijn harde afspraken gemaakt. De bus rijdt inmiddels weer de normale route, met camera’s en beveiligingsmedewerkers als oplossing voor de korte termijn. Met busmaatschappij Connexxion zijn afspraken gemaakt om incidenten tijdig op de juiste plaats te melden.


We hopen dat we er in Gouda met elkaar in slagen om ons niet het hoofd op hol te laten brengen door negatieve beeldvorming. In plaats daarvan moeten we ons richten op de langetermijnontwikkeling van de stad en de wijken. Gelukkig laat die een positief beeld zien. Incidenten, hoe waar en ingrijpend ze voor direct betrokkenen ook mogen zijn, herinneren ons eraan dat we blijvend alert moeten zijn en samen moeten strijden voor een veilige en leefbare stad.

Het integrale veiligheidsbeleid van Gouda heeft als slogan ”Vriendelijk als het kan, streng als het moet”. Wat de SGP Gouda betreft een dikke blauwe streep onder dit laatste!

De auteur is fractievoorzitter van de SGP in Gouda.

maandag 22 september 2008

Groen licht voor Vredebest

GOUDA - De bouw van het winkelcentrum aan de zuidkant van het NS-station gaat door.
B en w stemmen in met het idee van projectontwikkelaar Multi Vastgoed, inclusief de bouw van een voetgangersbrug over het Kleiwegplein. Officieel gaat het nog om een intentieovereenkomst. Die moet het komende jaar leiden tot een uitvoerbaar plan
.

B en w hebben Multi Vastgoed alvast enkele randvoorwaarden meegegeven. Zo dient de projectontwikkelaar bij de nieuwbouw aan de kant van de Spoorstraat rekening te houden met de wens van de gemeente in de toekomst de spoortunnel te verbreden.

Het winkelcentrum krijgt een omvang van maximaal 18.000 vierkante meter. Dat biedt, zeggen b en w, voldoende mogelijkheden voor bedrijven die nu in de binnenstad tegen beperkingen aanlopen voor wat betreft de grootte van hun zaak. Hoeveel ruimte er precies komt voor winkels wordt later in samenspraak tussen de gemeente en Multi Vastgoed vastgesteld.

Het idee voor een nieuwe ontwikkeling voor het gebied Vredebest/Spoorstraat is al tien jaar oud, maar kwam afgelopen zomer in een stroomversnelling. Multi Vastgoed bracht een globale opzet naar buiten en bleek al in het bezit te zijn van een groot aantal panden in het gebied. Van de bebouwing blijft alleen de kerk van de gereformeerde gemeente behouden.

Voor Gouda komt het plan als geroepen. De stad heeft nu geen grote winkelruimten beschikbaar die voldoen aan de wensen van (landelijke) winkelketens. De gemeente praat al met bedrijven om hun wensen te inventariseren. Door de nieuwbouw ontstaat een goede verbinding tussen station en centrum.

Onderdeel van het plan is een luchtbrug die het nieuwe winkelcentrum verbindt met de Kleiweg. Het publiek hoeft straks niet meer het drukke Kleiwegplein over te steken. Volgens Multi Vastgoed gaat het om een spectaculair ontwerp. De brug zal een essentieel onderdeel vormen van het plan. Zonder een directe en hoogwaardige verbinding tussen de Kleiweg en het nieuwe winkelcentrum zou het laatste aan aantrekkingskracht inboeten, aldus de projectontwikkelaar.

Dat past helemaal in de visie van Gouda op het centrum. In 1998 heeft architect Pi de Bruijn, die het eerste idee lanceerde, al opgemerkt dat het nieuwe Vredebest de treinreiziger als het ware richting historisch stadscentrum moet zuigen. Want, dat was een van de uitgangspunten in het plan van De Bruijn: het noordelijke stadsdeel moet als het ware aan de oude binnenstad worden ‘geniet’.

AD, 22 september 2008

'Wij zijn absoluut de baas op straat'

GOUDA - De Goudse burgemeester Wim Cornelis wil het best toegeven: hij heeft de afgelopen dagen door alle aandacht voor de stad 'niet zo gek veel' geslapen. Maar hij wil blijven uitleggen dat het in Oosterwei een stuk beter gaat.

Burgemeester Cornelis van Gouda: slapeloze nachten door commotie rond Oosterwei. De ophef over de situatie in de wijk werd vrijdag door De Telegraaf nieuw leven ingeblazen, toen een journalist van die krant en een camerateam van Een Vandaag door boze jongeren werden weggejaagd. ,,Ik stoor me aan het beeld dat nu ontstaan is. De suggestie dat de reljeugd de baas op straat is, is op z'n zachtst gezegd onjuist. Wij zijn absoluut de baas.'' Het opstootje deed zich al woensdag voor. Diezelfde avond heeft Cornelis Marokkaanse bewoners toegesproken tijdens een moskee-bijeenkomst in sporthal De Springers. Later heeft hij een deel van de jeugd die betrokken was bij het opstootje zelf apart toegesproken. ,,Velen van hen waren gefrustreerd over het beeld dat in de media werd geschetst. Een veelgehoorde klacht was dat ze hun verhaal hebben verteld tegenover de camera's van de nieuwszenders, maar dat er uiteindelijk niets van terug te zien was. Ze wilden dat ook hun verhaal beter in beeld kwam. Ik ben tegen de jongeren duidelijk geweest: geweld, tegen wie dan ook, kan niet door de beugel en wordt bestraft. En ik heb ze voorgehouden dat een agressieve houding tegen journalisten en camera's averechts werkt.''Cornelis heeft er vertrouwen in dat door die bijeenkomsten de angel deels is weggenomen. ,,Ik vind dat we adequaat hebben gereageerd op de onrust. Het is nu weer rustig in Oosterwei, heb ik begrepen van politie en jongerenwerkers.''De ophef over de wijk begon een week geleden, toen busbedrijf Connexxion besloot om niet meer met bus 3 door de wijk te rijden. Cornelis betreurt dat het gebrek aan communicatie over die maatregel zo veel gevolgen heeft gehad. ,,Het zet een proces in beweging waar je helemaal geen controle meer over hebt. Het nieuws gaat met je op de loop. Maar ik kan en wil er niet voor weglopen. Uiteindelijk moet ik toch duidelijk maken dat het in Oosterwei de laatste anderhalf jaar juist de goede kant op gaat. Waarmee ik niets wil afdoen aan de serieuze oorzaak van de maatregel van Connexxion: de beroving van een buschauffeur. Dat is onacceptabel. Daarom willen we samen met Connexxion die problemen beter aanpakken. Gelukkig rijden de bussen sinds donderdag weer normaal door de wijk. Dat vind ik een goed gebaar van de chauffeurs. Ik heb ze daarvoor bedankt met een bloemetje, maar ik wil graag zo snel mogelijk met hen om de tafel om over hun kijk op de problemen te praten.''Toch denkt Cornelis niet dat het gemeentelijk beleid in en over de wijk veranderd moet worden. ,,Het resultaat van de moeite die we hebben gedaan om de overlastgevende jongeren in kaart te brengen en op het rechte pad te houden, is duidelijk. We hebben van de ongeveer honderd jongeren in de wijk er zeventig richting scholing en werk gekregen. Daarbij worden ook de ouders actief betrokken. Ouders die welwillend zijn, maar de mogelijkhedenom hun kinderen goed op te voeden ontberen, geven we opvoedondersteuning. Er is ook een groep ouders die het geen donder interesseert. Die kinderen pakken we hard aan, en de ouders betrekken we daarbij. Goedschiks of kwaadschiks. Het is een aanpak die nu al vruchten afwerpt: de criminaliteitscijfers in de wijk zijn flink gedaald. Cornelis erkent dat de irritatie in de wijk over een groepje jonge Marokkanen de laatste weken weer toeneemt. ,,Het ging eigenlijk zo goed voor de zomer, dat we de mobiele camera bij het winkelcentrum maar hebben weggehaald. Maar sindsdien is de overlast weer toegenomen. Ik zal dan ook in het driehoeksoverleg met politie en Openbaar Ministerie voorstellen die voorlopig weer terug te hangen. Maar camera's of niet, een wijk 100 procent veilig krijgen lukt nergens, weet Cornelis. ,,Voorvallen zullen er altijd zijn. ''

zaterdag 20 september 2008

Persverklaring

Vandaag verscheen er in de Telegraaf een artikel over de wijk Oosterwei in de gemeente Gouda. Hierin wordt de indruk gewekt dat “de reljeugd de baas op straat is, de politie deze relschoppers geen strobreed in de weg legt en dat journalisten het advies krijgen uit deze wijk weg te blijven.” In een reactie op deze publicatie stelt burgemeester Wim Cornelis dat het beeld dat nu door de Telegraaf wordt gewekt, is gebaseerd op een incident dat zich afgelopen woensdagmiddag heeft afgespeeld.

Op die dag heeft een groep jongeren enkele journalisten belaagd. Dat had te maken met de media-aandacht die sinds afgelopen zondag zeer intensief is geweest. Aanleiding voor de media-aandacht was het tijdelijk stilleggen van een buslijn in deze wijk. De burgemeester keurt het sterk af dat de jongeren de journalisten hebben belaagd. De politie heeft tijdens dit incident wel degelijk opgetreden. Er zijn twee aanhoudingen verricht en diverse andere mogelijke daders zijn in beeld. De politie is nog bezig met een onderzoek op basis van de aangifte van de cameraploeg. De gemeente heeft niet aan journalisten geadviseerd uit de wijk weg te blijven. Wel heeft de gemeente gevraagd dergelijke bezoeken aan te melden.

Op dezelfde dag heeft de burgemeester gesproken met ouders en jongeren in de wijk. Er zijn afspraken gemaakt waarbij de burgemeester de ouders heeft opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen voor de rust in de eigen wijk. Daarnaast heeft de burgemeester een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren. “Dit is niet goed voor het beeld van onze buurt en stad.” Deze oproep heeft een positief effect gehad. Er is sindsdien geen sprake meer van onrust in Oosterwei. Sinds donderdag rijdt de bus weer probleemloos door de wijk. Ook vandaag na het verschijnen van het artikel in de Telegraaf is het rustig in Gouda gebleven. Dat rapporteren onder andere wijkagenten en jongerenwerkers die continue in Oosterwei actief zijn.

Burgemeester Wim Cornelis: “De gemeente Gouda kent een langere historie waarbij de dialoog met alle bevolkingsgroepen zijn werking doet.” De burgemeester benadrukt dat de Goudse samenleving zich kenmerkt als een van veerkracht. “Deze schijnwerpers doen ons geen goed, maar daar waar we ze nu positief kunnen ombuigen gaan we dat doen. Wat wij meemaken in Gouda kan overal in Nederland gebeuren. Wat wij zien, is dat onze integrale veiligheidsaanpak zijn vruchten begint af te werpen. We hebben best nog een lange weg te gaan, maar onderzoek toont aan dat het veiligheidsgevoel in Gouda toeneemt. In Oosterwei is het aantal incidenten bijvoorbeeld met 30% afgenomen.”

19 september 2008

Goudse bussen rijden weer normaal

GOUDA - De stadsbussen van Connexxion in Gouda rijden donderdag weer hun normale route. De chauffeurs besloten afgelopen weekend een deel van de wijk Oosterwei te mijden.
Aanleiding was de beroving van een busbestuurder, die onder bedreiging van een mes zijn wisselgeld moest afgeven. Al eerder zouden in de wijk incidenten zijn geweest in de bussen. De beroving was de spreekwoordelijke druppel voor de chauffeurs.
Connexxion en de gemeente Gouda hebben afgesproken maatregelen te nemen om het busvervoer in de stad veiliger te maken. Chauffeurs die zich bedreigd voelen, krijgen begeleiding. Bovendien worden de bussen voorzien van bewakingscamera's.

AD – 18 september 2008