vrijdag 20 november 2009

Eerste Goudse sterren uitgereikt

Op vrijdag 20 november - de Dag van de Rechten van het Kind- reikte burgemeester Cornelis in de Trouwzaal van het stadhuis voor het eerst Goudse jeugdlintjes uit. Dit jaar zijn er vier jeugdlintjes of te wel Goudse Sterren, uitgereikt. De vier winnaars zijn:

Lisa Douma (7 jaar)

Iedere maandagavond brengt zij, tot groot genoegen van de bewoners in de Ronssehof, koekjes rond. De bewoners typeren Lisa als een lichtpuntje en zij is dan ook door de bewoners uitgeroepen als directrice van de koektrommel. Zij kan zo goed contact leggen met ouderen dat sommige bewoners uitsluitend met haar praten. Lisa doet dit met zoveel enthousiasme dat zij het erg vindt als zij een avondje helpen in de Ronssehof moet overslaan.

Jalila Yachou (12 jaar)
Zij heeft uitstekend geholpen met de organisatie van een funfeest in Gouda Oost. Zo heeft Jalila meegewerkt aan het ontwerpen van een logo, heeft zij ideeën aangedragen in vergaderingen en is zij samen met de wijkconsulent op pad gegaan om buurtbewoners te enthousiasmeren. Ook heeft Jalila meegewerkt aan een poster en heeft zij op allerlei manieren het feest gepromoot. Voor het feest heeft ze meegeholpen om de spullen klaar te zetten. Jalila kenmerkt zich, zo jong als zij is, als iemand met een eigen mening en bijzondere interesses in maatschappelijke problemen.

Mohamed Zakri (15 jaar)
Hij begeleidt zijn vader met het organiseren van sport- en spelactiviteiten in de wijken Bloemendaal, Achterwillens en Korte Akkeren. Ook is Mohamed betrokken bij het uitvoeren van de 5 mei activiteiten die door Bep Rijsbergen worden georganiseerd. Daar waar hij kan, helpt hij haar. Mohamed geeft ook trainingen bij de jeugd van ONA. Vijf jaar geleden heeft hij samen met anderen in de wijk Korte Akkeren een voetbalclub opgericht voor kinderen vanaf 4 tot 8 jaar, onder de naam Marokkaanse voetbalclub K.A. In zijn vrije tijd organiseert hij sport- en spelactiviteiten in Korte Akkeren. Mohamed vindt het leuk om tijdens officiële activiteiten allerhande hand- en spandiensten te verrichten bijvoorbeeld catering en fotograferen. Hij is erg geliefd bij de Marokkaanse jeugd en ook bij hun ouders.

Söhail Ali (16 jaar)
Al op 10-jarige leeftijd was hij actief voor Kids Tegen Geweld. Hij heeft samen met de landelijke Stichting Zinloos Geweld meegedaan aan een project van Unicef in Gouda en hij heeft destijds samen met de burgemeester en de Stichting Zinloos Geweld het Lieveheersbeestje geplaatst op de Markt. Ook zette Söhail zich in om de 10 gouden stadsregels van de gemeente Gouda in de praktijk te brengen. Hij heeft speeltafel- en tafeltennisactiviteiten georganiseerd voor de jeugd, die gesponsord werden door het wijkteam. Op 26 september dit jaar heeft hij de Burendag georganiseerd voor zijn straat. Verder is hij actief bij COC-meetings onder jongeren met leeftijden tussen 12-16 jaar.

jury
Een deskundige jury heeft de voordrachten bekeken en gewogen. De jury bestond dit jaar uit
Yannick Maltha, voorzitter van de Jeugdraad, Daniëlle de Bruijn, olympisch kampioen waterpolo, Vivian den Hollander, schrijfster van kinderboeken, Ciska Jansz, De Ideeënbrouwerij
Marc Meijer; Stichting Boven de 7e Verdieping

Het jeugdlintje, de Goudse Ster, wordt jaarlijks uitgereikt aan kinderen en jongeren die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de Goudse samenleving. Er zijn twee categorieën, kinderen tot 12 jaar en jongeren van 13-23 jaar.

Persbericht Gemeente Gouda, 20 november 2009

Geen opmerkingen: