dinsdag 17 november 2009

EU-prijs voor Goudse aanpak conflicten

Het Goudse pionierproject mediationvaardigheden met een slimme aanpak van conflicten tussen overheid en burger is verkozen tot één van de 5 meest excellente verbeteringen in de publieke dienstverlening. Het inzetten van mediationvaardigheden wordt het komend jaar door de Europese Commissie en European Institute voor Public Administration als één van de vijf meest excellente verbetering van de publieke dienstverlening in Europa uitgedragen.

Frankrijk won de eerste prijs met het project e-Bourgogne waarmee het midden- en kleinbedrijf op een gemakkelijke manier toegang geeft tot de markt van openbare aanbestedingen. Het Goudse pionierproject mediationvaardigheden eindigde op een gedeelde tweede plaats en is bovendien het enige Nederlandse project dat een finaleplaats heeft bereikt. De overige finalisten waren projecten van Duitsland en Oostenrijk. De European Public Service Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de beste voorbeelden in de publieke administratie. Een internationaal gerenommeerd panel van experts heeft uit ruim 300 aanmeldingen een shortlist van best practices geselecteerd. Deze best practices zijn vervolgens door een internationale jury beoordeeld. De jury heeft per thema 5 finalisten geselecteerd.

Snel en persoonlijk contact
In het Goudse project wordt snel en persoonlijk contact opgenomen met burgers wanneer zij een bezwaar of klacht indienen, of voordat de overheid een voor een burger negatieve beslissing neemt. Daarbij wordt een open en oplossingsgerichte houding gehanteerd. Zo kunnen juridische conflicten tussen burger en overheid worden vermeden en dat scheelt beide partijen een hoop rompslomp, ellende en geld.

Resultaten
Uit onderzoek blijkt dat de inzet van mediationvaardigheden leidt tot een verbetering van de klanttevredenheid van 20 procent, een verbetering van de arbeidstevredenheid van ambtenaren van 20 procent, een vermindering van de administratieve lasten voor burgers van 23 procent en een vermindering van de kosten voor de overheid van 27 procent. Na het inzetten van mediationvaardigheden ziet ruim 60 procent van de burgers af van een verdere formele bezwarenprocedure.

Persbericht gemeente Gouda, 16 november 2009

Geen opmerkingen: