woensdag 27 mei 2009

Project hangjongeren dreigt te stranden

GOUDA - Mimoun Talbi van buurthuis ‘t Wiel is ten einde raad. Een mede op zijn intitiatief ontwikkelde manier om hangjongeren in Oosterwei bezig te houden, dreigt om zeep te worden geholpen door geldgebrek en tegenwerking.

Mimoun Talbi (links) met enkele kinderen op het voetbalveld. FOTO PIM MUL
Tientallen jongeren zijn elke zondagmiddag op het voetbalveld van Jodan Boys te vinden. De jongsten zijn een jaar of 6, de oudsten zijn 16 jaar en ouder. Door ze op het veld met sport bezig te laten zijn, hebben ze minder tijd om kattenkwaad uit te halen.

Probleem is nu dat Sport.gouda, dat voor de veldhuur tot nu toe 16,50 euro per uur rekende, in het vervolg een uurprijs van 39,80 euro vraagt. En dat kan niet meer worden betaald uit de ‘wijkkas’, of zoals het officieel heet, het 3-eurobudget. Bovendien lukt het Talbi maar niet om medewerking te krijgen voor een eenvoudig onderkomen voor de jongeren tussen de velden van Jodan Boys en sporthal De Springers. Hij wil de jeugd daar opvangen. ,,Er moet in Oosterwei toch iets worden gedaan voor de jeugd? Nou, nu is er iets waarmee je een deel van de problemen kunt oplossen en nu laat de gemeente het afweten,’’ aldus Talbi.

Sport.gouda zegt dat voor het gebruik van sportvelden een marktconform tarief wordt gehanteerd van 39,80 euro per uur. Dit bedrag is gebaseerd op berekeningen van het ministerie van Onderwijs.

De gemeente adviseert Talbi om met de sportclubs contact op te nemen over medegebruik van de sportvelden

Bron: AD, 26 mei 2009

zaterdag 16 mei 2009

Zes relschoppers Gouda opgepakt

De eerste zes Marokkaanse raddraaiers zijn gisteren opgepakt voor het gooien van stenen naar de politie in de Goudse probleemwijk Oosterwei.

Vijf jongemannen (19-22 jaar) werden gistermorgen in de boeien geslagen nadat camerabeelden hadden uitgewezen dat zij eerder deze week betrokken waren geweest bij rellen naar aanleiding van de arrestatie van twee jonge inbrekers. Een inwoner van Zoetermeer, die ook deel uitmaakte van het straattuig, meldde zich gistermiddag zelf bij de politie.
Een grote groep opgeschoten Marokkanen probeerde dinsdag in de Bernadottelaan in Oosterwei de aanhouding van hun van inbraak verdachte vriendjes (14-16 jaar) te verhinderen en trakteerde de in het nauw gedreven agenten op een stenenregen. De inbrekers zijn na drie dagen hechtenis weer op vrije voeten gesteld. Zij zullen zich volgens een politiewoordvoerder wel binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda kondigde gisteren in een reactie aan dat het in verzekering gestelde zestal door het openbaar ministerie voor openlijke geweldpleging wordt vervolgd. "Het is onacceptabel gedrag van deze jongeren, want de politie moet op een normale manier haar werk kunnen doen. Dit mag niet ongestraft blijven", vindt Cornelis, die desondanks nog spreekt van 'incidenten'.
De arrestaties tonen volgens hem wel ondubbelzinnig aan dat de politie de zaak alsnog hoog opneemt. Eerder liet het korps Hollands-Midden nog weten dat stenen gooien naar de politie onder de noemer 'baldadigheid' valt en met een bekeuring van negentig euro kan worden afgedaan. Na een golf van kritiek besloot het korps alsnog werk van de opsporing van de stenengooiers te maken en betitelde het eerder ingenomen standpunt als een 'communicatiefoutje'. "Natuurlijk pikken wij dit gedrag niet", benadrukt de zegsman.

De Goudse politie is ook nog op zoek naar de groep Marokkanen die woensdagavond huishield in de Albert Heijn in winkelcentrum Bloemendaal. Daarbij werden flessen door de supermarkt gesmeten en spullen gestolen. Toen agenten een 18-jarige knul aanhielden, gingen de ruiten van hun auto eruit.

De Marokkaanse gemeenschap in Gouda hult zich naar aanleiding van de nieuwste ongeregeldheden in stilzwijgen. Ook het onlangs opgerichte Marokkaanse Jongeren Platform (MJP) dat zich onder meer ten doel heeft gesteld om direct te reageren op actualiteiten en het negatieve beeld over Marokkaanse jongeren in Gouda weg te werken, gaf gisteren niet thuis.
"De begeleider is op dit moment op vakantie in Marokko", zegt een medewerker van het Goudse welzijnswerk. Ook is het volgens hem niet mogelijk om een van de leden van het MJP te spreken te krijgen. "Zij zijn op dit moment allemaal aan het werk en bovendien wil ik er verder geen energie insteken."

De Telegraaf, 16 mei 2009

maandag 11 mei 2009

Met kano door de onderdoorgang

Zaterdag 9 mei 2009 opende Arnout Menkveld (wethouder Monumentenzorg en Binnenstad) samen met Pieter Hellinga (hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Rijnland) de gerestaureerde onderdoorgang bij de Dubbele Buurt. Met in hun kielzog leden van de Kanovereniging De Goudse Peddel stuurden zij hun kano door het kleine sluisje Achter de Kerk via de onderdoorgang naar de Gouwe. Als feestelijk welkom krijgen zij daar een glaasje champagne aangeboden.

Restauratie
De onderdoorgang werd vanaf oktober 2008 voor restauratie tijdelijk drooggelegd. Dit bood mogelijkheden om geïnteresseerden een kijkje te laten nemen in deze historische watergang. Tijdens de open dagen namen zo’n 16.000 mensen een kijkje in deze unieke overkluizing. Ook de leerlingen van 35 Goudse schoolklassen kregen als onderdeel van een educatieve Storytrail hier een rondleiding. Gouda kan terugkijken op een succesvol restauratieproject, waarbij met veel instellingen en organisaties is samengewerkt. De restauratie van de onderdoorgang kwam mede tot stand met financiële steun van het Bouwfonds Cultuurfonds en het hoogheemraadschap van Rijnland.

Kanoroute
De onderdoorgang wordt als vast onderdeel opgenomen in de nieuwe kanoroute die vóór de zomer wordt geopend. Voor de watersporters zijn ledlampen in de donkere gang aangebracht die gaan branden zodra iemand de gang in vaart. Met loshangende kettingen voor de ingangen hoopt de gemeente de duiven uit de onderdoorgang te houden.

Cultureel en haven kwartier
Dit project is onderdeel van het projectprogramma cultureel en haven kwartier. Doel van dit programma is samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partijen de historische binnenstad te ontwikkelen met een centrale rol voor het historisch erfgoed.

Persbericht Gemeente Gouda, 11 mei 2009