maandag 21 december 2009

Rijksgeld voor Gouds veiligheidsbeleid

Sinds september 2008 heeft Gouda het veiligheidsbeleid geïntensiveerd. In een voorstel aan de raad laat het college zien op welke manier de gemeente de subsidies van vier ministeries en eigen middelen de komende 2 jaren besteedt aan veiligheids- en leefbaarheidsmaatregelen.

Het geld dat Gouda krijgt van het Rijk wordt toegewezen aan maatregelen die moeten leiden tot een versterkt veiligheidsbeleid en een trendbreuk in de problematiek van de Goudse Marokkaanse probleemjongeren en hun ouders. Burgemeester Wim Cornelis: “Met deze subsidies helpt Den Haag ons een eind in de goede richting. Maar uiteindelijk moeten we het zelf doen. We gebruiken dit geld om zichtbare veranderingen door te voeren en ons beleid van grenzen stellen en perspectief bieden concreet te maken. Zo leggen we de basis voor een veiliger Gouda”.

In oktober 2008 diende de gemeente het plan ‘Gouda gaat nóg harder werken aan veiligheid’ in. De plannen en maatregelen die daarin beschreven staan zijn door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Jeugd en Gezin, Justitie en Wonen, Wijken en Integratie beoordeeld. In de afgelopen maanden is duidelijk geworden welke onderdelen van het plan in aanmerking komen voor geld uit landelijke subsidies en regelingen.

Vanuit de verschillende ministeries komen de komende twee jaar middelen beschikbaar voor persoons- en groepsgerichte aanpak, gezinsmanagement, straatcoaches, opvoedondersteuning, zinvolle dagbesteding, sociale samenhang en een schone leefomgeving. Ook voor de periode na 2011 is er zicht op Rijksmiddelen voor de Goudse veiligheidsaanpak. Daarmee kan Gouda uitvoering geven aan het plan met de volgende drie speerpunten: jongeren en hun omgeving, aanpakken van de zwaarste categorie overlastgevers en fysieke ingrepen om de wijk te verbeteren.

Eerder dit jaar kreeg Gouda al groen licht voor het Veiligheidshuis, dat in juni door minister Hirsch Balin (Justitie) geopend werd. Inmiddels zijn de gezinsmanagers en straatcoaches al in Gouda aan de slag. De overige toegekende bedragen worden over meerdere jaren uitgekeerd, bijvoorbeeld voor het tegengaan van overlast en verloedering.

Persbericht Gemeente Gouda, 16 december 2009

vrijdag 4 december 2009

De 54e Kaarsjesavond, 15 december 2009

Het grootste feest van Gouda staat weer voor de deur: Kaarsjesavond. Duizenden mensen bezoeken onze stad om ’s avonds in het centrum te genieten van het marktplein, verlicht door duizenden kaarsen. Alleen al in het Stadhuis branden 1.500 kaarsen. Het verlichten van de boom van onze zusterstad Kongsberg vormt het hoogtepunt op die feestelijke dag.
De hele dag en avond bruist de stad van activiteiten. Op elke straathoek en in kerken klinkt muziek en op en rond de Markt staan kramen vol kerstlekkernijen en –versierselen. Ook is er een levende kerststal. Uitrusten kan op een van de vele terrassen. Al deze activiteiten zorgen voor een geweldige kerstsfeer in de stad.

Kerstboom
Maandagochtend 7 december komt de grote Noorse kerstboom omstreeks 10.00 uur aan in Gouda. In de ochtend wordt de boom geplaatst op de Markt voor het stadhuis. Vanaf die dag zijn vele handen bezig met het verankeren en versieren van de boom. Ook dit jaar zal de boom verlicht worden door energiezuinige ledlampjes.

Zet een kaars voor het raam
De kern van kaarsjesavond is een lichtfeest met brandende kaarsen achter alle ramen van het gotische stadhuis en de huizen en winkels daaromheen. Bewoners en winkeliers op en rond de Markt krijgen gratis kaarsen en een standaard om de kaarsen in te plaatsen. Zij hebben hierover een brief ontvangen. Daarin roept de burgemeester tevens de bewoners op om op kaarsjesavond zoveel mogelijk van de schemer tot een uur of 22.00 kaarsen te branden voor het raam. Om ongeveer 19.00 uur gaat de “knop van Eneco” om en krijgt het marktplein een prachtige verstilde aanblik door de duizenden brandende kaarsen.

Brandveilig
Kaarslicht is open vuur en daar moet men waakzaam bij zijn. In het Goudse stadhuis worden daarom op kaarsjesavond alle brandende kaarsjes goed in de gaten gehouden. Dit jaar is het de 10e keer dat jongeren van de jeugdbrandweer van onze Duitse zusterstad Solingen de ramen van de bovenste verdieping van het stadhuis bewaken. Onze brandweer houdt het open vuur op de andere verdiepingen in de gaten.

Bijzonder
Bijzonder aan deze 54e Kaarsjesavond is dat de samenzang rond de boom wordt ondersteund door een Kaarsjesavond-Scratchkoor. Dit koor is speciaal voor deze avond samengesteld uit individuele zangers uit het hele land die van tevoren de muziek zelf hebben ingestudeerd. Een koor dat als het ware uit niets (‘from scratch’) is bijeengebracht. De enige (!) repetitie van het Kaarsjesavond Scratchkoor vindt in de middag plaats in de Sint Janskerk. U bent van harte welkom bij deze repetitie.

Avond
Hoogtepunt van Kaarsjesavond ik het ontsteken van de lichtjes van de kerstboom op de Markt. Voorafgaand aan het verlichten van de boom houdt burgemeester Wim Cornelis een korte toespraak en leest hij het kerstverhaal voor. Het Kaarsjesavond Scratchkoor zingt samen met het Gouds Kinderkoor een aantal meerstemmige Christmas Carols met muzikale ondersteuning van Brass Band Schoonhoven onder leiding van Boudewijn Zwart en het mobiele carillon. Alle bezoekers worden uitgenodigd samen kerstliederen te zingen.

Gouda op de landelijke televisie
De programmering van de landelijke televisie op Kerstavond heeft dit jaar een bijzonder Gouds tintje. Tijdens een speciale kerstuitzending van het televisieprogramma ‘Nederland Zingt’ zendt de Evangelische Omroep die avond een volkskerstzang uit vanuit de Goudse Sint Janskerk. De beelden vanuit de kerk worden afgewisseld met een sfeerreportage van de 54e editie van Gouda bij Kaarslicht.
De opnamen voor het populaire televisieprogramma in de Sint Jan worden gemaakt op woensdagavond 16 december a.s. De dag ervoor is een cameraploeg al actief tijdens Gouda bij Kaarslicht. Gedurende de hele dag worden sfeerbeelden gemaakt van het programma, met als hoogtepunt de feestelijke ontsteking van de grote Kerstboom uit Kongsberg tussen zeven en acht uur, waarbij een delegatie van deze Noorse zusterstad van Gouda aanwezig is en burgemeester Cornelis een toespraak houdt.

Opnamen van Gouda bij Kaarslicht worden gebruikt voor de uiteindelijke uitzending op kerstavond 24 december om 19.30 uur op Ned.2.

Persbericht Gemeente Gouda, 4 december 2009