donderdag 18 maart 2010

Bom uit WO II gevonden in Spoorzone Gouda

In de Spoorzone in Gouda, langs de Burgemeester Jamessingel, is een 500-ponder-bom aangetroffen die daar in WO II is terecht gekomen. De bom ligt 7,5 meter onder de grond en is inmiddels weer met zand afgedekt. De ruiming van de bom wordt voorbereid en ondertussen wordt het gehele gebied onderzocht op de aanwezigheid van bommen. Er is geen gevaar voor omwonenden en de omgeving.

Het terrein wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. Bij het bouwrijp maken hoort ook een bommenonderzoek. Dat wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Uit een eerste scan van een deel van het gebied bleek dat er mogelijk bommen zouden kunnen zitten. Op basis van die scan is vandaag een locatie nader onderzocht en is duidelijk geworden dat het inderdaad om een 500-ponder-bom gaat. De bom is weer afgedekt met zand. De gemeente heeft opdracht gegeven om de ruiming van de bom voor te bereiden. Deze ruiming is noodzakelijk omdat er op deze locatie gebouwd en dus ook geheid moet worden. Een dergelijke ruiming vergt een zeer grondige voorbereiding, onder andere vanwege de nabijheid van het spoor. Ondertussen wordt de rest van het gebied ten oosten van het station gescand en zullen eventuele andere bommen in beeld worden gebracht. Dit onderzoek zal korter duren dan de voorbereiding van de ruiming. Naar verwachting zal binnen enkele weken duidelijk zijn of er zich nog meer bommen in het gebied bevinden.

De vindplaats van de bom wordt in de gaten gehouden door politie en stadstoezicht.De opslagplaats die zich op de vindplaats bevond wordt inmiddels naar elders verplaatst. De gemeente heeft op basis van de ervaringen met de Gouwebom (die achteraf een aardingspijp bleek) een draaiboek opgesteld, dat nu wordt gevolgd.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: