vrijdag 23 juli 2010

Duivenhok tegen overlast

In de binnenstad zorgen duiven voor overlast. Bij de Nieuwe Markt is daarom een groot duivenhok geplaatst. Duiven kunnen hier slapen, krijgen voer en hun eieren worden weggehaald. Op 12 juli start de aannemer met de plaatsing, na de zomer wordt de til in gebruik genomen.

Niet alleen Gouda maar ook andere steden hebben duiven in de binnenstad. Duiven hebben leuke kanten maar brengen ook overlast met zich mee. Verstopte goten, duivenpoep, aantasting van (historische) gebouwen en overlast bij (eet)winkels. De gemeente neemt nu maatregelen, hierbij geadviseerd door de landelijke werkgroep Duivenoverlast. Wethouder Wendy Ruwhof (Stedelijk beheer): "Het is goed dat we nu wat aan de overlast voor bewoners gaan doen. Ik ben blij met de diervriendelijke aanpak die zich in andere steden al bewezen heeft."

Duivenhok

Het hok wordt als proef geplaatst op een afdak aan de Nieuwe Markt waar veel duiven zijn. De proef duurt 2 jaar, met de bewoners is afgesproken om na een jaar te evalueren. Dan wordt duidelijk hoeveel duiven er in wonen en of de overlast hierdoor verminderd is. In totaal is er plek voor 150 duiven. Op basis van deze proef zal ook blijken of er nog een tweede hok in de binnenstad nodig is.

Aanpak

Vrijwilligers van de landelijke werkgroep gaan dagelijks het hok schoonmaken, geven voer en wisselen de eieren om voor kalkeieren. Hierdoor zal het aantal duiven niet verder groeien. Maar omdat er spontaan ook nieuwe (post)duiven komen aanvliegen, zal het aantal ook niet sterk verminderen. Volgens de werkgroep moeten we leren leven met duiven in de stad. Door deze aanpak wordt de overlast wel sterk verminderd.

Voeren niet meer toegestaan

De vrijwilligers die het hok onderhouden zijn ook het aanspreekpunt voor de buurt en zijn per e-mail bereikbaar. Om te zorgen dat het echt werkt moet er niet meer gevoerd worden. Mensen die voer in de stad strooien worden aangesproken. Wanneer dit niet helpt dan worden boetes uitgedeeld. Winkeliers wordt gevraagd om mogelijk straatafval bij hun winkel te beperken. Wilt u ook een handje helpen bij het verzorgen van de duiven? Meld u dan aan via redactie@gouda.nl

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: