woensdag 8 september 2010

Besluit Provinciebestuur - Gouda en Waddinxveen samen één nieuwe gemeente

Het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda heeft kennis genomen van het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om te komen tot een herindelingadvies. Het advies heeft betrekking op de gemeentelijke indeling van (onder meer) de gemeenten Waddinxveen en Gouda.

Het besluit van de provinciebestuur volgt op de beslissing van de gemeenteraad van Waddinxveen om een – met instemming van beide raden – in november 2009 gesloten bestuurlijk convenant eenzijdig te verbreken. Dit convenant voorzag in een gedegen onderzoek naar de haalbaarheid van een fusie tussen beide gemeenten.

Het college van Gouda gaf er de voorkeur aan het in het bestuurlijk convenant overeengekomen fusieonderzoek uit te voeren. In het voorjaar van 2011 zouden, op grond van de uitkomsten ervan, beide gemeentebesturen in gezamenlijkheid aan Gedeputeerde Staten laten weten of tot het starten van een ARHI-procedure zou kunnen worden overgegaan. Het besluit van de raad van Waddinxveen sloot deze onderzoeksweg definitief af. Evenwichtig en vooral objectief onderzoek naar de meerwaarde van een fusie behoort daarmee niet langer tot de mogelijkheden.

Het provinciebestuur (Gedeputeerde en Provinciale Staten) heeft haar standpunt inzake de noodzakelijke bestuurskracht in dit deel van de Zuidvleugel van de Randstad neergelegd in het rapport “Bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving: de knoop doorgehakt” (november 2007).

Het college van BenW van Gouda constateert dat Gedeputeerde Staten met hun besluit om te komen tot een herindelingsadvies voor de gemeenten Waddinxveen en Gouda dit standpunt nogmaals bekrachtigen.

Het college hoopt dat alsnog wordt bereikt wat beide gemeenten met het bestuurlijk convenant voor ogen hadden: de versterking van de lokale en regionale bestuurskracht aan de oostzijde van de Zuidvleugel inclusief het behoud van regionale voorzieningen op het terrein van onderwijs, sport en zorg.

“Het gaat er bij deze gemeentelijke herindeling om het gezamenlijk belang voor de inwoners, bedrijven en instellingen zo goed mogelijk te dienen zonder dat de inwoners veel van die bestuurlijke verandering merken. Wij zien het besluit van het Provinciebestuur als een handreiking voor een stabiele toekomst van beide gemeenten”, zegt burgemeester Wim Cornelis.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: