woensdag 17 februari 2010

Verklaring Kerstperiode Gouda

Net zoals vele andere gemeentes in Nederland organiseert Gouda activiteiten voor jongeren in vakantieperiodes. Ook in de periode rond kerst en oud en nieuw. Gouda is een van de gemeenten waar deze periode relatief rustig verloopt.

Helaas was er in de afgelopen kerstperiode in Gouda sprake van tientallen gevallen van overlast en criminaliteit. Gebruikmakend van sneeuw- en ijsballen én van de gladheid vielen jongeren mensen lastig of overvielen ze. De politie heeft hier snel en doeltreffend op gereageerd. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht en de relschoppers zijn voor de rechter gebracht. De politie heeft stevig opgetreden en het is de rest van de Kerstperiode en Oud en Nieuw redelijk rustig gebleven in Gouda.

In de wijk Oost heeft, met hulp van een gerespecteerd lid van het wijkteam, een groep van vijf jongens zich opgeworpen om activiteiten in de wijk te organiseren. Deze vijf jongens waren niet betrokken bij de sneeuwoverlast. Met het wijkteam Oost, de Vereniging RenM, de politie en de gemeente is overleg gevoerd. In dat overleg is ondermeer besloten om de initiatiefnemende jongens activiteiten tijdens de Kerstperiode én oud en nieuw te laten organiseren. Daarvoor heeft de gemeente 1750 euro ter beschikking gesteld op basis van bestaande regelingen. Over dat bedrag hebben de ontvangers zich achteraf, met bonnetjes, verantwoord. De vijf jongens zijn vervolgens, tijdens de vakantieperiode, actief in de buurt opgetreden om de situatie beheersbaar te houden. Voor hun inspanningen hebben de vijf jongens achteraf een cadeaubon gekregen. Mede dankzij hun initiatief is de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw in Oost zeer rustig verlopen.

Persverklaring Gemeente Gouda, 16 februari 2010

vrijdag 12 februari 2010

Bestrijding van gladheid laat sterk te wensen over

De gladheidbestrijding op de Goudse fietspaden laat sterk te wensen over.
Dit blijkt uit een landelijke enquête van de EO en de Fietsersbond.

Gouda staat op de derde plaats van de slechtste gemeenten.

Cyclus zegt dat in eerste instantie de sneeuwval zo extreem was dat de medewerkers de eerste dagen hun handen vol hadden aan de autowegen. Nu is er een tekort aan strooizout. Cyclus gebruikt nu een mix van zand en zout en die is minder effectief.

Bron: AD, 12 februari 2010

donderdag 11 februari 2010

Verkiezingsavond 3 maart

Op woensdag 3 maart 2010 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Direct na het sluiten van de stembureaus worden de stemmen geteld. Graag nodigen wij u uit om bij de verkiezingsavond en de presentatie van de voorlopige uitslagen aanwezig te zijn. U bent op 3 maart van harte welkom vanaf 21.00 uur in de Stadswinkel, Klein Amerika 20.

3 maart: Het programma van de verkiezingsavond: (De volgende tijden zijn richttijden)

21.00 uur - Ontvangst met koffie
21.15 uur - Opening Burgemeester
22.30 uur - Tussentijdse uitslag
00.15 uur - Voorlopige uitslag per partij
00.30 uur - Einde verkiezingsavond

Wilt u aanwezig zijn tijdens de verkiezingsavond?

Meldt u zich dan voor 25 februari aan via 0182 – 58 91 91, zodat wij eventuele benodigde voorzieningen voor u kunnen treffen.

donderdag 4 februari 2010

Goudse bezuinigingen

Na de verkiezingen heeft het nieuwe bestuur meteen een flinke klus te klaren.

Gouda moet na 2010 vijf miljoen euro bezuinigen. En in het najaar wordt bekend hoeveel hier nog bijkomt, omdat het rijk de algemene uitkering aan de gemeenten verlaagt. Dit staat in de verkennende ambtelijke studie “ Bezuinigingen met beleid 2010-2014”. De studie bevat voorstellen waarover college en raad dit jaar al moeten besluiten. Maar er staan ook denkrichtingen in voor de langere termijn.

Vorig jaar werd het al duidelijk: Gouda ontkomt niet aan bezuinigingen. Ook de politieke partijen realiseerden zich dat. Ze vroegen of ze ook bezuinigingsideeën konden aanleveren en of ambtenaren deze konden doorrekenen. Dit in het kader van debatten tijdens de verkiezingen.

Maar de gemeente heeft niet stil gezeten. De eerste bezuinigingen worden al doorgevoerd met een efficiencyslag in de werkprocessen. Hiermee bespaart de gemeente 1,5 miljoen op personeel. Dat betekent dat de organisatie krimpt met 30 tot 40 arbeidsplaatsen. Voor de resterende 3,5 miljoen staan er voorstellen in de verkennende studie, waarmee het nieuwe college en de raad direct na de verkiezingen aan de slag moeten.

Donkere wolken

“We weten nog niet hoe het rijk gaat bezuinigen. Maar duidelijk is dat de gemeente hierdoor minder inkomsten krijgt”, zegt burgemeester Wim Cornelis. “In september dit jaar verwachten we te weten we hoeveel dit is. Vooralsnog houden we rekening met een extra korting van 7,5 miljoen vanaf 2012”. Om keuzes mogelijk te maken en inzicht te geven in de gevolgen ervan, zijn in de studie denkrichtingen opgenomen. Deze moeten nog wel verder uitgewerkt worden. En er moet meer zekerheid komen over de hoogte van de bezuinigingen van het rijk.
Tijdens de begrotingbehandeling eind 2010 zal duidelijk zijn welke maatregelen er vanaf 2012 effectief worden.

Persbericht gemeente Gouda, 4 februari 2010