dinsdag 18 mei 2010

Opening terrein Reeuwijks Verlaat op 29 mei; gratis rondvaarten

De restauratie van het Reeuwijks Verlaat aan de Burgvlietkade in Gouda is afgerond. De sluis is volledig gerestaureerd en ook het terrein eromheen. Dankzij een bijdrage van het hoogheemraadschap van Rijnland was het mogelijk ook de derde deur van de sluis te herstellen. Hierdoor heeft het monument zijn oorspronkelijke karakter vrijwel volledig terug gekregen. Op zaterdag 29 mei aanstaande verrichten Daphne Bergman, wethouder cultuurhistorie van de gemeente Gouda en Pieter Hellinga, hoogheemraad van hoogheemraadschap van Rijnland om 10.30 uur de officiële opening. Aansluitend aan deze opening kunnen belangstellenden tussen 11.00 tot 16.00 uur een gratis rondvaart maken naar Gouda en/of naar Reeuwijk. Ook zijn er diverse activiteiten op het terrein.

Gratis rondvaart richting Gouda en Reeuwijk

Tussen 11.00 en 16.00 uur liggen er een aantal rondvaartboten klaar waarop belangstellenden kunnen inschepen voor een gratis rondvaart van ruim een uur, richting Reeuwijk of Gouda. Op de Goudse rondvaart wordt een toelichting gegeven op de geschiedenis van het Goudse water, op de Reeuwijkse rondvaart over natuur en schoon water op de Reeuwijkse Plassen.

De rondvaarten vertrekken elk 1,5 uur. De eerste boot vertrekt om 11.00 uur, de laatste om 16.00 uur.

Activiteiten

Gedurende de dag vinden er op het terrein diverse activiteiten plaats waaronder een waterspektakel van de Goudse Peddel kanovereniging. Daarnaast is er in het Coornhert Gymnasium een tentoonstelling over de restauratie van het Reeuwijks Verlaat.

Reeuwijks Verlaat

In de Breevaart tussen Reeuwijk en Gouda, ligt een klein, romantisch groen gebied. Markant onderdeel hiervan is het Reeuwijks of Dubbel(d) Verlaat. Verlaat betekent sluis en het woord Dubbel(d) geeft aan dat de sluis aan één kant twee uitgangen heeft die elk op een watergang met eigen waterpeil uitkomen. Het Reeuwijks Verlaat is daarmee een zogenaamde driewegsluis: een sluis die drie waterwegen met elkaar verbindt. In Nederland zijn er in totaal maar drie van dit soort sluizen. De twee andere liggen in het noorden van het land en het Reeuwijks Verlaat is de kleinste en de oudste. De sluis is sinds september 2009 gemeentelijk monument en wordt op dit moment gerestaureerd.

Restauratie

Door de restauratie krijgt het Reeuwijks Verlaat zijn oorspronkelijk karakter vrijwel volledig terug. In 1868 is de sluis ingrijpend veranderd en kreeg zijn huidige vorm. In 1972 is het sluishoofd richting Sluipwijk dichtgemetseld. Omdat inmiddels beide weteringen hetzelfde waterpeil hadden, was het niet nodig beide deuren te houden. De kade tussen beide weteringen is nu een smal wandelpad. Het Reeuwijks Verlaat wordt nu vooral gebruikt door de recreatievaart van en naar de Reeuwijkse plassen.

Bij de huidige restauratie zijn de muren van de sluiskolk opnieuw opgebouwd in IJsselsteentjes. Er zijn nieuwe sluisdeuren en de voetgangers/fietsbrug over de sluis is vernieuwd en verbeterd. Het bedieningsmechanisme heeft nieuwe lieren met kaapstanders. In plaats van asfalt is er klinkerbestrating gekomen. Maar het meest in het oog springend is het herstel van de deur die in 1972 werd dichtgemetseld. Daarmee krijgt de sluis zijn oorspronkelijke karakter van driewegsluis weer terug.

Meer informatie over de sluis is te vinden op www.gouda.nl/reeuwijksverlaat.

Persbericht gemeente Gouda

maandag 10 mei 2010

Straatversierpakketten WK 2010

In navolging op de succesvolle acties van 2006 en 2008 stelt de gemeente Gouda opnieuw vijftig WK-straatversierpakketten beschikbaar. Deze pakketten zijn voor bewoners die gedurende het WK 2010 hun straat of buurt een oranje tintje willen geven. Dit jaar zijn de pakketten uitgebreid met een oranje reservebank, waarop buurtbewoners kunnen zitten om de wedstrijden samen te bekijken. Deze banken zijn speciaal voor dit doel door Het Segment, de regionale school voor praktijkonderwijs, ontworpen en gemaakt.

In Gouda vinden we het belangrijk dat bewoners dingen samen doen. De gemeente Gouda is van mening dat het gezamenlijk versieren van een straat en het kijken naar sport, bijdraagt aan de goede sfeer in de buurt.

Aanvragen

Inwoners van Gouda kunnen het straatversierpakket aanvragen via een formulier op www.goudaontmoet.nl. Zij moeten dan wel tenminste vijf andere straatbewoners vinden die het initiatief ondersteunen. De aanvragen voor de pakketten kunnen tot 1 juni 2010 worden ingediend en worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Op is op!

Inhoud pakketten

De WK straatversierpakketten bestaan onder andere uit oranje vlaggenlijnen, wimpels en vlaggen. Het versierpakket is een basispakket. Bewoners worden van harte uitgenodigd hun straat verder te versieren met andere (oranje)versiersels, uiteraard in overleg met andere straatbewoners. De aanvragers van het WK straatversierpakket moeten uiterlijk een week na de finale de versieringen weer opruimen. Het verstrekte versierpakket blijft in het bezit van de aanvragers. Voor volgende gelegenheden kunnen de oranje versiersels dan weer gebruikt worden.

Persbericht Gemeente Gouda

donderdag 6 mei 2010

Crisis zichtbaar in jaarrekening Gouda

Ook de gemeente Gouda heeft last van de crisis. De jaarrekening 2009 laat een tekort zien van 4,4 miljoen euro. De grootste post bestaat uit tegenvallende grondexploitaties. Zonder deze kostenpost had de jaarrekening een positief saldo gehad. Het heeft voor inwoners van Gouda geen directe gevolgen, want de gemeente vult het tekort aan vanuit de Algemene reserve.

Grondexploitatie

Grofweg bestaan grondexploitaties uit kosten die de gemeente maakt ter voorbereiding van bouwprojecten. Denk aan het maken van de plannen, grond- en milieuonderzoeken en soms het bouwrijp maken. Die kosten worden later in het project meestal terugverdiend door de verkoop van de grond. Maar vanwege de slechte markt was dit bij een aantal grote projecten niet mogelijk. Dit gold voor de Spoorzone, Middenwillens en de beoogde modernisering van het bedrijventerrein Goudse Poort. Ook ontving de gemeente aanmerkelijk minder bouwleges en vielen de parkeeropbrengsten tegen. Het positieve saldo van de verkoop van gronden en panden, een scherpe aanbesteding van individuele verstrekkingen en het binnenhalen van subsidies konden het tekort niet voldoende opheffen.

Resultaten

Positieve resultaten waren er ook. Met de verkregen subsidie kunnen we de veiligheid in de stad beter en nog structureler aanpakken. We kregen ook subsidie om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, door verbetering van de spoorwegonderdoorgang bij het Hamstergat. Nu het geld hiervoor is toegezegd, kan de uitvoering ingepland worden. Ook zichtbaar is het opknappen van de drie monumentale molens in Gouda. ’t Slot is al klaar, de Mallemolen en de Roode Leeuw zijn komende zomer in volle glorie hersteld. In veel wijken hoogt de gemeente straten op, vervangen we de riolering en knappen we het openbaar gebied op. Soms gaat dit minder snel dan gewenst, maar dat komt doordat we het grondig aanpakken. Het hele openbare gebied, inclusief parkeerplaatsen en soms het groen knappen op. Verder is er een vernieuwd platform voor stadsmarketing opgericht om te werken aan het imago van de stad. Dit platform werkt nauw samen met ondernemers en bewoners.

Kansen vergroten

Drie jaar lang daalde de werkloosheid in Gouda. Hij stijgt nu helaas licht. Met name jongeren hebben hier last van. Het afgelopen jaar heeft de gemeente dan ook samen met bedrijven gewerkt aan de uitbreiding van stage- en leerwerkplaatsen voor deze groep. Het gebrek aan een diploma blijkt namelijk het grootste struikelblok bij het vinden van een baan. Ook is er in samenwerking met scholen extra aandacht en begeleiding geweest om voortijdige schooluitval tegen te gaan. Daarnaast worden jongeren gestimuleerd om langer op school te blijven en een extra diploma te halen in een studierichting met volop kansen op de (toekomstige) arbeidsmarkt.

En nu

Het tekort op de jaarrekening wordt aangevuld vanuit de algemene reserve. Daar is deze post ook voor bedoeld. De reserve, ook wel weerstandsvermogen genoemd, komt hiermee op 14,2 miljoen. Dat is lager dan de norm die de gemeente zichzelf heeft opgelegd. Omdat het aantal grote projecten de komende jaren vermindert (ze moeten dan klaar zijn), kan deze norm worden aangepast. De kans dat er aanspraak op de reserve gedaan moet worden daalt, naarmate er minder (grote) projecten zijn.

Persbericht gemeente Gouda