vrijdag 20 augustus 2010

Duiventil tegen overlast in gebruik genomen

In de binnenstad zorgen duiven voor overlast. Bij de Nieuwe Markt is daarom een grote duiventil geplaatst. Duiven kunnen hier slapen, krijgen voer en hun eieren worden weggehaald. Op maandag 23 augustus om 14.00 uur wordt de duiventil officieel in gebruik genomen.

Duiventil

De til is als proef geplaatst op een afdak aan de Nieuwe Markt waar veel duiven zijn. De proef duurt 2 jaar, met de bewoners is afgesproken om na een jaar te evalueren. Dan wordt duidelijk hoeveel duiven er in wonen en of de overlast hierdoor verminderd is. In totaal is er plek voor 150 duiven. Op basis van deze proef zal ook blijken of er nog een tweede hok in de binnenstad nodig is.

Aanpak

Vrijwilligers van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast gaan dagelijks de til schoonmaken, geven voer en wisselen de eieren om voor kalkeieren. Hierdoor zal het aantal duiven niet verder groeien. Maar omdat er spontaan ook nieuwe (post)duiven komen aanvliegen, zal het aantal ook niet sterk verminderen. Volgens de werkgroep moeten we leren leven met duiven in de stad. Door deze aanpak wordt de overlast wel sterk verminderd.

Voeren niet meer toegestaan

De vrijwilligers die de til onderhouden zijn ook het aanspreekpunt voor de buurt en zijn per e-mail bereikbaar. Om te zorgen dat het echt werkt, mag er niet meer gevoerd worden. Mensen die voer in de stad strooien worden aangesproken en worden uitgenodigd om in de duiventil mee te helpen. Wanneer voeren doorgaat dan worden boetes uitgedeeld. Winkeliers wordt gevraagd om mogelijk straatafval bij hun winkel te beperken.

Persbericht gemeente Gouda

dinsdag 3 augustus 2010

Kattensingel wordt 30 km-zone

De Kattensingel is vrij smal en er rijdt veel verkeer. Daarom wordt het een 30 km-zone met o.a. snelheidsbeperkende verkeersdrempels en ronde verhogingen. Hierdoor wordt het voor bewoners, fietsers en ander verkeer veiliger.

Om overlast te beperken wordt er 's avonds en 's nachts gewerkt tussen 20.00 uur tot 06.00 uur van maandag 16 tot en met donderdag 19 augustus. Verkeer wordt omgeleid via de Burgemeester Jamessingel, fietsers via het Regentesseplantsoen.

In overleg met bewoners is gekeken naar passende snelheidsbeperkende oplossingen. Er komen verspreid over de Kattensingel vier verkeersdrempels en bij de twee zijstraten ronde verhogingen (zg."punaises"). Deze maatregelen zorgen voor een goede snelheidsbeperking en minder trillingen.