maandag 27 september 2010

Gastouders krijgen langer de tijd om aan kwaliteitseisen te voldoen

Ouders die gebruikmaken van gastouderopvang hebben in 2010 recht op kinderopvangtoeslag, ook als hun gastouder niet aan de nieuwe deskundigheidseisen voldoet. Dat heeft de ministerraad onlangs besloten. In 2011 gelden deze regels wel, maar gastouders krijgen langer de tijd om aan de gestelde eisen te voldoen. Ook mogen gastouders voortaan op meer dan één locatie oppassen.

Kinderopvangtoeslag in 2010

Ouders hebben in 2010 recht op kinderopvangtoeslag, ook als hun gastouder niet aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoet en daardoor nog niet is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. Daarmee wordt de terugbetalingsplicht over 2010 geschrapt. Hierdoor wordt voorkomen dat vraagouders het financiële risico lopen als hun gastouder zich niet op tijd kwalificeert. Voor definitieve toekenning van de toeslag over 2010 moeten ouders wel aan de overige wettelijk eisen voldoen.

Kinderopvangtoeslag in 2011

Vanaf 2011 moeten gastouders wel aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoen en in het Landelijk Register Kinderopvang zijn opgenomen, willen vraagouders hun recht op kinderopvangtoeslag behouden. Het ministerie geeft gastouders langer de tijd om aan de deskundigheidseisen te voldoen en zich aan te melden bij de gemeente. De deadline van 1 september 2010 wordt verschoven naar 1 oktober 2010. Op deze manier krijgen opleidingcentra en gastouderbureaus meer tijd om alle procedures af te ronden en diploma’s voor gastouders in orde te maken.

Eén Iocatie-eis

Ook kunnen gastouders op meer dan één locatie oppassen; voorheen was dat maar één locatie. Gastouders kunnen weer zowel thuis als bij de vraagouder of bij meerdere vraagouders oppassen, waardoor het voor gastouders aantrekkelijker kan zijn om in de gastouderopvang te werken.

Gewijzigde Wet Kinderopvang per 1 januari 2010

Het kabinet besloot in juni 2009 de regels voor gastouderopvang aan te passen, om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan, de kwaliteit te verhogen en de kinderopvang betaalbaar te houden. Op 1 januari 2010 zijn de nieuwe regels voor gastouderopvang ingegaan. Gastouderbureaus moeten aan strengere eisen voldoen en van gastouders wordt een hogere deskundigheid gevraagd. Ook is er een Landelijk Register Kinderopvang waar zowel gastouders als het gastouderbureau ingeschreven moeten staan. Gastouders kunnen in het register worden opgenomen als ze aan de kwaliteitseisen voldoen. Alleen ouders die gebruik maken van opvang die in dit register staat, komen voor kinderopvangtoeslag in aanmerking. Minister Rouvoet laat die eis nu vanaf 1 januari 2011 ingaan. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Persbericht Gemeente Gouda

woensdag 22 september 2010

Nieuw parkeerterrein binnenstad: 125 extra plaatsen

De bouw van de parkeergarage Bolwerk vordert, maar de opening duurt nog even. Daarom is bij de Koningshof een nieuw, tijdelijk parkeerterrein aangelegd. De ingang is via de Raam of Vest. Hier kunnen binnenstadbezoekers tegen een laag tarief parkeren tot de parkeergarage open gaat.

Wethouder Wendy Ruwhof (Verkeer): “Hier deed zich een goede kans voor om het tekort aan parkeerplekken aan te pakken. Meer parkeerplaatsen is belangrijk voor bezoekers en de ondernemers in de binnenstad.”

Het parkeerterrein is uitsluitend voor auto’s. Met bewoners is besproken dat andere voertuigen zoals aanhangwagentjes, caravans of grote voertuigen niet zijn toegestaan - hier wordt ook streng tegen opgetreden. Uitrijden kan alleen via de Vest om overlast op de Raam te voorkomen.

Om het parkeren te stimuleren geldt een lager tarief van € 1,40 per uur zonder tijdslimiet (overige parkeerplaatsen binnen de singels is € 2,00 per uur en maximaal 1 uur). Het maximum dagtarief is ook lager: € 7,00 in plaats van € 11,00. Betalen kan bij twee parkeerautomaten. Op het terrein is een invalidenparkeerplek en er is camerabewaking.

De gemeente huurt het terrein tijdelijk van een projectontwikkelaar die pas later start met woningbouw op deze plek. Deze kan na een jaar het parkeerterrein iets verkleinen als er woningen gebouwd worden. Als de parkeergarage Bolwerk opent wordt het tijdelijke parkeerterrein weer opgeheven.

Persbericht gemeente Gouda

woensdag 8 september 2010

Besluit Provinciebestuur - Gouda en Waddinxveen samen één nieuwe gemeente

Het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda heeft kennis genomen van het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om te komen tot een herindelingadvies. Het advies heeft betrekking op de gemeentelijke indeling van (onder meer) de gemeenten Waddinxveen en Gouda.

Het besluit van de provinciebestuur volgt op de beslissing van de gemeenteraad van Waddinxveen om een – met instemming van beide raden – in november 2009 gesloten bestuurlijk convenant eenzijdig te verbreken. Dit convenant voorzag in een gedegen onderzoek naar de haalbaarheid van een fusie tussen beide gemeenten.

Het college van Gouda gaf er de voorkeur aan het in het bestuurlijk convenant overeengekomen fusieonderzoek uit te voeren. In het voorjaar van 2011 zouden, op grond van de uitkomsten ervan, beide gemeentebesturen in gezamenlijkheid aan Gedeputeerde Staten laten weten of tot het starten van een ARHI-procedure zou kunnen worden overgegaan. Het besluit van de raad van Waddinxveen sloot deze onderzoeksweg definitief af. Evenwichtig en vooral objectief onderzoek naar de meerwaarde van een fusie behoort daarmee niet langer tot de mogelijkheden.

Het provinciebestuur (Gedeputeerde en Provinciale Staten) heeft haar standpunt inzake de noodzakelijke bestuurskracht in dit deel van de Zuidvleugel van de Randstad neergelegd in het rapport “Bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving: de knoop doorgehakt” (november 2007).

Het college van BenW van Gouda constateert dat Gedeputeerde Staten met hun besluit om te komen tot een herindelingsadvies voor de gemeenten Waddinxveen en Gouda dit standpunt nogmaals bekrachtigen.

Het college hoopt dat alsnog wordt bereikt wat beide gemeenten met het bestuurlijk convenant voor ogen hadden: de versterking van de lokale en regionale bestuurskracht aan de oostzijde van de Zuidvleugel inclusief het behoud van regionale voorzieningen op het terrein van onderwijs, sport en zorg.

“Het gaat er bij deze gemeentelijke herindeling om het gezamenlijk belang voor de inwoners, bedrijven en instellingen zo goed mogelijk te dienen zonder dat de inwoners veel van die bestuurlijke verandering merken. Wij zien het besluit van het Provinciebestuur als een handreiking voor een stabiele toekomst van beide gemeenten”, zegt burgemeester Wim Cornelis.

Persbericht gemeente Gouda