woensdag 29 februari 2012

Ieder kind zonder (taal)achterstand in groep 3

De gemeente wil voor 2015 bereiken dat ieder kind naar een voorschoolse voorziening gaat, er een doorgaande leerlijn van kinderopvang naar het primair onderwijs is en dat ieder kind in groep 3 begint zonder (taal)achterstand. De gemeente scherpt daarom voor de periode 2012-2015 haar doelstellingen voor de voorschoolse opvang aan.

Het wordt zo tevens mogelijk kinderen met een vermoedelijke ernstige problematiek vroegtijdig te signaleren en door te verwijzen. Het aanpassen van de doelstellingen van de gemeente was gewenst. De invoering van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE) in augustus 2010 heeft het beleid rond peuterspeelzaalwerk en VVE (voor- en vroegschoolse educatie) in een stroomversnelling gebracht.
Het doel van de Wet OKE is om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en de kwaliteitseisen van de peuterspeelzalen te verbeteren. De wet schrijft een aantal kwaliteitseisen dwingend voor. Het grootste deel van de VVE-voorzieningen betaalt de gemeente uit een specifieke uitkering vanuit het rijk.

De herziene visie en doelstellingen over de voorschoolse periode voor 2012 – 2015 vormen een onderdeel van de uitwerking van de Goudse Jeugdagenda. Deze is afgestemd met de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en besturen van het primair onderwijs.


Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: