donderdag 8 maart 2012

Aanleg recreatiegebied Oostpolder van start



Gouda krijgt er een prachtig wandel-, fiets- en recreatiegebied bij in de Oostpolder. Langs de Gouwe ligt een bijzonder waterrijk poldergebied dat vanaf eind dit jaar toegankelijk is voor bezoekers.

De Oostpolder ligt aan de westkant van Gouda tussen de Gouwe, ‘t Weegje en Westergouwe. Het is een mooi weide-/polderlandschap met veel weidevogels en grazende weidedieren. Aan de oostkant van het gebied is een aantal jaar geleden sportpark Donk aangelegd. Mede dankzij subsidies van de provincie Zuid-Holland start nu de aanleg van het polderpark. Zo kunt u vanaf eind dit jaar ook meegenieten van het moois dat dit gebied te bieden heeft. Kijk voor een overzichtskaart op www.gouda.nl/oostpolder

Wethouder Marco Kastelein: “De Oostpolder is een prachtig gebied waar straks iedereen van kan genieten. Met een nieuw fietspad zodat je straks een leuk rondje kan fietsen, een laarzenpad, natuurvriendelijke oevers, met leuke speelattracties voor kinderen, een trimbaan en meer. Omdat het zo’n mooi maar ook kwetsbaar stuk natuur is met veel weidevogels, gaan we voorzichtig te werk. In het broedseizoen sluiten we daarom een deel af zodat we rekening houden met de vogels. De voorbereidingen voor dit project waren lang en uitdagend en daarom ben ik blij en trots met dit resultaat voor de stad.”

Wat komt er allemaal?

Naast het nodige baggerwerk om de sloten op voldoende diepte te krijgen en de aanleg van natuurvriendelijke oevers komt er:

• een zwevend wandelvlonderpad en diverse speelelementen (o.a. trekpontje)

• picknickbankjes en gewone zitbankjes

• diverse wandel- en laarzen/struinpaden

• een nieuw fietspad dat langs de spoorlijn, de ringvaart en midden door de weilanden loopt

• een vogelkijkscherm om te kunnen genieten van vogels als grutto’s, kieviten en tureluurs

• bloemenweiden

• betere zitmogelijkheden voor vissers langs de Gouwe

• trimpad met spelelementen rondom de voetbalvelden van Donk

Bereikbaarheid

Het gebied is bereikbaar via de Nieuwe Broekweg, de weg die vanaf de Julianasluizen langs de Gouwe loopt. Voor fietsers wordt er een stallingsplek aangelegd bij het begin van het vlonderpad. Auto’s kunnen parkeren op het terrein van sportpark Donk dat hiervoor wordt uitgebreid.

Beheer


Het wandelvlonderpad wordt gemaakt van gerecycled plastic en is daardoor zeer duurzaam. Het vlonderpad en het gebied erom heen is in het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) afgesloten voor bezoekers en honden, zodat vogels rustig kunnen broeden. De paden in de andere delen van het gebied blijven wel het hele jaar toegankelijk.


Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: