woensdag 29 februari 2012

Ieder kind zonder (taal)achterstand in groep 3

De gemeente wil voor 2015 bereiken dat ieder kind naar een voorschoolse voorziening gaat, er een doorgaande leerlijn van kinderopvang naar het primair onderwijs is en dat ieder kind in groep 3 begint zonder (taal)achterstand. De gemeente scherpt daarom voor de periode 2012-2015 haar doelstellingen voor de voorschoolse opvang aan.

Het wordt zo tevens mogelijk kinderen met een vermoedelijke ernstige problematiek vroegtijdig te signaleren en door te verwijzen. Het aanpassen van de doelstellingen van de gemeente was gewenst. De invoering van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE) in augustus 2010 heeft het beleid rond peuterspeelzaalwerk en VVE (voor- en vroegschoolse educatie) in een stroomversnelling gebracht.
Het doel van de Wet OKE is om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en de kwaliteitseisen van de peuterspeelzalen te verbeteren. De wet schrijft een aantal kwaliteitseisen dwingend voor. Het grootste deel van de VVE-voorzieningen betaalt de gemeente uit een specifieke uitkering vanuit het rijk.

De herziene visie en doelstellingen over de voorschoolse periode voor 2012 – 2015 vormen een onderdeel van de uitwerking van de Goudse Jeugdagenda. Deze is afgestemd met de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en besturen van het primair onderwijs.


Persbericht Gemeente Gouda

dinsdag 28 februari 2012

Geïnteresseerde huurders stadhuis bijeen

Een bomvolle zaal. Hoofden vol ideeën. En een leeg stadhuis om alle hoeken en gaten te bezichtigen. Dat was de setting gisterenavond op de informatieavond over de verhuur van het stadhuis. Meer dan 50 geïnteresseerden uit educatie, horeca, vastgoed, kantoren, maatschappelijke organisaties, cultuurhistorie en de kunstwereld hebben gehoord hoe hun plan kan leiden tot huur van het stadhuis.

Het traject is als volgt: voor 10 april moeten de plannen worden ingediend. Kort daarop volgt een presentatie van de plannen voor een deskundige jury. Deze jury selecteert drie plannen die het meest haalbaar én het meest wenselijk zijn. Deze plannen moeten verder worden uitgewerkt tot een ondernemingsplan.

Besluitvorming

Medio juni ontvangt de gemeente deze drie plannen en neemt de jury eind juni een besluit over welk plan het beste is voor het stadhuis én voor de stad. Het beste plan gaat naar het college en de gemeenteraad voor officiële besluitvorming over de nieuwe functie van het stadhuis. Na onderhandeling en eventuele aanpassingen van het gebouw is het streven dat de huurder begin volgend jaar zijn deuren opent.


Criteria

De gemeente heeft een aantal eisen voor het stadhuis. Zo moet trouwen altijd mogelijk blijven en ook moeten representatieve activiteiten door kunnen gaan, zoals kaarsjesavond. Bij het beoordelen van de plannen let de jury op toegankelijkheid voor publiek, de meerwaarde voor het stadhuis en voor de stad, op of passend bij bestaande voorzieningen in Gouda, inpassing binnen de cultuurhistorische waarden, de uitvoerbaarheid, de seizoensbreedte, de investeringsbereidheid en ervaring met (cultureel/ maatschappelijk) ondernemen.


Jury

· De jury is zorgvuldig samengesteld uit betrokken deskundigen. Ieder met hun eigen expertise over herbestemming, financiering en verschillende functies van een vergelijkbaar gebouw. De jury bestaat uit:

· Daphne Bergman (juryvoorzitter): wethouder gemeente Gouda

· Peter de Klerk: directievoorzitter van Mozaïek Wonen

· Rob van Willigen: directeur bedrijven ABN AMRO Gouda

· Nico Voogt: bestuurder Kamer van Koophandel Rotterdam

· Bram Huibers: retailspecialist, oud-directeur Retailnet

· Floris de Gelder: specialist culturele publieksattracties, oud-directeur Museum van Speelklok tot Pierement en oud-cultuurwethouder Utrecht

· Petra Venenkamp: horeca- en gastvrijheidsspecialist, eigenaar Concreet Advies

· Jan Dröge: cultureel erfgoed specialist, directeur Dröge Bureau voor Bouwhistorie


Persbericht gemeente Gouda

dinsdag 7 februari 2012

Samen huisuitzetting voorkomen

De gemeente Gouda gaat een convenant Voorkomen Huisuitzetting Gouda ondertekenen. Met het convenant bundelen gemeente Gouda, Mozaïek Wonen, Woonpartners Midden Holland, GGD Hollands-Midden, Legers des Heils en Kwadraad hun krachten om huisuitzetting in Gouda te voorkomen en daarmee de druk op maatschappelijke opvang. Het convenant volgt na een succesvolle pilotperiode.

Voorkomen beter dan genezen

Huurders met een hoge schuld kunnen door een vonnis van de rechter uit huis gezet worden. Een huisuitzetting heeft grote gevolgen, niet alleen voor de huurders maar ook voor hun gezinsleden. Het verlies van woonruimte verergert vaak de problemen waardoor een uitzichtloze situatie kan ontstaan. Dit verzwaart de druk op de maatschappelijke opvang waardoor de kosten voor alle betrokken partijen toenemen. Met het ondertekenen van het convenant Voorkomen Huisuitzetting Gouda onderstrepen betrokken samenwerkingspartners hun samenwerking om huisuitzettingen te voorkomen.

Convenant Voorkomen Huisuitzetting Gouda

In veel gevallen van een huisuitzetting hebben huurders meerdere problemen, zoals gezondheid of inkomen. Door goede samenwerking tussen de convenantpartijen kunnen problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en is ingrijpen mogelijk. De huurders zijn vaak gebaat bij begeleiding naar zorg en het regelen van schuldhulpverlening. Uit de pilotperiode blijkt deze aanpak succesvol.
Waar in 2009 83% van huisuitzettingen als gevolg van huurschuld is voorkomen, is dat in 2011 87%.


Persbericht Gemeente Gouda