vrijdag 23 november 2012

Gouda bij Kaarslicht, een sfeervolle Goudse traditie


De expositie van de stichting Gouda bij Kaarslicht brengt het ontstaan en de rijke geschiedenis van Gouda bij Kaarslicht in beeld. 
De tentoonstelling is van 4 december tot 28 december te zien in de etalage van de stad.

De sfeervolle Goudse traditie vind haar oorsprong in 1952. De eerste ‘kaarsjesavond’ vond plaats in  1958. U ziet het complete verhaal van het ontstaan van Gouda bij Kaarslicht tot nu. De tentoonstelling biedt impressies uit de rijke geschiedenis van 57 jaar Gouda bij Kaarslicht. Een geschiedenis waarin de boom uit Kongsberg, de kaarsen, het stadhuis, de Markt en de gehele historische binnenstad, maar natuurlijk ook de bezoekers de hoofdrol spelen.

Stichting Gouda bij Kaarslicht
De stichting Gouda bij Kaarslicht zorgt ieder jaar voor een uitgebreid binnen en buitenprogramma, geschikt voor jong en oud. Dit doen zij in nauwe samenwerking met de plaatselijke middenstand en de gemeente Gouda. De stichting bestaat uit een team van enthousiaste vrijwilligers.

Etalage van de Stad
De expositieruimte in het Huis van de Stad is tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Gouwenaars maar ook Goudse organisaties kunnen hier gratis exposeren. Iedere maand zijn er nieuwe tentoonstellingen van  foto’s, tekeningen, schilderijen of interessante projecten. Kijk voor meer informatie op www.gouda.nl/expositie.


Persbericht gemeente Gouda

donderdag 22 november 2012

Voorstel tarieven gemeentelijke belastingen 2013


De gemeenteraad neemt in december een besluit over de collegevoorstellen voor de belastingverordeningen 2013. Betaald parkeren wordt iets duurder en de tarieven voor parkeervergunningen blijven gelijk. Hondenbelasting wordt verhoogd met het inflatiepercentage van 1,5%. De tariefsverhoging voor de reinigingsheffingen blijft beperkt tot 3,9% terwijl eerder was aangegeven dat deze 7,1% zou stijgen. Eigenaren van woningen gaan gemiddeld 4,0% meer betalen en de woonlasten voor huurders stijgen gemiddeld 4,9%.

Parkeren

Om de kostendekkendheid van parkeren te kunnen handhaven wordt het uurtarief op de parkeerterreinen Schouwburgplein en Klein Amerika met € 0,10 verhoogd tot € 1,50. Voor parkeerterrein Vossenburchkade wordt het uurtarief met € 0,13 verhoogd tot € 1,33 en vervalt het 1e uur gratis parkeren omdat de parkeergarage Bolwerk open gaat. 
Het uurtarief voor straatparkeren in de schil stijgt met € 0,20 naar € 1,60 De bezoekersregeling voor bezoek van bewoners wordt met € 0,10 verhoogd tot € 0,95. 
De tarieven voor straatparkeervergunningen blijven ongewijzigd.

Hondenbelasting

De tarieven van de hondenbelasting worden verhoogd met het inflatiepercentage van 1,5% en komen daarmee op € 99,00 voor de eerste hond en voor iedere volgende hond op € 122,40.

Reisdocumenten

De tarieven voor reisdocumenten worden in 2013 enigszins verhoogd. De kosten voor een paspoort worden met € 1,65 verhoogd naar € 50,35 en voor een Nederlandse Identiteitskaart dient € 1,85 meer betaald te worden en kost € 41,90. Het tarief voor een Nederlandse Identiteitskaart tot en met 13 jaar is verhoogd met    € 1,85 naar € 31,85.

Overzicht woonlasten

In de paragraaf lokale heffingen van de Programmabegroting 2013-2016 is aangegeven dat de reinigingsheffingen naar verwachting met 7,1% zullen stijgen. De tariefsverhoging kan echter beperkt blijven tot 3,9%. In onderstaande berekening is als voorbeeld uitgegaan van een meerpersoonshuishouden en bij de onroerende zaakbelasting (OZB) van een woning met een WOZ-waarde van € 191.780 per waardepeildatum 1 januari 2012. Huurders betalen in 2013 gemiddeld € 23,00 meer en eigenaren gemiddeld € 34,00. 

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de totale woonlasten.
Eigenaar-gebruiker
Huurder
2012
2013
2012
2013
OZB eigenaar*
262,60
266,60
nvt
nvt
Afvalstoffenheffing
336,00
349,20
336,00
349,20
Rioolheffing eigenaar
88,60
94,80
nvt
nvt
Rioolheffing gebruiker
145,20
155,40
145,20
155,40
Totaal 
832,40
866,00
481,20
504,60
*  Tarief 2013 wordt bij aanslag overeenkomstig de belastingverordening afgerond op hele euro’s naar beneden.


Persbericht gemeente Gouda

maandag 19 november 2012

Vrijwilligerspenning voor de motor van Boven de 7e Verdieping


Op zondag 18 november ontvangen de heer M.H.R. (Marc) Meijer en de heer M. (Marien) Brand de vrijwilligerspenning van de stad Gouda uit handen van wethouder Daphne Bergman. Zij krijgen de penning vanwege hun jarenlange inzet om Gouda met hun Stichting Boven de 7e Verdieping op een positieve manier in het licht te zetten.

Marc Meijer en Marien Brand zijn oprichter van de Stichting Boven de 7e Verdieping en sindsdien jaarlijks actief met de organisatie van een verfrissend cultureel project. Marc en Marien vormen samen de vaste kern van de stichting. In de afgelopen tien jaar hebben zij tien totaal verschillende en voor Gouda bijzondere producties gemaakt. Naast het bedenken en uitvoeren van kunst- en cultuurprojecten zijn zij zeer gedreven om Gouda positief neer te zetten.

Boven de 7e Verdieping
Stichting Boven de 7e Verdieping is 10 jaar geleden opgericht met als doel  kunst- en cultuurprojecten in Gouda en de regio te organiseren. Film in de Polder, Say Cheese Gouda en Stap in Gouda zijn enkele projecten van de afgelopen 10 jaar. De laatste productie was OER-BOER. Voor elk project kan Boven de 7e Verdieping rekenen op steun van lokale en regionale organisaties en een hele grote groep vrijwilligers.

Vrijwilligerspenning
De vrijwilligerspenning van de stad Gouda is in 1995 door het college van burgemeester en wethouders in het leven geroepen om blijk van waardering te geven aan vrijwilligers die zich gedurende langere tijd vrijwillig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Goudse samenleving.


Persbericht gemeente Gouda


vrijdag 16 november 2012

Goudse sterren stralen:10 jeugdlintjes uitgereikt!




Op vrijdag 16 november reikte burgemeester Mans in de Trouwzaal van het stadhuis de Goudse jeugdlintjes uit. Dit jaar zijn er 10 Goudse Sterren, uitgereikt aan Rebecca den Bleker, Dounia Bouchama, Sima Ali, Corné van Schaik, Jordy Speksnijder, Minko Commandeur, Chayme Karada, Firdaouss Jahouhi, Moesha Donk en  Sumeya Donk.

Rebecca den Bleker (16 jaar)
Rebecca is al meer dan vier jaar actief voor GZCDonk. Dat maakt haar het langst assisterende jeugdlid. Elke vrijdagavond geeft ze zwemles. In 2008 kwam ze voor het eerst mee met haar vader om de koffie en thee te verzorgen. Van lieverlee werd ze gevraagd om te assisteren bij de zwemlessen. Inmiddels geeft ze zelfstandig zwemles aan beginners.

Dounia Bouchama (16 jaar)
Dounia is actief bij steunpunt OOG. Daar helpt ze na schooltijd met diverse activiteiten zoals huiswerkbegeleiding, trommellessen, meidenactiviteiten,  het organiseren van een debat , het opzetten van een nieuwe jongerenruimte in het Nelson Mandelacentrum  en de organisatie van het wijkfeest. Daarnaast motiveert Dounia jongeren en ondersteunt ze bij hun schoolopleiding.

Sima Ali (19 jaar)
Sima is actief als thuismentor bij het Brede School Mentorproject. Zij ondersteunt een brugklasser met school. Iedere week spreekt Sima met haar pupil thuis af om te helpen bij het  organiseren en plannen van het huiswerk.  Ook gaat zij met de ouders mee naar informatieavonden op school.  Sima helpt de brugklasser  zo veel mogelijk om gemotiveerd te blijven voor goede schoolresultaten en daarmee vergroot Sima de kansen van de brugklasser op een goede schoolloopbaan.  Sima doet dit naast haar studie rechten in Utrecht.

Corné van Schaik (11 jaar), Jordy Speksnijder (10 jaar) en Minko Commandeur (11 jaar)
Corné , Jordy en Minko hebben bikkelhard gewerkt om 7.000 euro op te halen voor het goede doel: Make a Wish Nederland.  Ze voetballen alle drie bij Jodan Boys E8. Samen met hun team hebben ze geld bij elkaar gespeeld voor het goede doel. Elk doelpunt leverde per sponsor 50 cent op. Corné is verdediger, Minko is de keeper en Jordy is de topscoorder van het team.  Naast voetballen hebben ze ook andere manieren gevonden om geld in te zamelen. Ze hebben onder meer bedrijven benaderd, op een rommelmarkt gestaan, lege flessen verzameld en karweitjes gedaan.

Sumeya Donk (11 jaar), Moesha Donk (9 jaar), Chaymae Karada (11 jaar) en Firdaouss Jahouhi (12 jaar)
Sumeya heeft samen met Moesha, Chayme en Firdaouss  Kids Love Natuur opgericht. Met elkaar zetten zij zich in voor een schone en fijne  woonomgeving. Ze organiseren schoonmaakmiddagen en spelletjesmiddagen voor buurtgenootjes.  Met Kids Love Natuur steken ze andere kinderen en hun ouders aan om hun buurt schoon en gezellig te houden.

jury
Een deskundige jury onder voorzitterschap van Hans Hoeve (voorzitter Kinderboerderij) heeft de voordrachten bekeken en gewogen. De jury bestaat verder uit:
Daniëlle de Bruijn, olympisch kampioen waterpolo, Ciska Jansz, De Ideeënbrouwerij, Marc Meijer; Stichting Boven de 7e Verdieping en Martine Keulen, voorzitter van de Jeugdraad.

Jeugdlintje, de Goudse Ster
Het jeugdlintje, de Goudse Ster, wordt jaarlijks op of nabij de Dag van de Rechten van het Kind,  uitgereikt aan kinderen en jongeren die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de Goudse samenleving. Er zijn twee categorieën, kinderen tot 12 jaar en jongeren van 13-23 jaar. Weet u ook iemand die u voor wilt dragen? Kijk op www.gouda.nl/jeugdlintje.

Persbericht gemeente Gouda


woensdag 14 november 2012

Iris Kroes en Charly Luske op uniek kerst-evenement in Gouda


Iris Kroes en Charly Luske in uniek tv-evenement
‘ZAPP Kerst met de Zandtovenaar’

Zangeres Iris Kroes en zanger Charly Luske zijn de hoofdpersonen in het crossmediale kerstproject ‘ZAPP Kerst met de Zandtovenaar’. Dit werd vandaag bekend gemaakt op een perspresentatie. Middelpunt van dit muzikale familie-evenement is zandtovenaar Gert van der Vijver, die het kerstverhaal op eigentijdse wijze verbeeld met indrukwekkende zandtekeningen. Charly Luske staat hem bij als de verteller van dit verhaal uit de Bijbel. 
Iris Kroes brengt met haar harp traditionele kerstnummers ten gehore. Het evenement vindt plaats op het historische marktplein van Gouda op zondagavond 16 december 2012 en wordt tijdens de kerstdagen uitgezonden op ZAPP en Nederland 1. Overige artiesten worden later bekendgemaakt via de digitale Adventskalender op www.kerstmetdezandtovenaar.nl  

20% Nederlanders: Kerst is geboorte Jezus
Dit evenement is een samenwerking tussen de omroepen RKK en KTRO (Vlaanderen), Nederlands Bijbelgenootschap, Protestantse Kerk in Nederland, Bisschoppelijke Adventsactie en de gemeente Gouda als gastheer. De organisaties willen met het evenement op een eigentijdse wijze mensen kennis laten maken met het kerstverhaal. Bijna iedere Nederlander viert Kerst. Uit onderzoek van de krant Metro (december 2009) op de vraag wat Kerst betekent, geeft slechts 20% van de Nederlanders aan dat het ‘een feest van de geboorte van Jezus Christus’ is.  De organisaties zien dit bijzondere evenement dan ook als een prachtige missionaire kans om kinderen, ouders en grootouders de betekenis van Kerst anno 2012 te laten zien.

Kerstverhaal
Het kerstverhaal uit de Bijbel is voor Charly Luske en Iris Kroes van betekenis. Zij doen bewust mee aan deze moderne hervertelling door zandtovenaar Gert van der Vijver.

Iris Kroes: ‘Ik ben niet aan een kerk verbonden, maar heb veel respect voor mensen die geloven. Voor mij behoort het kerstverhaal uit de Bijbel tot algemene kennis, maar voor veel mensen is dat niet het geval. Daarom vind ik het mooi om samen met zandtovenaar Gert van der Vijver dit eeuwenoude verhaal op creatieve wijze uit te beelden. Dat is het mooie van ons vak.’

Charly Luske: ‘Vorig jaar deed ik mee als zanger, nu als verteller. Ik vind de zandtovenaar een echte tovenaar. In dit programma komt de kunst van Gert, samen met de zang en het verhaal heel mooi samen. Daar wil ik heel graag aan meedoen. Het kerstverhaal bindt, net als deze kunstvormen. Ik heb er heel veel zin in!’

Crossmediaal project
Naast het evenement op de markt in Gouda zal dit bijzondere project tijdens de kerstdagen te zien zijn op ZAPP en Nederland 1. Via de online Adventskalender op www.kerstmetdezandtovenaar.nl kunnen kinderen, ouders én grootouders toeleven naar de eerste televisie-uitzending op 25 december.  Vanaf 1 december verschijnt er iedere dag een ‘pakje’ dat kan worden gedeeld op de sociale media.

ZAPP Kerst met de Zandtovenaar wordt uitgezonden op Eerste Kerstdag om 17.00 uur op Zapp.
Kerst met de Zandtovenaar wordt daarnaast uitgezonden op Tweede Kerstdag op Nederland 1 én Zapp.

Kerstfeest met de Zandtovenaar is een project voor ZAPP en Nederland 1 van RKK, KTRO, Nederlands Bijbelgenootschap, Protestantse Kerk in Nederland, Bisschoppelijke Adventsactie en de gemeente Gouda.


Persbericht gemeente Gouda