woensdag 27 februari 2013

Samenwerking zorgverzekeraar VGZ en gemeente Gouda


Verzekeraar VGZ en de gemeente Gouda gaan samenwerken. Beiden willen de gezondheid en kwaliteit van het leven van mensen bevorderen. En beiden willen de toenemende kosten van de Wmo, Zvw en ABWZ beperken. 
Dit zijn voldoende redenen om op het gemeenschappelijke werkgebied een samenwerking aan te gaan. Het betreft een pilot en Gouda is één van de vijf gemeenten waarmee de zorgverzekeraar deze pilot mee aangaat. Na Nijmegen en Venlo is Gouda de derde gemeente met wie de VGZ hierover concrete afspraken maakt.

De VGZ heeft in Gouda de meeste verzekerden. Er bestaan al samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders. Deze verbanden kunnen worden gebruikt bij de aanpak van VGZ en de gemeente om hulpvragen van mensen rond zorg en welzijn gezamenlijk te beantwoorden. De zorgverzekeraars hebben onderling afgesproken dat ook de mensen die bij een andere zorgverzekeraar verzekerd zijn, profiteren van de afspraken die de VGZ met de gemeente Gouda maakt.

Bevorderen eigen kracht
Deze samenwerkingsafspraken komen vanwege het feit dat het zorg- en welzijnsstelsel fors in beweging is. Wat de overheid wil, is het bevorderen van de eigen kracht van burgers en het bevorderen van participatie (iedereen doet mee). De regering wil op korte termijn ook de verantwoordelijkheid voor een aantal taken en regelingen neerleggen bij de gemeenten neerleggen. Het gaat hierbij om de overheveling van begeleiding, jeugdzorg en verzorging naar de gemeente.

Taken met elkaar verbonden
De besluitvorming over deze zogeheten decentralisaties is nog niet afgerond. Wel is duidelijk dat bepaalde taken en verantwoordelijkheden van de zorgverzekeraar naar de gemeente gaan. De zorgtaken van de verzekeraar en de welzijnsplicht van de gemeente worden door de wijzigingen meer met elkaar verbonden. Een samenwerking ligt daarom voor de hand. Beiden partijen sluiten een convenant om te gaan samenwerken op terreinen waar taken en bevoegdheden elkaar raken. En ze spreken af waar mogelijk tot een gemeenschappelijke aanpak over te gaan, zodat hulpvragen van burgers in samenhang kunnen worden beantwoord.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: