maandag 9 december 2013

‘Gouda bij Kaarslicht’: stad vol lichtjes en gezelligheid

Vrijdag 13 december start het kerstseizoen in Gouda

De laatste lichtjes zijn opgehangen in de boom, 1.500 kaarsjes staan al klaar achter de ramen van het prachtige laat gotische stadhuis… Kerststad Gouda is klaar voor ‘Gouda bij Kaarslicht’ op vrijdag 13 december! Dit jaar voor het eerst op een vrijdag, zodat het nog aantrekkelijker wordt om een bezoek aan de sfeervol aangeklede stad met één of twee dagen uit te breiden. Ook dit jaar worden weer duizenden mensen verwacht om te genieten van de traditionele kerstsfeer in de prachtige historische binnenstad van Gouda.

De hele dag is er van alles te zien en te beleven. In de avond gaan de lichten uit op het Marktplein en wordt het historische Stadhuis verlicht door echte kaarsjes. Ook vanachter de ramen van de huizen rondom het marktplein glanzen kaarsen en verlichten de mensen die meezingen met de traditionele kerstzang. Ze worden begeleid door de Brassband Schoonhoven die dit jaar voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen is geworden. Het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht is tussen 19.00 en 20.00 uur. Nadat de burgemeester het kerstverhaal heeft voorgelezen, worden de tienduizend (energiezuinige) lichtjes in de enorme kerstboom van zusterstad Kongsberg  aangestoken. Het programma krijgt dit jaar een bijzondere invulling door een speciaal optreden van de Goudse mezzo sopraan Tania Kross.

Historisch centrum in kerstsfeerVanaf het begin van de middag klinkt overal op straat muziek en worden in de mooie kerken van Gouda gratis concerten gegeven. De galeries zijn geopend en de musea toegankelijk. Door de stad zijn wandelingen uitgezet die onder begeleiding of op eigen gelegenheid zijn te lopen. Ook de winkels in de stad en de cafés en restaurants zetten hun deuren gastvrij open en maken het extra gezellig deze dagen. Kijk voor het complete programma op www.goudabijkaarslicht.nl.

WinterevenementGouda bij Kaarslicht is hèt begin van een gezellig winterevenement dat vier weken duurt. Zaterdag 14 december zijn veel winkels tot 22.00 uur open voor Candlelight Shopping  met live muziek, demonstraties en proeverijen. Ook de vertrouwde ijsbaan staat vanaf 18 december bijna vier weken op de Goudse Markt. Daarnaast exposeren kunstenaars rondom kerst hun werk met led- en neoninstallaties, film en video op locaties rond de Sint-Janskerk. Kijk voor meer informatie op www.goudastadvan.nl.

Bericht gemeente Gouda

maandag 2 december 2013

‘Intocht’ kerstboom Gouda op 6 december 2013

Vrijdag 6 december om ongeveer 10:00 uur komt de grote Noorse boom uit Kongsberg aan in Gouda. Kraanbedrijf Nederhoff haalt de 21 meter hoge spar op in Rotterdam.

Goudse basisschoolleerlingen wachten de boom op bij de Kleiwegbrug in Gouda en zorgen voor een enthousiast onthaal. De spar wordt vervolgens onder begeleiding van de kinderen naar de Markt gebracht. Hier staat het kerstboomteam van Cyclus klaar om de boom op zijn plek te zetten.

De dagen daarna wordt gewerkt aan de metamorfose van de boom, die met prachtige kerstdecoraties en energiezuinige lichtjes langzaam verandert in een echte kerstboom.

Het sfeervolle resultaat is te zien op vrijdag 13 december, wanneer burgemeester Vidar Lande uit Kongsberg tijdens Gouda bij Kaarslicht om ongeveer 19:45 uur de verlichting van de boom ontsteekt. Traditie

Het Noorse Kongsberg schenkt jaarlijks een boom aan Gouda, een traditie die teruggaat naar 1956 toen de vriendschapsband tussen de twee steden ontstond.
De boom wordt al in november geselecteerd en verscheept naar Nederland.


Persbericht gemeente Gouda