woensdag 5 maart 2014

College Gouda sluit 2013 positief af

Het College verwacht een jaarrekening te kunnen presenteren met een positief resultaat. De laatste prognoses komen uit op een surplus van ruim € 4 miljoen. De effecten van het financieel solide beleid dat de afgelopen bestuursperiode is gevoerd, worden bij de jaarrekening 2013 expliciet zichtbaar. Het exacte bedrag is pas vast te stellen als de accountantscontrole is afgerond. De totale weerstandscapaciteit komt dan per eind 2013 uit op een bedrag tussen de € 8 en € 12 miljoen. Per saldo is het College erin geslaagd om de afgelopen jaren de stad Gouda door de crisis heen te loodsen met een relatief beperkt beroep op de reserves en tegelijkertijd verbeteringen te realiseren voor inwoners en bedrijven in de vorm van structurele voorzieningen in de stad.

Positief resultaat
Bij het 2e ijkmoment 2013 in november 2013 heeft de raad onder andere ingestemd met de 2e begrotingswijziging. Op basis daarvan kwam het financieel perspectief in 2013 uit op een tekort van
€ 703.000. Dit was een verbetering ten opzichte van het 1e ijkmoment 2013, waar nog een tekort van € 2,4 miljoen werd becijferd. De effecten van het financieel solide beleid dat de afgelopen bestuursperiode is gevoerd, zullen bij de jaarrekening 2013 expliciet zichtbaar worden. Het College verwacht een jaarrekening te kunnen presenteren met een positief resultaat. Het exacte bedrag is pas vast te stellen als de accountantscontrole is afgerond, maar de laatste prognoses komen uit op een surplus van ruim € 4 miljoen. De laatste prognoses over het jaarresultaat 2013 zijn het resultaat van een combinatie van krachtig bijsturen en een aantal incidentele meevallers aan het einde van 2013, die in november vorig jaar nog niet waren voorzien.

Er zijn ook nog ontwikkelingen die een negatief effect hebben op het resultaat. Zo dient er een verlaging van de boekwaarde van de grondexploitaties plaats te vinden in relatie tot de ontwikkelingen in het zuidelijk stationsgebied. Daarnaast verwacht het College onder andere een tekort doordat de inkomsten aan leges lager uitpakken. Per saldo echter zijn de incidentele meevallers hoger dan de tegenvallers.

Versterking weerstandsvermogenAfhankelijk van de besluitvorming in de raad over de bestemming van het resultaat, bestaat er dus de mogelijkheid om een substantiĆ«le toevoeging te doen aan de algemene reserve, zodat de weerstandscapaciteit dit jaar opnieuw wordt versterkt. De totale weerstandscapaciteit komt dan per eind 2013 uit op een bedrag tussen de € 8 en € 12 miljoen, versus € 14,2 miljoen bij aanvang van de bestuursperiode in 2010. Het College is erin geslaagd om de afgelopen jaren de stad Gouda door de crisis heen te loodsen met een relatief beperkt beroep op de reserves en tegelijkertijd verbeteringen te realiseren voor inwoners en bedrijven in de vorm van structurele voorzieningen in de stad.
Inhuur externen met € 1,6 miljoen gedaald
In 2013 is weer strak gestuurd op de inhuur van externen en is het bedrag aan inhuur ten opzichte van 2012 fors gedaald. Bij het 2e ijkmoment 2013 werd de daling nog geraamd op ongeveer € 1 miljoen. Inmiddels zijn de prognoses bijgesteld: het totale bedrag aan externe inhuur zal naar verwachting per eind 2013 uitkomen op € 4,6 miljoen. Dit komt overeen met een daling van € 1,6 miljoen ten opzichte van 2012. In de gehele bestuursperiode is een flinke reductie gerealiseerd, immers per eind 2009 bedroeg het bedrag aan externe inhuur nog € 7,3 miljoen.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: