donderdag 18 september 2014

Pepijn heeft een baan!


De gemeente stelt jongerenvouchers beschikbaar voor werkgevers. Het is een (financiële) stimulans voor werkgevers om jongeren die anders op de bank zitten, een kans te geven via leerwerkplekken. Restaurant Belvedère ontvangt de eerste jongerenvoucher van wethouder Rogier Tetteroo (sociale zaken). En Pepijn, die de koksopleiding aan het ID College doet, vindt het fijn: hij kan werken en leren tegelijk.

In onze regio hebben 150 jongeren een bijstandsuitkering (WWB). Naast deze jongeren in de bijstand, zijn er nog eens bijna 850 jongeren werkzoekend. Veel jongeren willen werken, maar het lukt niet om werk te vinden. “Om die reden richten we ons nu vooral op werkgevers om arbeidsplaatsen voor jongeren te realiseren”, aldus wethouder Tetteroo. Voor de hele regio zijn tot 1 juni volgend jaar in totaal 100 jongenvouchers beschikbaar.

Landelijke WerkWeek
De uitreiking van de eerste jongerenvoucher gebeurt niet zomaar deze week. Van 18 tot en met 25 september organiseren alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland, samen met ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, de WerkWeek. Gedurende deze week staan in het hele land alle activiteiten centraal, die de positie van jongeren op de arbeidsmarkt versterken.

Leerwerkloket voor opgeleid personeel
In de strijd tegen de jeugdwerkloosheid zet de regio Midden-Holland onder andere scholing, stages en bemiddeling in, maar ook het leerwerkloket. Dit loket zorgt ervoor dat er voor het bedrijfsleven optimaal opgeleid personeel is. Het ondersteunt in de regio bij het scholen van zowel zittend als toekomstig personeel. Ook informeren zij jongeren over loopbaan en scholing, en helpen hen de juiste opleiding te kiezen.

Niemand aan de kant
De Jeugdwerkloosheid is in Nederland relatief laag vergelijken met Europa. “Maar iedere jongere zonder werk, is er eigenlijk één te veel. We willen niet dat jongeren aan de kant blijven staan.”
Wel aan de kant blijven staan, heeft immers negatieve, maatschappelijke effecten. Een baan stimuleert betrokkenheid bij de maatschappij en biedt perspectieven voor de lange termijn. Ook voor werkgevers, want zij willen op termijn voldoende en goed opgeleid personeel. Daarom wil de gemeente dat jongeren kansen geboden krijgen en deze benutten.

De WerkWeek
In Nederland zijn momenteel 122.000 jongeren op zoek naar werk. Gemeenten, bedrijven, UWV, scholen, uitzendbureaus, sportclubs, lokale en regionale initiatiefnemers, alsook de jongeren zelf werken hard om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Juist in september, als de zomervakantie voorbij is, gaan bedrijven op zoek naar nieuw personeel. Veel jongeren starten hun zoektocht naar werk, maar kunnen zich ook nog inschrijven voor een opleiding. Daarom is dit de uitgelezen tijd om de aanpak jeugdwerkloosheid een extra impuls te geven.



Bericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: