maandag 31 maart 2014

Wie ontwerpt de Welkomstmuur van Gouda?


Stadsmarketing Gouda daagt creatieve professionals uit om een inspirerend ontwerp te maken voor de Welkomstmuur van Gouda. Deze muur ligt langs het spoor bij station Gouda, waar dagelijks 20.000 mensen in- en uitstappen. Het winnende ontwerp wordt beloond met € 1.000,-. Bovendien kan de ontwerper zijn naam op het doek vermelden. 

Gouda wil bezoekers direct bij binnenkomst welkom heten en laten kennismaken met de stad. Daartoe worden aan een lange wand bij het station doeken opgehangen met een totale breedte van maar liefst 63 meter ‒ waarmee de Welkomstmuur het grootste kunstwerk wordt van Gouda. De doeken worden in een frame aan de muur gehangen en zijn ’s avonds verlicht.

De uitdaging
Alle professionele ontwerpers in Gouda en omgeving worden uitgenodigd mee te doen aan de pitch. De uitdaging is een ontwerp te maken voor ongeveer zeven doeken die samen één geheel vormen. Natuurlijk komen voor Gouda kenmerkende thema’s als Kaas en Cultuurhistorie daarin terug, net als het logo van ‘Welkom in Gouda’. Het liefst worden ook de inwoners van de stad betrokken bij het ontwerp, dat op de doeken te printen moet zijn. Kijk voor verdere (technische) voorwaarden op www.gouda.nl/welkomstmuur.

Inwoners stemmen
Een digitaal schetsontwerp (in één beeld) kan tot en met 21 april 2014 worden ingeleverd via gouda.nl/stadsmarketing. Een jury, bestaande uit leden van het Platform Stadsmarketing, kiest uit alle inzendingen de twee origineelste ontwerpen. Het definitieve ontwerp wordt gekozen door de inwoners van Gouda, via een internetverkiezing. De winnende ontwerper krijgt vervolgens vier weken de tijd om de schets uit te werken.

Feestelijke opening
De muur wordt ter beschikking gesteld door Bunnik’s Vemen. In juli wordt de Welkomstmuur feestelijk geopend.


Persbericht gemeente Gouda


donderdag 13 maart 2014

Nieuwe fietsroute door Groene Hart: De Gouden Eeuw driehoek

Een nieuwe fietsroute dwars door het Groene Hart verbindt de drie prachtige Gouden Eeuwse steden Oudewater, Schoonhoven en Gouda met elkaar. De afwisselende fietsroute is 43 kilometer lang en voert langs eeuwenoude boerderijen en het schilderachtige riviertje de Vlist. In de drie historische sfeervolle binnensteden lonken terrasjes, een bezoek aan een museum of de gezellige winkelstraten.

De drie gemeenten zijn verbonden door hun bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Gouda was en is nog steeds bekend om haar kaasmarkt, Schoonhoven om haar zilversmeden en Oudewater om de (heksen)waag en de touwindustrie. De route is te vinden op www.route.nl.

OudewaterHet buitengebied van Oudewater behoort tot het open veenweidengebied wat uitnodigt tot wandelen, fietsen en varen. Ook het gebied langs de Lange Linschoten en de Hollandse IJssel met rijen knotbomen en fruitbomen zijn pareltjes in dit gebied. Onderweg zijn diverse boerenbedrijven te bezoeken die zich bezig houden met agro-toerisme. Je kan hier vaak streekproducten kopen maar ook overnachten (campings) en gebruik maken van diverse arrangementen. De stad is internationaal bekend om de sfeervolle en monumentale binnenstad met gezellige terrasjes, leuke kleine winkeltjes en bezienswaardigheden zoals de Heksenwaag en het Touwmuseum.

SchoonhovenSchoonhoven is als zilverstad uniek. Al sinds de middeleeuwen zijn er edelsmeden in Schoonhoven. In het huidige straatbeeld is dat terug te zien in oude monumentale zilverwerkplaatsen en zilversmidwoningen en ruim 30 galerieën, juweliers en ateliers. Hier tonen de goud- en zilversmeden traditionele maar ook moderne sieraden, gebruiksvoorwerpen en bovenal vrije kunst in zilver. In het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven word je echt ondergedompeld in de wereld van zilver.

GoudaGouda is een historische stad met allure. In het centrum is veel te zien van de rijke historie en de veelzijdige cultuur. U vindt er een scala aan monumentale panden, musea en galerieën met hedendaagse kunst. De Markt is het middelpunt van talloze kroegen, restaurants en gezellige terrassen. Ze bieden een uniek uitzicht op het Stadhuis uit de 15e eeuw. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die van april tot en met augustus nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.


Persbericht gemeente Gouda

zaterdag 8 maart 2014

Duurzame LED-verlichting in Goudse straten

Maandag 10 maart worden in Gouda de eerste lampen in de openbare straatverlichting vervangen door LED-lampen. Acht  lantaarnpalen aan de Houtmansgracht krijgen deze nieuwe duurzame verlichting. Het is de start van een meerjarig project om zoveel mogelijk lantaarnpalen, bij vervanging van de lampen, te voorzien van LED-verlichting. Na de Houtmansgracht krijgt ook de Groenhovenweg nieuwe LED-lampen.

Wendy Ruwhof (wethouder Milieu/Duurzaamheid en Stedelijk Beheer): “Eén van de speerpunten van dit college is duurzaamheid. Daarom is het een goede ontwikkeling dat we in Gouda geleidelijk overstappen op LED-verlichting. LED-lampen verbruiken minder energie en zijn daardoor beter voor het milieu en tegelijk ook kostenbesparend.”

LED-lampen in onderhoudsprogrammaDe vervanging is onderdeel van het totale onderhoudsprogramma, waarbij de komende jaren op veel plaatsen in Gouda oude lampen aan het einde van hun levensduur worden vervangen door nieuwe. Omdat niet overal LED kan worden toegepast, wordt steeds per straat bekeken of lantaarnpalen gewone of LED-lampen krijgen.



Bericht gemeente Gouda

woensdag 5 maart 2014

College Gouda sluit 2013 positief af

Het College verwacht een jaarrekening te kunnen presenteren met een positief resultaat. De laatste prognoses komen uit op een surplus van ruim € 4 miljoen. De effecten van het financieel solide beleid dat de afgelopen bestuursperiode is gevoerd, worden bij de jaarrekening 2013 expliciet zichtbaar. Het exacte bedrag is pas vast te stellen als de accountantscontrole is afgerond. De totale weerstandscapaciteit komt dan per eind 2013 uit op een bedrag tussen de € 8 en € 12 miljoen. Per saldo is het College erin geslaagd om de afgelopen jaren de stad Gouda door de crisis heen te loodsen met een relatief beperkt beroep op de reserves en tegelijkertijd verbeteringen te realiseren voor inwoners en bedrijven in de vorm van structurele voorzieningen in de stad.

Positief resultaat
Bij het 2e ijkmoment 2013 in november 2013 heeft de raad onder andere ingestemd met de 2e begrotingswijziging. Op basis daarvan kwam het financieel perspectief in 2013 uit op een tekort van
€ 703.000. Dit was een verbetering ten opzichte van het 1e ijkmoment 2013, waar nog een tekort van € 2,4 miljoen werd becijferd. De effecten van het financieel solide beleid dat de afgelopen bestuursperiode is gevoerd, zullen bij de jaarrekening 2013 expliciet zichtbaar worden. Het College verwacht een jaarrekening te kunnen presenteren met een positief resultaat. Het exacte bedrag is pas vast te stellen als de accountantscontrole is afgerond, maar de laatste prognoses komen uit op een surplus van ruim € 4 miljoen. De laatste prognoses over het jaarresultaat 2013 zijn het resultaat van een combinatie van krachtig bijsturen en een aantal incidentele meevallers aan het einde van 2013, die in november vorig jaar nog niet waren voorzien.

Er zijn ook nog ontwikkelingen die een negatief effect hebben op het resultaat. Zo dient er een verlaging van de boekwaarde van de grondexploitaties plaats te vinden in relatie tot de ontwikkelingen in het zuidelijk stationsgebied. Daarnaast verwacht het College onder andere een tekort doordat de inkomsten aan leges lager uitpakken. Per saldo echter zijn de incidentele meevallers hoger dan de tegenvallers.

Versterking weerstandsvermogenAfhankelijk van de besluitvorming in de raad over de bestemming van het resultaat, bestaat er dus de mogelijkheid om een substantiële toevoeging te doen aan de algemene reserve, zodat de weerstandscapaciteit dit jaar opnieuw wordt versterkt. De totale weerstandscapaciteit komt dan per eind 2013 uit op een bedrag tussen de € 8 en € 12 miljoen, versus € 14,2 miljoen bij aanvang van de bestuursperiode in 2010. Het College is erin geslaagd om de afgelopen jaren de stad Gouda door de crisis heen te loodsen met een relatief beperkt beroep op de reserves en tegelijkertijd verbeteringen te realiseren voor inwoners en bedrijven in de vorm van structurele voorzieningen in de stad.
Inhuur externen met € 1,6 miljoen gedaald
In 2013 is weer strak gestuurd op de inhuur van externen en is het bedrag aan inhuur ten opzichte van 2012 fors gedaald. Bij het 2e ijkmoment 2013 werd de daling nog geraamd op ongeveer € 1 miljoen. Inmiddels zijn de prognoses bijgesteld: het totale bedrag aan externe inhuur zal naar verwachting per eind 2013 uitkomen op € 4,6 miljoen. Dit komt overeen met een daling van € 1,6 miljoen ten opzichte van 2012. In de gehele bestuursperiode is een flinke reductie gerealiseerd, immers per eind 2009 bedroeg het bedrag aan externe inhuur nog € 7,3 miljoen.


Persbericht gemeente Gouda

dinsdag 4 maart 2014

Online zoeken naar vrijwillige hulp in jouw buurt

Inwoners van Gouda kunnen vanaf nu ook zelf hulp door vrijwilligers vinden via Zorgvoorelkaar.com. Dit is een digitale marktplaats voor vrijwillige hulp en zorg. Gouda biedt met Zorgvoorelkaar.com een eigentijds antwoord op de veranderingen in de Nederlandse zorg- en welzijnssector. Die verandering omvat onder andere dat inwoners eerst een beroep moeten doen op hun eigen vangnet, en dat daarna een beroep kan worden gedaan op de overheid.
  
Snel en eenvoudig
Hulpvragen op zorgvoorelkaar.com variëren van het vinden van een maatje of hulp bij het boodschappen doen tot de begeleiding van jongeren, volwassenen en ouderen. Zowel hulpvragers als vrijwilligers kunnen zich snel en eenvoudig aanmelden. In gemeenten waar de ‘marktplaats’ eerder is geïntroduceerd, blijkt het online aanmelden een positief effect te hebben op het aantal jonge vrijwilligers.

Grote bereidheid
Wethouder Marion Suijker (Sociale Zaken): “In Gouda is de bereidheid om elkaar te helpen groot. Wat nog ontbrak, was een  eenvoudige manier om hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar te brengen. Met Zorgvoorelkaar.com hebben we hiervoor een oplossing gevonden en een vangnet van vrijwilligers gecreëerd. Op deze manier kan iedereen de hulp en zorg vinden die hij nodig heeft, en dat is precies waar wij als gemeentebestuur voor staan.”

Zelf regelen
Iedere inwoner uit Gouda kan zich via de website aanmelden als vrijwilliger om zo gemakkelijk een ander in de buurt te helpen op een manier die bij hem of haar past. Daarnaast kunnen burgers, organisaties en professionals een oproep plaatsen wanneer zij op zoek zijn naar vrijwilligers. De website speelt daarmee in op de trend om hulp te zoeken en hulp aan te bieden in de eigen vertrouwde omgeving. Wordt de hulp niet gevonden in het gezin of in de familie, dan kan het aanbod uit de eigen buurt een goede optie zijn. Zorgvoorelkaar.com maakt het gemakkelijk een steentje bij te dragen in de eigen omgeving of om hulp te vragen wanneer daar behoefte aan is. Dit past binnen een zorgzame samenleving.

Betrokken samenleving
De huidige ontwikkelingen in de Nederlandse zorg- en welzijnssector vragen om een vernieuwende aanpak. Ook de gemeente Gouda zoekt naar oplossingen, die er voor zorgen dat inwoners zoveel mogelijk op eigen kracht hun leven kunnen vormgeven. Zorgvoorelkaar.com geeft mensen de mogelijkheid zelf de regie te voeren, ook als er extra ondersteuning nodig is.

Meer informatie en aanmelden informatiebijeenkomst
Informatie over het platform is te vinden op www.zorgvoorelkaar.com/gouda. Op donderdag 6 maart is er een informatiebijeenkomst in het Huis van de Stad van 16:00 tot 18:00 uur.. Vrijwilligersorganisaties en andere betrokken organisaties uit Gouda kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij Ingrid Vink via e-mail vip@gouda.nl of via telefoonnummer 14 0182.


Persbericht gemeente Gouda