donderdag 20 november 2014

Bouwinvest wil Winkelcentrum Goverwelle in Gouda moderniseren


Winkelcentrum Goverwelle in Gouda wil gaan revitaliseren. De eigenaar Bouwinvest van het winkelcentrum heeft op 17 november hiervoor een intentieovereenkomst met de gemeente Gouda gesloten. Het gemeenschappelijk doel is de versterking van het winkelaanbod en aantrekkelijkheid van het winkelcentrum o.a. door het toevoegen van een discount supermarkt.
Winkelcentrum Goverwelle is eind vorige eeuw ontwikkeld en vervult een belangrijke centrum-/winkelfunctie in deze Goudse wijk. Door veranderende winkelvoorkeuren en andere retailontwikkelingen is nu het moment aangebroken om een verkenning te doen naar modernisering. Bouwinvest gaat in samenspraak met gemeente Gouda plannen ontwikkelen om het winkelcentrum door te ontwikkelen voor de toekomst.
Wethouder Tetteroo (ruimtelijke ontwikkeling) is blij dat de eigenaar deze stap gezet heeft: “Dit is een belangrijke impuls voor de levendigheid en de attractiviteit van deze wijk. De wijk en de inwoners verdienen het.” Collin Boelhouwer, Hoofd Asset Management Winkels van Bouwinvest denkt daar net zo over.
Het plan wordt namens Bouwinvest door Centrum Projecten begeleid die hier veel ervaring mee heeft. Centrum Projecten gaat met de plannen bij de ondernemers en omwonenden langs voordat ze in procedure gaan.
De verwachting is dat in 2015 de plannen vorm gegeven kunnen worden en afhankelijk van vergunningen is de intentie dat in 2016 de vernieuwing kan starten.

Persbericht gemeente Gouda

De gemeente Gouda organiseert Kindergemeenteraad

Op 25 november as zijn voor één dag de kinderen de baas in Gouda. Samen met Madurodam en ProDemos organiseert de gemeente die dag namelijk een Kindergemeenteraad. Leerlingen van verschillende basisscholen nemen voor één dag plaats op de stoel van gemeenteraadslid. Ze dragen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben voorbereid. Tijdens de afsluitende vergadering nemen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd.  Hiervoor stelt Madurodam € 2.000 beschikbaar.
Een kindergemeenteraad is een goede manier om kinderen meer te leren over de lokale politiek en ze te laten ervaren dat ze daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Door zelf een dag op de stoel van een raadslid te zitten, ervaren ze hoe het is om democratisch tot beslissingen te komen.
De dag wordt om 18.00 uur afgesloten met de Kindergemeenteraadsvergadering, voorgezeten door burgemeester Milo Schoenmaker. Belangstellenden zijn van harte welkom om hier de spannende discussie te volgen die moet leiden tot de keuze voor één van de plannen.
Nationale Madurodamraad
Madurodam en ProDemos organiseren in de periode oktober -december 2014 in de 12 provincies van Nederland 12 Kindergemeenteraden. Uit de 12 Kindergemeenteraden worden 12 Madurodambassadeurs gekozen. Deze 12 basisschoolleerlingen uit groep 8 vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam en Madurodam in hun provincie. Het College van B&W van Madurodam en de 12 Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Naast de realisatie van het winnende kinderproject wordt in elke provincie een goed doel door de kinderen gekozen dat door Madurodam gesteund gaat worden. De kindergemeenteraden, de realisatie van de 12 winnende kinderprojecten en de 12 goede doelen die de gemeentes voordragen worden door Madurodam gefinancierd.
Madurodam
Madurodam, opgericht in 1952 als fondsenwerver en promotieplatform voor het goede doel, schenkt haar opbrengsten aan goede doelen voor kinderen. Madurodam richt haar steun op drie thema’s: ‘Leuk Leren’, ‘Feest voor iedereen’ en ‘Beter Buitenspelen’. Deze thema’s sluiten goed aan bij het park Madurodam waar kinderen spelenderwijs ontdekken, leren en plezier beleven. De samenwerking met ProDemos en het organiseren van 12 Kindergemeenteraden sluit goed aan bij het thema ‘leuk leren’. www.madurodam.nl
ProDemos
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. www.prodemos.nl   

Persbericht gemeente Gouda

donderdag 13 november 2014

Landelijke intocht Sinterklaas in Gouda wordt groot kinderfeest

De landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda op zaterdag 15 november belooft een geweldig kinderfeest te worden. Er worden zo’n 40.000 bezoekers verwacht. Om 12.00 uur zet Sinterklaas voet aan wal op de IJsselkade en rijdt daarna met zijn Pieten een prachtige Sinterklaasroute door de monumentale binnenstad van Gouda naar het historische Stadhuis.
De route loopt via de Westhaven, Hoge Gouwe, Lange - en Korte Groenendaal naar de Markt. Op de IJsselkade ontvangen burgemeester Milo Schoenmaker en kinderburgemeester Dieuwertje Kerkhoven rond 12.30 uur de Goedheiligman en zijn gevolg. Bezoekers worden vanwege de drukte verzocht om van te voren een plek te kiezen en hier te blijven staan gedurende de intocht.
Goudse binnenstad vol activiteiten
Tijdens en na de intocht zijn er nog tal van activiteiten in de binnenstad. Zo is er een Pietenschool, kunnen kinderen met bootjes varen, kijken naar de show van Piet en Pieternel, acrobatische Pieten bewonderen, dansen met een dansstudio en nog veel meer. Door de compacte binnenstad is alles op loopafstand te bezoeken.
Bereikbaarheid Gouda
Gouda ligt centraal in de Randstad en is uitstekend bereikbaar per trein, zowel per intercity als sprinter. De binnenstad ligt op loopafstand van het station. Bezoekers die met de auto komen, worden bij binnenkomst verwezen naar speciale (gratis) parkeerplaatsen net buiten het centrum. Hiervandaan rijden gratis pendelbussen naar het centrum. Parkeergarages in de binnenstad zijn wel bereikbaar. Gemotoriseerd verkeer kan van 8.00 tot 16.00 uur niet binnen de singels komen en voor fietsers is dat tussen 10.00 en 14.00 uur. Net buiten de singels zijn voor fietsers speciale fietsenstallingen ingericht. Alle winkels in de binnenstad zijn gewoon open. Winkels langs de route zijn tijdens de intocht minder goed bereikbaar vanwege de drukte.
Meer informatie
Alles over de sinterklaasintocht is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl. Het laatste nieuws over de intocht is te volgen op Twitter @SintinGouda (#SintinGouda) of Facebook: www.facebook.com/SintinGouda.
Persbericht gemeente Gouda