maandag 27 april 2015

Goed compromis tussen NS en gemeente Gouda over stationspoortjes en passagepas

De onderdoorgang van intercitystation Gouda is belangrijk voor reizigers maar ook als interwijkverbinding. De gemeente en NS hebben nu een compromis bereikt: de poortjes gaan dicht in het belang van veiligheid, NS stelt gratis passagepassen ter beschikking en levert ook een bijdrage aan de renovatie van een nabijgelegen spoortunnel.
Naar aanleiding van recente geweldsincidenten op stations en in treinen zijn beide partijen weer in overleg getreden over een versnelde sluiting van de toegangspoortjes. Dit mede naar aanleiding van de oproep van staatssecretaris Mansveld aan gemeenten om hieraan mee te werken. De gemeente Gouda neemt nu haar verantwoordelijkheid in het belang van het tegenaan van agressie tegen NS-medewerkers. NS onderkent anderzijds het belang van de interwijkverbinding en stelt daarom een gratis passagepas ter beschikking aan regelmatige Goudse passanten die in de omgeving van het station wonen,werken of studeren.
Afgesproken is dat de toegangspoortjes van station Gouda op 24 juni aanstaande gaan sluiten. NS zorgt voor ruime en tijdige verstrekking van de gratis passagepas. Overigens is het ook mogelijk om met een OV-chipkaart met voldoende saldo gratis te passeren binnen een uur. Bij onvoldoende saldo kunnen passanten een eenmalig gratis passagerecht bij de kaartautomaat laden.
Door dit compromis is een goede balans gevonden tussen veiligheid enerzijds en het gebruik van de stationsdoorgang als verbinding tussen Goudse wijken anderzijds.Daarbij is er ook overeenstemming over een bijdrage van NS aan het opknappen van de Spoorstraattunnel die een alternatieve looproute is voor voetgangers. Verder versterken de gemeente en NS hun samenwerking in de verdere ontwikkeling van de Spoorzone Gouda middels een intentieovereenkomst voor het stationsgebied aan de centrumzijde.

Persbericht gemeente Gouda

zaterdag 25 april 2015

Het regent lintjes in Gouda

De jaarlijkse lintjesregen is dit jaar op vrijdag 24 april. In Gouda ontvangen elf Goudse inwoners een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker. Dit zijn:
De heer J.W. van Beek – lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van Beek is al ruim 20 jaar bestuurslid van Ajourvereniging in Bloemendaal. Hij is van onschatbare waarde voor de wijk Bloemendaal. Menig keer is het door zijn inzet gelukt om gebruik te kunnen maken van het gemeentelijk "drie eurobudget", een budget ter ondersteuning van wijkactiviteiten, om zo verschillende activiteiten te kunnen organiseren in de buurt. Ook de speeltuin in de wijk is vorig jaar opgeleukt met een speelhuisje en peuterpleintje, mede door de inzet van de heer Van Beek. De heer Van Beek zet zich ook in voor het milieu, hij stimuleert activiteiten om burgers (jeugd en ouderen) bij het bevorderen van een beter milieu te betrekken vanuit de gedachte: samen voor een beter milieu.

De heer A.G. van den Berg – lid in de Orde van Oranje Nassau
Al meer dan 20 jaar vervult de heer Van den Berg een hele actieve rol binnen de Gereformeerde Kerk, zoals pastoraal ouderling, diaken en secretaris van de centrale kerkenraad. Daarnaast zet hij zich al jaren in voor de korfbalsport in Gouda, zowel als bestuurder als vrijwilliger. Ook heeft hij de fusie tussen de twee korfbalverenigingen goed begeleid..

De heer J. P. van den Berg – lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van den Berg is ruim 35 jaar betrokken bij de organisatie van de Goudse intocht van Sinterklaas en voorzitter van de stichting Sinterklaasintocht Gouda. Hij maakt zich sterk voor een leuke, zinvolle vrijetijdsvulling voor de jeugd in Gouda, met name bij Scoutinggroep Sint Wilibrordus, Steunpunt Scouting Zuid-Holland en Stichting Vrienden van de Willies. Ook was hij een van de initiatiefnemers van de oprichting van wat nu heet de Kinderboerderij.

De heer H.H. van der Kemp – lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van der Kemp is al ruim 20 jaar voorzitter van Christelijk Gemengd Koor Hosanna, vrijwilliger in Zorgcentrum Gouwestein en penningmeester van Stichting Goudse Kaas.

De heer P. van der Kleij – lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van der Kleij zet zich al vanaf zijn Jeugd in voor voetbalclub ONA. Hij bekleedde diverse functies binnen ONA zowel  binnen het jeugdbestuur, algemeenbestuur en het hoofdbestuur.

De heer C.T.A. Koop – lid in de Orde van Oranje Nassau

Al ruim 40 jaar is de heer Koop een veelzijdig vrijwilliger in de RK Parochie Sint Padua maar ook al jaren bij zorgcentrum Irishof. Met hart en ziel zet hij zich in voor de opvang van straatkinderen in Brazilië. Dat doet hij voor de stichting REMER die actief is in sloppenwijken van Rio de Janeiro.

Mevrouw J.W.M. Koop- van de Watering– lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Koop zet zich samen met haar man met hart en ziel in voor de opvang van straatkinderen in Brazilië. Zij bekleedt meerdere functies binnen de RK Parochie Sint Padua. Mevrouw Koop helpt regelmatig in Rotterdam in een opvangtehuis voor illegale vrouwen van de Zusters van Moeder Theresa.

De heer J.M. ten Napel – lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Ten Napel heeft jaren gezorgd voor het onderhoud van het kerkgebouw van de Gereformeerde kerk ‘De Veste’. Hij legde de basis voor de renovatie van dit gebouw. Na de verbouwing van de Ontmoetingskerk in 2013 deed de restauratiecommissie van de Sint Janskerk in Gouda een beroep op hem. Ook was Ten Napel secretaris van de stichting Het Brandpunt. Deze stichting had zich ten doel gesteld om de Turfmarktkerk en het gebouw Het Brandpunt te behouden voor kerkelijke activiteiten. Hij was gedurende 14 jaar secretaris en daarna 3 jaar voorzitter van Volkstuinvereniging ‘Nieuw Leven’ en is daar Lid van Verdienste.

Mevrouw W.A.L. Rougoor– lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Rougoor is coördinator bij Steunpunt OOG (Onderwijs, Opvoeding en Gezondheid) in de wijk Gouda Oost. Zij organiseert al ruim tien jaar huiswerkbegeleiding voor scholieren van groep 8 en de eerste klassen van de middelbare school en biedt hulp die nodig is aan mensen die dreigen te verdwalen in de maatschappij en in de overheidsbureaucratie. Voor wijkteam Oost is zij de bindende schakel met de allochtone mensen in de wijk.

Mevrouw G.M.van der Sprong– lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Van der Sprong is sinds 2002 vrijwilliger bij de terminale thuiszorg en hospice Midden-Holland, 40 jaar collectant KWFfonds, bestuurder bij de Voedselbank en bij de Parochie Sint Jan de Doper.

Mevrouw M.E.A. Willemse-Hiskes – Ridder in de Orde van Oranje Nassau
In 1996 was zij mede-initiatiefnemer en later bestuurder bij de Vereniging van Vermogensbeheerders. Zij heeft buitengewoon de professionaliteit van deze branche verbeterd. Jarenlang was zij voorzitter van wijkteam Bloemendaal.

Persbericht gemeente Gouda 

Gouda sluit jaarrekening 2014 positief af

Dankzij voorzichtig begroten en strak financieel beleid sluit de gemeente Gouda de jaarrekening 2014 af met een positief resultaat van € 3,6 miljoen. Het geld wordt toegevoegd aan de reserves van de gemeente, waaronder € 0,4 miljoen aan de nieuwe reserve drie decentralisaties en € 3,1 miljoen aan de algemene reserve. Het college zal bij de eerste begrotingswijziging in 2015 aan de raad voorstellen € 1,5 miljoen als budget opnieuw beschikbaar te stellen. Daarmee wordt het weerstandsvermogen met netto € 2 miljoen, dat is circa 20%, versterkt ten opzichte van de raming.
Het College van B en W is tevreden met dit resultaat. Wethouder financiën Jan de Laat: “Het maakt het mogelijk het weerstandsvermogen in een hoger tempo te versterken dan aanvankelijk was geraamd. Tegelijkertijd is dat ook nodig gezien de risico’s en onzekerheden waar de gemeente Gouda mee te maken heeft. Voorbeelden hiervan zijn lagere uitkeringen van het Rijk en risico’s op het gebied van nieuwe taken in het sociaal domein. Het blijft daarom van belang om een voorzichtig financieel beleid te voeren, zoals ook is verwoord in het Coalitieakkoord ‘Gouda daagt uit!’.” 
Terugblik 2014
In 2014 zijn allerlei resultaten voor de stad neergezet, deels voortvloeiend uit inspanningen die in de voorgaande bestuursperiode zijn gestart en deels het gevolg van nieuw beleid van het huidige bestuur dat na de verkiezingen is aangetreden. 
Prominent op de agenda van 2014 stonden de voorbereidingen voor de decentralisaties: de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, Wmo en participatie. Speerpunten uit het coalitieakkoord, zoals de omvorming van de wijkaanpak, de oprichting van een taskforce kantorenleegstand en de uitvoering van een onderzoek naar de toekomst van sport in Gouda, zijn voortvarend opgepakt.
Op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen is de uitvoering van de eerste fase van Westergouwe in volle gang. In Middenwillens is de eerste fase van het gemeentelijk deel in 2014 succesvol getenderd. In de Spoorzone zijn in 2014 de Stationsgarage en Cinema Gouda geopend.
De effecten van de crisis werken helaas nog steeds door op de regionale arbeidsmarkt. Het aantal inwoners met een uitkering ‘Wet werk en bijstand’ is in 2014 toegenomen van 1452 naar 1633. De ontwikkeling van het cliëntenbestand, in combinatie met de vergoeding hiervoor vanuit het Rijk, blijft een punt van zorg. De omvang van de langlopende leningenportefeuille van de gemeente is verminderd van € 313 miljoen naar € 302 miljoen. Het bedrag aan externe inhuur binnen de gemeente Gouda is verder gedaald van € 4,63 naar € 4,17 miljoen, ondanks de extra capaciteitsinzet ten behoeve van de decentralisaties.
Bestuursstijl
Het College heeft in 2014 een aantal nieuwe accenten gelegd als het gaat om de bestuursstijl. Dat gebeurt onder andere door samen met partners aan de slag te gaan met het thema ‘innovatief burgerschap’, een traject dat inmiddels invulling krijgt onder de noemer ‘WerkplaatsGouda’. Ook heeft het College gekozen voor een vernieuwde opzet van het Collegespreekuur, voor een periodiek Twitterspreekuur en voor wekelijkse ontmoetingen met burgers, bedrijven en instellingen in de stad. Tot slot is een start gemaakt om de samenwerking tussen raad en College te veranderen door gezamenlijk specifieke thema’s op te pakken: een mooi voorbeeld daarvan is de opzet van een Goudse vergroeningsagenda.
Vooruitblik
Gouda blijft uitdagen. Hoewel het jaar 2014 veel voor de stad heeft opgeleverd, liggen er minstens zoveel uitdagingen in het verschiet. Er zijn op financieel vlak veel risico’s en onzekerheden de komende jaren. Het College is daarom voornemens om het voorzichtige financiële beleid te continueren: dat is nodig om te waarborgen dat wensen en beschikbare middelen met elkaar in balans blijven. Kansen worden gezocht in allerlei vormen van samenwerking: in de regio, met bedrijven en vooral met inwoners van Gouda.

Persbericht gemeente Gouda

donderdag 9 april 2015

Nachtburgemeester in Gouda

Onlangs is op initiatief van Maurits Tompot, koster van de St.-Janskerk, Irene Klein Haneveld, eigenaar van Bijbelshop Shop, benoemd tot nachtburgemeester. De reacties op haar "benoeming" waren divers en haar opmerking dat ze nooit uitging deed ook wat stof opwaaien.
Irene wil haar heel eigen invulling gaan geven aan het Nachtburgemeester zijn en ik plaats integraal haar toespraak na haar benoeming:

"Maurits Tompot, de koster van de St. Jan benaderde mij kortgeleden of ik het zag zitten om Nachtburgemeester van Gouda te worden. Eerlijk gezegd was mijn eerste reactie er een van verbazing. Maar na er een nacht goed over geslapen te hebben zag ik de kansen, uitdagingen en mogelijkheden. Een lichtje in het donker zijn, dat wil ik altijd wel. Gouda heb ik veel mee. Het uitgaansleven minder, maar wel met de concerten die we al jaren organiseren. Het ambt van Nachtburgemeester kent geen voorwaarden en is vooral niet serieus en met een knipoog bedoeld. Het blijkt ook dat diverse steden er andere invullingen aan geven. Hoe dan ook, ik heb ja gezegd. Voor sommige mensen uit het Goudse nachtleven was de verbazing natuurlijk groot, zeker toen de krant een kop had dat ik nooit uitging. Begrijpelijk en ook grappig. Hieronder mijn maidenspeech, oftewel mijn debuutrede, bij mijn ‘aanstelling’ als nachtburgemeester in de St. Jan tijdens Earth Hour nadat ik van dde kinderburgemeester van Gouda de ambtsketting had omgekregen.
toespraak nachtburgemeester
Hier sta ik dan de eerste nachtburgemeester van Gouda. Ik heb mijn nachtwachtoutfit maar aangedaan en mijn eigen ambtsketen moeten kopen. Ik begreep dat de vorige kandidaat bij Maurits had gevraagd om een salaris en een kantoor.

Ik ben dan weliswaar niet de eerste vrouwelijke nachtburgemeester zoals Maurits mij wilde doen geloven, maar ik ben  wel de eerste vrouwelijke nachtburgemeester die nooit uitgaat. Tenminste zo stond het met een kop in de krant. Maar kijk mij nou hier zijn……
En ja, ze vergaten erbij te zeggen dat ik in de loop der jaren meer dan 200 concerten in Gouda heb mogen organiseren en dat nog steeds doe met GouweGospel. En wat te denken van 11 ongesubsidieerde MarktAkties waar duizenden mensen op af kwamen omdat de grootste namen in de Gospelmuziek er optraden. Ooit begonnen op uitdrukkelijk verzoek van de toenmalige officiële Goudse Burgemeester. 
Dus wat dat betreft zou ik een beste kandidaat zijn als Nachtburgemeester. De horeca-eigenaren van de stad wisten dat natuurlijk niet en hebben terecht hun vraagtekens. Ik hoef hun belangen niet te behartigen, want dat kunnen ze best zelf. 
De functie van nachtburgemeester is een onofficieel ambt en er bestaan geen voorwaarden voor aanstelling en de taken zijn vooral niet serieus en met een knipoog. Nou daar hou ik van! Met een serieuze knipoog wil ik nachtburgemeester van Gouda zijn.
Ik hou namelijk heel veel van deze stad! Gouda is prachtig en ook de inwoners van Gouda zijn geweldig. Het enige nadeel aan Gouwenaren is, dat ze vaak zelf niet weten wat een prachtige stad we hebben en hoeveel moois hier gebeurt. Ze houden van klagen en dat is wel eens jammer. Maar je went er aan en achter dat klagen zitten vaak hele aardige mensen.
Ik hou van muziek, van mensen, van Gouda, maar het allermeeste hou ik van God en daar maak ik eigenlijk nooit een geheim van. Dat zou ook niet kunnen want als je bij Bijbelshop Samma werkt zou het wel heel raar zijn als je niks met God hebt. Ik word er dus vaak op aangesproken en ook op aangekeken. Dat mag! En ik hoop dat ze in mij en aan mij een stukje mogen zien van de geweldige God die in mij woont. Een God die niet naar deze aarde kwam om te oordelen, maar om de mensen te redden. Ik hou van die God.
Die God heeft me ook geleerd dat ik een lichtje in de duisternis mag zijn. Ik weet niet of dat ook geldt voor Earth Hour, maar de rest van het jaar wil ik in deze stad graag een lichtje zijn voor mensen die ’s nachts wakker liggen van wat dan ook. Mensen kunnen vol zitten met zorgen en angsten. 
 Ik kan die zorgen niet zomaar wegnemen, maar ik hoop wel een glimlach op het gezicht van mensen te toveren overdag. Niet door in het zwart te gaan, maar door een beetje kleur te brengen in deze stad. Soms letterlijk, kom maar kijken op de Turfmarkt. Ik zie zoveel blije mensen daar voorbij lopen. 
En kleur is alleen maar zichtbaar als er licht op schijnt. Dat lichtje in het donker wil ik ook graag zijn.
Als christenen zijn we nog wel eens geneigd om ons licht zo fel te laten schijnen dat we er mensen juist door verblinden en het ze zeer doet aan de ogen. Maar een heleboel kleine sfeerlichtjes maakt dat het veel warmer en gezelliger is en  mensen met elkaar in gesprek gaan, ook over de diepere dingen van het leven. 
Wie weet, kan ik dan hier en daar maken dat iemand weer rustig kan slapen in de nacht. Want laten we wel wezen, daar is de nacht toch eigenlijk voor bedoeld. Maar dat kan ik niet alleen, dat kunnen we alleen samen. 
Daarom werk ik graag samen met de mensen in het Doe Platform van de binnenstadsondernemers. Wat hebben we met elkaar veel leuke vrolijkheid en lichtjes verspreid. Maar ook in samenwerking met kerken, de Bredeschool, ondernemers en horeca. Samenwerken om samen deze stad wat vrolijker en lichter te maken.
Of je nu christen bent, óf moslim of helemaal niets gelooft, ’s nachts slaapt, of s nachts uitgaat, liefst in het zwart of liefst in kleur gekleed gaat, of…… noem maar op…., samen zijn we deze stad. En als uw eerste nachtburgemeester wil ik daar over waken. Vandaar mijn nachtwachtkostuum. 
Zoals in dat lied staat dat Elise Mannah speciaal voor Gouda heeft geschreven voor het lichtdragersevenement.
Wij dragen het licht
Wij maken de stad
Gouda zijn wij!
Dankuwel."