vrijdag 9 oktober 2015

Bouwen aan Gouda met sluitende begroting

Wel zorgen over kosten nieuwe zorgtaken en onvoorspelbaarheid rijksinkomsten
Het Goudse college van D66, PvdA, Gouda Positief, VVD en GroenLinks legt een solide meerjarenbegroting 2016-2019 voor aan de gemeenteraad en aan de stad. Belangrijke speerpunten voor komend jaar zijn onder andere de inzet voor de historische binnenstad, ruimte bieden aan initiatieven, een daling van het aantal woninginbraken, het toekomstbestendig organiseren van de regionale inkoop van zorg, de aanpak van werkloosheid en het bieden van kansen aan mensen met een beperking. Er is voldoende ruimte om in de stad te blijven investeren en Gouda aantrekkelijker te maken. Maar voorzichtig begroten en vasthouden aan de overeengekomen bezuinigingen blijft nodig.

Voorzichtig optimisme
Door de aantrekkende economie is er ook voor Gouda reden voor voorzichtig optimisme. Een aantal mooie resultaten in 2015 bevestigen dat het herstel ook op lokaal niveau zichtbaar is. Bijvoorbeeld de succesvolle verkoop van de eerste woningen in Westergouwe, de vestiging van een aantal nieuwe bedrijven in Gouda en bezoekers die gemiddeld meer uitgeven in onze stad.
Tegelijkertijd zijn er ook nog grote uitdagingen: onder meer doordat het Rijk te weinig middelen beschikbaar stelt voor het aantal uitkeringen op grond van de Participatiewet. De beschikbare budgetten voor jeugdzorg vanuit het Rijk gaan de komende jaren flink dalen en er zullen  veranderingen plaatsvinden bij het sociale werkbedrijf Promen, die van het college een flinke inspanning vragen om een gezonde toekomst te kunnen garanderen.
Sluitende meerjarenbegroting
Het college presenteert een sluitende meerjarenbegroting voor de periode 2016-2019. Voor 2016 heeft het college een positief exploitatieresultaat begroot van (afgerond) € 800.000. De jaren daarna is het saldo van baten en lasten eveneens positief op basis van de huidige gegevens. Deze positieve resultaten zijn noodzakelijk voor het herstel van ons weerstandsvermogen.
Alle informatie over de begroting is te vinden op www.gouda.nl/begroting2016.
Aantrekkelijke (binnen)stad
Om in de toekomst een aantrekkelijke stad te blijven voor bewoners, bedrijven en bezoekers blijft het college ook de komende jaren investeren in de stad. De aanpak van leegstand is één van de speerpunten uit het Coalitieakkoord ‘Gouda daagt uit!’. Om de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs te versterken is gestart met onder meer het Coördinatiepunt ‘wetenschap en technologie’ van de Brede School, de aansluiting van het onderwijs bij Gouda Onderneemt en via samenwerking met het innovatieplatform bij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap. Gouda neemt hier actief aan deel.

Breed aanbod culturele voorzieningen
Het college wil het bestaande subsidiebedrag dat beschikbaar is voor culturele instellingen voortzetten, zodat een breed aanbod gewaarborgd blijft.  De doelgroep kinderen wordt daarbij niet uit het oog verloren:  zo is in de Kadernota 2016-2019 vastgelegd om voor 2016 (t/m 2018) de bijdrage voor de kinderbibliotheken te continueren. Ook staat 2016 in het teken van het Cultuur- en Erfgoedfonds. Het fonds is gericht op het behoud van het materiële en immateriële erfgoed van Gouda.
Integrale aanpak zorg
2015 was voor alle gemeenten het pioniersjaar als het gaat om de decentralisaties: de uitvoering van nieuwe taken in het sociaal domein op het terrein van jeugdzorg, Wmo en de Participatiewet. In 2016 wordt de integrale aanpak verder uitgewerkt: dit is één van de speerpunten om de samenwerking tussen sociale teams en ketenpartners te intensiveren.
Meer uitstroom naar werk
Iedereen die kan werken, werkt naar vermogen of is actief voor de samenleving.  Voor wie dat nodig heeft is er een vangnet beschikbaar. Dat zijn de uitgangspunten die het college hanteert als het gaat om werk en inkomen. Het college wil via verschillende wegen de arbeidsdeelname vergroten, onder meer via het werkprogramma ‘Gouda aan de slag’.
Een gezonde stad
De gemeente investeert in een actief sportieve en gezonde samenleving, waarbij sporten niet alleen een doel maar ook een middel is. Sport kan een bijdrage leveren aan allerlei doelen van het sociaal domein, zoals gezondheidsbeleid en het bevorderen van de participatie in de samenleving.
Verder investeren in duurzaamheid
In 2016 krijgt de Goudse Maatschappelijke Vergroeningsagenda concreet vorm. Dit gebeurt samen met inwoners, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Als het gaat om het verminderen van afval heeft het college ambitieuze doelstellingen: het streven is om het restafval per inwoner te verlagen van 212 kilogram in 2014 naar 100 kilogram in 2020.
Verbeteren bereikbaarheid, verkeersveiligheid en dienstverlening parkeren
In 2016 zal het college het mobiliteitsplan actualiseren, inclusief het fiets- en parkeerbeleid. Het verbeteren van de verkeersveiligheid voor met name kwetsbare verkeersdeelnemers krijgt hierin een belangrijk accent. Verder is het college gestart met het digitaliseren van parkeren. In 2016 zal dit een vervolg krijgen, onder meer via mobiel betalen voor parkeren,  invoering van een digitaal parkeervergunningensysteem en inzet op digitale parkeerhandhaving. Dit alles vergroot zowel de verkeersveiligheid als de bereikbaarheid van Gouda.
Ondersteuning burgerinitiatieven
Via de in 2015 geïntroduceerde Werkplaats Gouda daagt de gemeente de stad uit om initiatieven te ontwikkelen die goed zijn voor Gouda. In 2016 werkt de gemeente daarbij langs de twee gekozen sporen: het ondersteunen van initiatieven en het wegnemen van regels en onnodige belemmeringen. Daarmee vergroten we de betrokkenheid van onze inwoners bij de ontwikkeling van de stad.
Aanpak woninginbraken, jeugdcriminaliteit, overlast en radicalisering
Criminaliteit en hinderlijke overlast worden onverminderd stevig aangepakt. De hoogste prioriteit ligt bij aanpak van woninginbraken: de inzet is gericht op het aanpakken van daders, het weerbaar maken van potentiële slachtoffers en het verbeteren van de fysieke leefomgeving. Daarnaast zijn ook de aanpak van jeugdcriminaliteit, van sociale overlast – bijvoorbeeld door verwarde personen of in de vorm van burenruzies – en van radicalisering als prioriteit benoemd.
Financieel perspectief
De totale begrotingsomvang bedraagt in 2016 € 242 miljoen. In 2015 ging het om € 251 miljoen.
De meeste gemeentelijke belastingen worden het komende jaar verhoogd met 0,8% inflatie. Voor wat betreft de rioolheffing heeft de gemeenteraad eind 2014 besloten tot een nieuwe, toekomstbestendige financieringssystematiek. De consequenties daarvan worden verwerkt in de nieuwe tarieven voor gebruikers en eigenaren.  Voor de hondenbelasting vindt in 2016 een verlaging van ruim 29% plaats naar een kostendekkend nivo. De Onroerend zaakbelasting (OZB) daalt met 3,2%.

Persbericht gemeente Gouda