vrijdag 8 april 2016

Laatste projectkavel van eerste fase Westergouwe uitgegeven


Unieke kadewoningen op eerste wooneiland
Op het eerste eiland in Westergouwe komen kadewoningen met een bijzondere uitstraling, geïnspireerd door de ‘hangende keukens’ van Appingedam. Om dit mogelijk te maken, tekenden op maandag 4 april directeur Job van Zomeren van ontwikkelaar ERA Contour en wethouder Rogier Tetteroo van de gemeente Gouda een overeenkomst. Dit is het startsein voor de ontwikkeling en bouw van 32 kadewoningen en zes twee-onder-eenkapwoningen op het eerste wooneiland van de nieuwe Goudse wijk Westergouwe.
Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Rogier Tetteroo: “Het is mooi dat nu alle projectkavels in Westergouwe I uitgegeven zijn. Het betekent dat partijen vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de wijk. De realisatie van het eiland en de bijzondere woningen van ERA Contour maken dat Westergouwe een unieke locatie wordt in de Randstad”. 
Bijzonder woonmilieu
TBI-onderneming ERA Contour is uit een ontwikkelcompetitie met drie partijen als beste naar voren gekomen met bovendien het meest aansprekende en creatieve ontwerp voor deze eilandwoningen. Van Zomeren van ERA Contour: “De nieuwe woonwijk trekt mensen die houden van stads wonen en tegelijkertijd alle voordelen willen genieten van het leven op een dorpse locatie.Bij het ontwerp voor de kadewoningen hebben we ons daarom laten inspireren door de architectuur van de Goudse binnenstad". Om een plan te maken dat past bij deze woonwensen, worden toekomstig bewoners nadrukkelijk betrokken bij de verdere uitwerking voor het ontwerp van de woningen. De woningen leveren een bijzonder woonmilieu in de Randstad op, en straks een prachtig en uniek zicht op de nieuwe wijk op het eerste eiland.
Kademuur en uitzicht op Westergouweplas
Vanaf de Julianasluizen is het eerste wooneiland van de nieuwe woonwijk al goed te zien. Naast de bijzondere uitstraling hebben de kadewoningen net als de zes twee-onder-eenkapwoningen prachtig uitzicht op het wooneiland, de Westergouweplas en de archeologische vijver. Overigens is de kademuur geen op zichzelf staand element, maar geïntegreerd in het ontwerp van de kadewoningen. De 32 woningen worden straks tegen de kade aangebouwd. Naar verwachting start de verkoop van de woningen begin 2017, waarna de bouw in augustus 2017 kan beginnen.
Weids wonen in Westergouwe
Westergouwe is de nieuwe groene en waterrijke woonwijk van Gouda. Wonen in Westergouwe is voor iedereen bereikbaar door een grote diversiteit aan woningen en appartementen in verschillende typen en prijsklassen. Daarnaast biedt Westergouwe de mogelijkheid een eigen huis te bouwen.
Westergouwe wordt stapsgewijs ontwikkeld in buurtjes van beperkte omvang, waardoor kopers en huurders direct in een nette straat en een opgeruimde buurt wonen. Westergouwe wordt uiteindelijk een wijk met ongeveer 4.000 woningen, een eigen natuur- en recreatiegebied van 45 ha en alle voorzieningen die je in een woonwijk verwacht. Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl.
Over ERA Contour
ERA Contour ontwikkelt en realiseert nieuwbouw- en renovatieprojecten, zowel in eigen beheer als voor derden. Samen met gemeenten, corporaties, andere ontwikkelaars en de eindconsument bedenken én maken de medewerkers plekken waar mensen gelukkig en veilig leven. Zo creëren we ruimte voor mens, stad en maatschappij. De drie speerpunten van ERA Contour zijn: de consument als co-producent, steden sterker maken en 360 graden duurzaam. www.eracontour.nl. 
ERA Contour is onderdeel van TBI. TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. www.tbi.nl.

Persbericht gemeente Gouda

Meer slaapplekken voor daklozen

In Gouda blijven de komende periode extra slaapplekken voor daklozen. Ook is extra begeleiding voor handen. Deze maatregel zou dit voorjaar aflopen, maar het college verlengt deze tot 1 maart 2017. Dit op verzoek van de daklozen zelf, die spraken op de Goudse daklozendag eind maart. Het uitgangspunt is het voorkomen van dakloosheid.
Extra slaapplaatsen én begeleiding was de afgelopen periode in Midden-Holland al aanwezig. Het betrof een pilot, die wordt verlengd. Wethouder Laura Werger (zorg en welzijn): “We merken dat er een toename is van het aantal daklozen. Het betreft een nieuwe categorie mensen met financiële problemen. Ook voor hen willen we opvang bieden”.
Op de eerste daklozendag van het ZOGMH werd veelvuldig over deze toename gesproken. Meer mensen raken dakloos vanwege schulden en het niet hebben van werk. De roep van de daklozen is om de groep die tijdens de winter heeft geslapen in de nachtopvang onder de loep te nemen, om een goed beeld te krijgen van de problematiek. Zo is het mogelijk gerichter in te kunnen zetten op preventie. Aart Jongejan, straatadvocaat: "Het is fijn dat er uitbreiding komt en meer wordt ingezet op een integrale aanpak. Onze organisatie blijft dit constructief kritisch volgen".
Financiële problemen als reden
De evaluatie van de zogeheten winterregeling laat zien dat inderdaad de grootste groep in de nachtopvang zit vanwege financiële problemen (schulden). Een andere reden is psychiatrie en/of verslaving en een klein deel vanwege huiselijk geweld. “De aanpak van de schuldenproblematiek is een van de aandachtsgebieden bij de ontwikkeling van het nieuwe armoedebeleid”, geeft wethouder Rogier Tetteroo (sociale zaken) aan.
Toeleiden naar zorg
Uit de evaluatie komt ook naar voren dat door deze nieuwe groep veel vraag was naar de extra bedden. De beschikbaarheid van extra personeel zorgde ervoor dat slapers ook naar zorg konden worden toegeleid. In de reguliere winterregeling waren alleen bedden beschikbaar en geen tot weinig begeleiding.
Jongeren onder Dak
In Midden-Holland werken de gemeente en andere instanties zoals REAKT, Leger des Heils, GGD, GGZ Rivierduinen en ZOG MH intensief samen om ondersteuning en zorg te geven aan mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Voor jongeren is er zelfs een aparte samenwerking opgezet onder de naam Jongeren onder Dak. Hierin werken bovengenoemde organisaties samen, maar ook Kwadraad, Humanitas en de woningcorporaties. In deze groep is expertise opgebouwd speciaal gericht op zorg voor jongeren.

Persbericht gemeente Gouda