zaterdag 18 juni 2016

Gouda in Top 10 ranglijst ontwikkeling woonaantrekkelijkheid Atlas


De Atlas voor gemeenten vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van Nederland, waaronder Gouda, op tientallen verschillende indicatoren. In de gister verschenen Atlas voor Gemeenten scoort Gouda positief. 
Gouda staat in 2016 op plek 18 van de meest aantrekkelijke steden. 

In de lijst van steden die in de periode 2006-2016 de meeste ontwikkeling in de kwaliteit van de binnenstad hebben doorgemaakt scoort Gouda een 8e plaats.

Bereikbaarheid, cultureel aanbod en soort woningen 

Gouda scoort goed op de woonaantrekkelijkheidsindex, onder andere door een goede bereikbaarheid van banen, zowel per auto als openbaar vervoer. Ook het cultureel aanbod, het percentage koopwoningen en het percentage vooroorlogse woningen maken Gouda aantrekkelijk als woonstad. Aandachtspunten liggen er onder andere op het gebied van veiligheid alsmede culinair aanbod.

Water binnen acceptabele reistijd
Dit jaar staat het thema water centraal in de Atlas. Gouda scoort een Top 4 plaats als het gaat over de nabijheid van water, dat wil zeggen op een acceptabele reisafstand van woningen. Dat maakt het voor inwoners eenvoudig om in de buurt van hun woning te recreëren, bijvoorbeeld met varen, vissen, zwemmen of – in de winter – schaatsen. 
Ook in de ranglijst van water in de wijk neemt Gouda een mooie plek in (nummer 11). Eveneens de Top 2 plek voor aantal watervogels in de wijk is een mooie vermelding voor Gouda.

Gouda werkt aan kwaliteit van de binnenstad
Wethouder Bergman (Binnenstad, Stadsmarketing) is verheugd met de 8e plek in de ranglijst van gemeenten met de meeste ontwikkeling. Zij ziet dit als een bevestiging dat er de afgelopen jaren met succes is geïnvesteerd in de stad, onder meer in de kwaliteit van de binnenstad. Wethouder Bergman: ‘We hebben de afgelopen jaren een aantal hotspots gerealiseerd zoals de nieuwe bioscoop, de Chocoladefabriek, de Garenspinnerij en de ontwikkeling van het Bolwerk met nieuw hotel en trendy restaurant is afgerond. Er is de laatste jaren ook erg ingezet op planmatige samenwerking tussen alle partijen die een rol spelen in de binnenstad. Deze samenwerking kenmerkt zich door een wilskracht om de stad met elkaar steeds beter te maken. 

Niet voor niets heeft Gouda in 2015 de titel “Beste Binnenstad 2015-2017” in de wacht gesleept. Gouda timmert aan de weg en werkt hard aan verbetering van de kwaliteit van de binnenstad. Het project Kop van de Kleiweg is daar een acuteel voorbeeld van.”

Atlas
In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 punten vergeleken. Die 50 gemeenten (G50) zijn geselecteerd op basis van de bevolkingsomvang op 1 januari 2004. Sindsdien is de selectie van gemeenten niet meer aangepast omdat daarmee de vergelijkbaarheid door de tijd wordt gegarandeerd, en wordt voorkomen dat door gemeentelijke herindelingen grote niet-stedelijke gemeenten zoals de gemeente Westland in de Atlas worden vergeleken met stedelijke gemeenten. De indicatoren waarop de gemeenten in de Atlas worden vergeleken zijn onderverdeeld in de categorieën ‘algemene informatie’, ‘bevolking’, ‘sociaal-economische positie’ en ‘woonaantrekkelijkheid’.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: