maandag 31 mei 2021

Energietransitie Gouda: meer onderzoek nodig

Er is meer onderzoek nodig voordat Gouda een keuze kan maken in welke buurt aardgas als eerste wordt vervangen voor een duurzaam alternatief. Dat is de voorlopige conclusie van Stedin, Mozaïek Wonen, Woonpartners Midden-Holland, Duurzaamheidsplatform Gouda, Gemeente Gouda en een afvaardiging van actieve bewoners uit de verkenningsbuurten vanuit Energiecoöperatie Gouda. Het vervolgonderzoek zal waarschijnlijk allereerst in Plaswijck en Middenwillens West met een ‘cluster grote panden’ plaats gaan vinden.

Gemeente Gouda onderzocht het afgelopen half jaar de aardgasvrije mogelijkheden in verkenningsbuurten Plaswijck, Slagenbuurt en Oud Achterwillens, Sport- en Molenbuurt, Kort Haarlem en Kadenbuurt. Deze verkenningen voerde de gemeente samen met de bovengenoemde partijen uit. Gezamenlijk vormen zij de regiegroep. Het doel van het onderzoek was een buurt aan te wijzen die het meest geschikt leek om al vóór 2030 aardgasvrij te worden. Deze buurt zou van ‘verkenningsbuurt’ worden omgedoopt tot ‘startbuurt’. Er zal nog geen startbuurt aangewezen worden.

Tijdens bijeenkomsten en enquêtes kwamen gemengde reacties naar voren. Naast een groep bewoners die vol enthousiasme het voortouw wil nemen, klonk ook de stem van een groep met grote zorgen. Ook had een grote groep bewoners twijfels, omdat in deze fase nog onduidelijkheden bestaan over de mogelijke alternatieven voor aardgas en de kosten. Met deze voorlopige conclusie wordt hieraan gehoor gegeven. Pas na verder gedegen onderzoek met hulp van de gemeente kunnen buurtbewoners daadwerkelijk overstappen op een schoon, betaalbaar en robuust alternatief voor aardgas. Omdat dit onderzoek met de grootste zorg moet gebeuren, lijkt het verstandiger om niet in vier, maar in twee buurten verder te verkennen. Zo kan per buurt meer aandacht worden besteed aan het proces.

Wethouder Hilde Niezen: “De klimaatverandering gaat steeds sneller, daarom is het  wezenlijk voor onze toekomst dat we de overstap maken naar duurzame energie.  Om de energietransitie goed uit te voeren vind ik  het erg belangrijk dat er draagvlak is bij bewoners. Wij hebben goed geluisterd naar de enthousiaste reacties van bewoners van de startbuurten, maar ook naar de twijfels en zorgen die er waren. Samen met de energiecoöperatie Gouda hebben we daarom gekozen voor meer onderzoek in de meest geschikte buurten, voordat we de stap zetten naar startbuurten.”

Vanaf 2022 gaan de partijen de verkenning hervatten in Plaswijck en Middenwillens West met een ‘cluster grote panden’ (rond het winkelcentrum). Op basis van de nu beschikbare informatie lijkt in dat gedeelte van Plaswijck een warmtenet met warmte uit de Reeuwijkse Plassen als bron (aquathermie) een mogelijke oplossing. In Middenwillens West lijkt een individuele oplossing het meest geschikt.

Eind 2021 zal de gemeente een knoop doorhakken over het vervolg van de verkenning. Tegelijk zal de gemeente voor de hele stad het isoleren, het besparen van energie en de aanschaf van zonnepanelen zoveel mogelijk stimuleren met adviezen, subsidies en andere regelingen. Daarmee hoopt de gemeente enthousiaste bewoners zoveel mogelijk te ondersteunen en samen klimaatverandering tegen te gaan.

Meedoen?

Wilt u zich aansluiten bij andere actieve bewoners en meepraten, -discussiëren en initiatief nemen rondom de energietransitie? Kijk dan op het community-platform www.energienetwerkgouda.nl. Meer informatie over de energietransitie en de verkenningsfase is te vinden op www.maakgoudaduurzaam.nl.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: