donderdag 2 oktober 2008

Cameratoezicht terug in Oosterwei

GOUDA - Het cameratoezicht is terug in Oosterwei. Rond vier uur vanmiddag zijn de eerste beelden automatisch doorgestuurd naar de gemeentelijke dienst Stadstoezicht.
De camera's zijn vanochtend opgehangen. De bewonersgroep Gouda-Oost Veilig (die op terugkeer had aangedrongen) is in de loop van de dag op de hoogte gebracht van het besluit de camera's terug te hangen. De camera's hangen op de De Rijkestraat en nabij wijkcentrum 't Wiel aan de De Kortestraat. Het gaat om twee camera's, een minder dan er tot juni hing. Die in de nabijheid van de apotheek aan de Dunantsingel is niet teruggekeerd. Volgens de gemeente zijn twee camera's voldoende.
Gouda-Oost Veilig is tevreden. ,,We zijn erg blij, zeer verheugd,'' zegt woordvoerder E. de Mol. ,,Dat er maar twee in plaats van drie zijn, is zeuren. Dat doen we nu maar niet.''


Zoals er eerder dit jaar geen aanleiding meer was de camera's te laten hangen, zo is die er nu wel, zegt de gemeente. Er is sprake van een toeneming van jeugdoverlast, vooral in de omgeving van de De Rijkestraat. Het gaat om een nieuwe groep kinderen tot veertien jaar, die voor overlast zorgt. Het gaat, aldus de gemeente, ondermeer om klieren, treiteren en het intimideren van voorbijgangers. Ook buschauffeurs hebben last van hinderlijk gedrag, waaronder verkeershinder. Dit is een onacceptabele situatie, zo wordt gezegd in een door burgemeester Cornelis ondertekende brief die gisteren bij de bewoners in het centrum van de wijk is bezorgd.

De gemeente zegt dat de terugkeer van de camera's in lijn is met de afspraken die in het voorjaar zijn gemaakt. Destijds is beloofd dat de apparatuur zou terugkeren als de veiligheidssituatie daarom zou vragen. De terugkeer van de camera's moet van haar ook worden gezien als een steuntje in de rug van Connexxion, die na een korte onderbreking weer door de wijk rijdt.

Er worden diverse maatregelen genomen om de overlast door jonge kinderen te stoppen. Cameratoezicht kan helpen in deze aanpak door gemeente, jongerenwerk en politie, zegt de gemeente. Door cameratoezicht kunnen incidenten worden voorkomen of heel snel worden gestopt. De beelden kunnen helpen bij de opsporing van ordeverstoorders.
De camerabeelden worden 24 uur per dag, 7 dagen per week vastgelegd. De beelden worden 16 uur per dag live uitgekeken op de meldkamer van Stadstoezicht. Dat gebeurt op verschillende tijden, in overleg met de politie. Bij het constateren van bijzonderheden worden de camerabeelden direct doorgeschakeld naar de meldkamer van de politie en wordt er door de politie direct actie ondernomen als dat gewenst is.

Bron: Algemeen Dagblad

Geen opmerkingen: