maandag 21 december 2009

Rijksgeld voor Gouds veiligheidsbeleid

Sinds september 2008 heeft Gouda het veiligheidsbeleid geïntensiveerd. In een voorstel aan de raad laat het college zien op welke manier de gemeente de subsidies van vier ministeries en eigen middelen de komende 2 jaren besteedt aan veiligheids- en leefbaarheidsmaatregelen.

Het geld dat Gouda krijgt van het Rijk wordt toegewezen aan maatregelen die moeten leiden tot een versterkt veiligheidsbeleid en een trendbreuk in de problematiek van de Goudse Marokkaanse probleemjongeren en hun ouders. Burgemeester Wim Cornelis: “Met deze subsidies helpt Den Haag ons een eind in de goede richting. Maar uiteindelijk moeten we het zelf doen. We gebruiken dit geld om zichtbare veranderingen door te voeren en ons beleid van grenzen stellen en perspectief bieden concreet te maken. Zo leggen we de basis voor een veiliger Gouda”.

In oktober 2008 diende de gemeente het plan ‘Gouda gaat nóg harder werken aan veiligheid’ in. De plannen en maatregelen die daarin beschreven staan zijn door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Jeugd en Gezin, Justitie en Wonen, Wijken en Integratie beoordeeld. In de afgelopen maanden is duidelijk geworden welke onderdelen van het plan in aanmerking komen voor geld uit landelijke subsidies en regelingen.

Vanuit de verschillende ministeries komen de komende twee jaar middelen beschikbaar voor persoons- en groepsgerichte aanpak, gezinsmanagement, straatcoaches, opvoedondersteuning, zinvolle dagbesteding, sociale samenhang en een schone leefomgeving. Ook voor de periode na 2011 is er zicht op Rijksmiddelen voor de Goudse veiligheidsaanpak. Daarmee kan Gouda uitvoering geven aan het plan met de volgende drie speerpunten: jongeren en hun omgeving, aanpakken van de zwaarste categorie overlastgevers en fysieke ingrepen om de wijk te verbeteren.

Eerder dit jaar kreeg Gouda al groen licht voor het Veiligheidshuis, dat in juni door minister Hirsch Balin (Justitie) geopend werd. Inmiddels zijn de gezinsmanagers en straatcoaches al in Gouda aan de slag. De overige toegekende bedragen worden over meerdere jaren uitgekeerd, bijvoorbeeld voor het tegengaan van overlast en verloedering.

Persbericht Gemeente Gouda, 16 december 2009

Geen opmerkingen: