woensdag 30 mei 2012

Voorjaarsnota 2013: financieel perspectief onzeker

Het financieel perspectief voor de gemeente Gouda blijft nog onzeker. Dat is de strekking van de Voorjaarsnota die het college heeft aangeboden aan de gemeenteraad. Die onzekerheid wordt veroorzaakt door de aanhoudende economische crisis en de politieke situatie in Den Haag. Desondanks is het college niet somber over de situatie van de gemeente Gouda.

Er zijn goede resultaten bereikt als het gaat om het coalitieakkoord, er zijn forse bezuinigingen doorgevoerd met behoud van een basis voorzieningenniveau. Ondertussen zijn de lasten voor de Goudse burger niet gestegen. Uit het accountantsrapport dat ook aan de gemeenteraad wordt aangeboden, blijkt dat de interne beheersing van de gemeente Gouda op orde is en het weerstandsvermogen van de gemeente sinds 2010 met 50% is toegenomen.

De gemeente houdt er rekening mee dat het einde van de (landelijke) economische crisis nog niet in zicht is. De situatie in een aantal eurolanden is nog steeds zorgwekkend en de gevolgen voor de rest van de eurozone blijft ongewis. Daarom verwacht het college dat het zware weer op financiële en economische markten nog enige tijd zal aanhouden. Ook de politieke situatie in Den Haag biedt nog onvoldoende stabiliteit. De gevolgen van het Lente-akkoord voor de gemeentefinanciën worden pas in juni duidelijk. Duidelijk is in ieder geval wel dat de BTW-verhoging en het trap-op-trap-af-principe (koppeling van rijksbijdrage in gemeentefonds aan gehele rijksuitgaven) de gemeentebegroting zullen raken. Ook is op moment van schrijven van de Voorjaarsnota nog niet duidelijk welke Rijksvoorstellen controversieel zullen worden verklaard. Een terugblik op het eerste trimester van het jaar geeft geen aanleiding om bij te sturen: er zijn wat tegenvallers, maar de risico’s zijn goed in beeld en de praktijk leert dat meevallers zich later in het jaar aandienen.

Hoewel de jaarrekening van 2011 is afgesloten met een fors verlies, is het weerstandsvermogen van de gemeente van 2010 naar 2011 met 50% gegroeid, van € 10,7 miljoen in 2010 naar € 15,5 miljoen in 2011. Ook heeft de gemeente de eigen kosten verder terug gedrongen, onder meer door het personeelbestand met 17 fte’s terug te brengen en de risico’s te verminderen door de grondexploitaties in de jaarrekening van 2011 af te boeken.  


Taskforce Weerstandsvermogen

Met de stukken voor de Voorjaarsnota heeft het college ook aan de gemeenteraad het eindrapport van de Taskforce Verbetering Weerstandsvermogen gestuurd. Deze Taskforce werd op 19 april 2011 door het college in het leven geroepen om te inventariseren hoe de gemeente het weerstandsvermogen kon verbeteren. De Taskforce komt na een gedegen analyse met een aantal aanbevelingen voor incidentele en structurele toevoegingen aan het weerstandsvermogen. Daarbij wordt expliciet meer aandacht gevraagd voor risicomanagement en een meer integrale inzet van voordelen.

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om met de voorjaarsnota het financiële kader voor de programmabegroting 2013 -2016 voorlopig vast te stellen en in te stemmen met een herziening zodra meer duidelijkheid ontstaat vanuit het Rijk.

Persbericht gemeente Gouda

dinsdag 15 mei 2012

Gouda genomineerd als beste evenementenstad

Gouda doet het goed als evenementenstad. Zo goed dat de stad maar liefst drie keer is genomineerd, op basis van twee inzendingen. Met de Goudse Winterevenementen in de categorie ‘Beste regio-evenement’ en met The Passion in de categorie: ‘Beste stadspromotie-evenement’. Bovendien is Gouda ook nog genomineerd als ‘Evenementenstad van het jaar’. De inzendingen voor deze verkiezing zijn verzorgd door Stadsmarketing Gouda. De jury van de Nationale Evenementenprijzen heeft de nominaties bekend gemaakt.
Naast de “opvallende nieuwkomer” Gouda, zijn o.a. de grote steden Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Utrecht genomineerd.


Gouda goed op de kaart

Wethouder Hans van den Akker (Stadsmarketing): “Samen met vele enthousiaste organisaties en ondernemers in de stad werken we hard aan het goed op de kaart te zetten van Gouda. Als fijne stad om in te wonen en werken, maar ook met aansprekende evenementen. Deze nominaties zijn een aanmoediging om hiermee door te gaan.” Een voorbeeld van deze samenwerking is het onlangs gelanceerde Zomerprogramma. Hierbij worden de vele evenementen die deze zomer in Gouda te beleven zijn gezamenlijk gepromoot met o.a. folders en een TV-commercial. Kijk voor meer informatie op www.gouda.nl of www.welkomingouda.nl.

Prijsuitreiking

De prijzen worden op 1 juni uitgereikt in het stadhuis van Utrecht, de stad die vorig jaar Evenementenstad van het jaar werd.


Persbericht Gemeente Gouda

dinsdag 8 mei 2012

de Jodan Boys naar de Top


In kader van Gouda is Goud is het natuurlijk belangrijk om op de mooie toeristische trekpleisters als het stadhuis, St.-Janskerk en de Waag te wijzen
We hebben daar nu nog een bijzondere "trekpleister" bij: voetbalclub de Jodan Boys. Ze hebben een uitstekende sportieve prestatie neergezet door winnaar te worden in de hoofdklasse A van het zaterdag amateur voetbal en nu te promoveren naar het hoogste niveau, de Topklasse.

De voetbalclub zal komend seizoen nog meer een publiekstrekker gaan worden en dat is goed voor Gouda en haar naamsbekendheid. Het zal (hopelijk) een positieve bijdrage leveren aan het imago van onze stad.

Daarnaast is het ook een geweldige impuls voor de wijk Gouda Oost. De voetballers kunnen een voorbeeld functie vervullen voor de jongeren in deze wijk, wat de leefbaarheid ten goede zal komen.

De Jodan Boys, van harte gefeliciteerd met deze prestatie en veel succes gewenst komend seizoen in de Topklasse.



foto's: Arjen Voogt