vrijdag 17 oktober 2014

ChristenUnie Gouda stelt vragen over fietsveiligheid

Artikel 38 vragen over fietsveiligheid

Toelichting:
In de collegeberichten van 9 september 2014 wordt genoemd dat het college zoekt naar slimme mogelijkheden om knelpunten op te lossen met betrekking tot fietsveiligheid. Dat er knelpunten zijn met betrekking tot de fietsveiligheid in Gouda blijkt uit het rapport van de Fietsersbond (brief 16 april 2014). Gouda was met de voormalige wethouder mevr. Ruwhof een warm pleitbezorger van School op Seef waarbij gemeenten samen met scholen werken aan een verkeersveilige schoolomgeving.

Vragen:
1.     Wat is de mening van het college met betrekking tot de zorgplicht voor weggebruikers en met name voor jeugdigen onder de 18 jaar?
2.     Op welke manier wil het college deze zorgplicht vorm geven en is hier budget voor beschikbaar?
3.     Welke minimale criteria stelt het college aan een verkeersveilige schoolomgeving? Hierbij valt te denken aan de aan en afvoerroute van fietsers, verkeersborden of signalering in de omgeving van scholen.
4.     Wat verstaat het college onder ‘slimme mogelijkheden om knelpunten op te lossen’ en op welke manier worden suggesties van burgers en/of scholen hierbij meegenomen?
Ter illustratie:
5.     Hoe waardeert het college het initiatief, media januari 2014, van de Pr. Julianaschool (Burg. Martenssingel) om te komen tot een meer verkeersveilige schoolomgeving?
6.     Kan het college aangeven waarom de eerder besproken oplossing van een fietsontsluiting op de hoek Burg. Martenssingel en Zoutmanstraat op een later moment toch is afgewezen?
7.     Hoe waardeert het college de reactie: ‘verkeersveiligheid zit niet in materiele zaken, maar in het gedrag van kinderen en educatie (verantwoordelijkheid ouders en school)’ zoals verwoord door gemeente Gouda aan de Pr. Julianaschool?
8.     Op welke manier wil het college de zorgplicht, in deze concrete situatie met betrekking tot een verkeersveilige schoolomgeving, concretiseren?
9.     Is het college op de hoogte van evt. vergelijkbare situaties waarbij een verkeersveilige schoolomgeving verbeterd kan worden?

Wout Schonewille, Raadslid ChristenUnie

Geen opmerkingen: