zaterdag 26 september 2015

LALLA GOLDA in Museum Gouda

Vijftig jaar Marokkanen in Gouda

Lalla Golda, Marokkaans voor ‘Vrouw van Goud’, is de fleurige titel voor een bijzondere expositie die dit gehele najaar te zien is in Museum Gouda. Met deze tentoonstelling wordt stilgestaan bij het feit dat de eerste Marokkanen zich vijftig jaar geleden hebben gevestigd in Gouda. Daarbij is gekozen voor een originele invalshoek: de vrouw als stille kracht achter de migratie.

De tentoonstelling Lalla Golda is in Museum Gouda te zien van 29 september 2015 tot en met 3 januari 2016 in Museum Gouda (geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur).

Terwijl het de mannen waren die vanaf 1965 als eerste in Gouda arriveerden om hier aan de slag te gaan in fabrieken, waren het de vrouwen die alleen achterbleven en hun kinderen moesten opvoeden. Zij waren het ook die jaren later – in het kader van de zogeheten gezinshereniging - met de opgroeiende kinderen naar Nederland werden gehaald en in een volkomen nieuwe en onbekende wereld hun weg moesten vinden, zonder hulp van een werkgever en met een zware huishoudelijke last. Velen van hen legden een opmerkelijke overlevingskracht aan de dag, maar er waren ook vrouwen die wegkwijnden in huis, vervuld van heimwee en vaak zorgen over uit de band springende kinderen. Hun leed en vreugde komen dan ook beide aan bod in de expositie.
De tentoonstelling kent drie onderdelen:

1. De migratiegeschiedenis van de Marokkanen in Gouda.

In Museum Gouda wordt de Marokkaanse vrouw als heldin van de migratie letterlijk op een voetstuk geplaatst door middel van een beeld onder de schouw van de Regentessenkamer. Haar oorspronkelijke wereld in Marokko wordt geplaatst tegenover de wereld van de Marokkaanse gastarbeiders in Gouda, door middel van voorwerpen, foto’s, kunstwerken en documenten .

2. Marokkaanse vrouwelijke kunstenaars uit Gouda.

Lalla Golda biedt vier vrouwelijke kunstenaars, allen migrantenkinderen van Marokkaanse komaf die in Gouda zijn opgegroeid, de kans hun werk te tonen in het museum. Zij laten de resultaten zien van hun creatieve omgang met de Marokkaans-Nederlandse identiteit. De kunstenaars zijn Rachida Chabani (schilderijen), Dounia Bouchama (tatoos) , Bouchra Dakir (mode) en Lymya Choulli (foto’s).

3. Een confrontatie tussen Marokkaanse en Goudse keramiek

Sinds eeuwen is Gouda beroemd om haar Goudse aardewerk, dat kan ijveren met het mooiste keramiek in de wereld. Chahid el Haddouti, voorzitter van Stichting Boughaz, kwam in 1991 als 12-jarige met zijn moeder en zes broers naar Gouda om zich te voegen bij zijn vader die hier vader werkte als ‘gastarbeider’. El Haddouti durft het aan de tentoonstelling Lalla Golda te verfraaien met een bijzondere spiegelopstelling van Marokkaans aardewerk uit zijn geboortestreek en Gouds Plateel. Te zien in de Keramiekzaal (zaal 18).
Bovendien wordt er in de Regentenkamer, naast de religieuze voorwerpen van de rooms- katholieken, de protestanten en de joden in Gouda, ook aandacht besteed aan religieuze voorwerpen van de Islam.

Cultureel programma in Gouda

In het kader van Lalla Golda zullen ook tal van activiteiten in de stad plaatsvinden, die in het teken staan van de bijzondere migratiegeschiedenis. Daarbij wordt samengewerkt met diverse instellingen, te weten zoals de bibliotheek en het Streekarchief Midden-Holland, Cinema Gouda, Filmhuis Gouda, Cultuurhuis De Garenspinnerij, Historische Vereniging die Goude, De Brede School, Stichting Marokkaanse Nederlanders (SMN) en het Atlas Cultureel Centrum in Den Haag.
De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de RABO-bank (Coöperatief Dividend Fonds), Fonds ‘Dient Elkander met Blijdschap’ en Gemeente Gouda.

Veiling

Bezoekers van de expositie Lalla Golda krijgen de unieke kans om na afsluiting van de tentoonstelling Marokkaans keramiek te kopen op een eenmalig daartoe georganiseerde veiling in Museum Gouda.
De opbrengst is bestemd voor toekomstige projecten van Stichting Boughaz. De veiling Museum Gouda is op zondag 3 januari vanaf 15.00 uur. De toegang is gratis.


Educatief programma

Voor de tentoonstelling Lalla Golda worden in samenwerking met de Brede School, de bibliotheek en Museum Gouda voor kinderen van de bovenbouw basisschool en voor jongeren van het voortgezet onderwijs diverse activiteiten georganiseerd. Groepen zoals scholen, sportverenigingen of Arabische lessen kunnen op afspraak de tentoonstelling in Museum Gouda bezoeken. Het is mogelijk om bij het bezoek begeleid te worden door een Marokkaans-Goudse gastvrouw.

Geen opmerkingen: