vrijdag 8 april 2016

Meer slaapplekken voor daklozen

In Gouda blijven de komende periode extra slaapplekken voor daklozen. Ook is extra begeleiding voor handen. Deze maatregel zou dit voorjaar aflopen, maar het college verlengt deze tot 1 maart 2017. Dit op verzoek van de daklozen zelf, die spraken op de Goudse daklozendag eind maart. Het uitgangspunt is het voorkomen van dakloosheid.
Extra slaapplaatsen én begeleiding was de afgelopen periode in Midden-Holland al aanwezig. Het betrof een pilot, die wordt verlengd. Wethouder Laura Werger (zorg en welzijn): “We merken dat er een toename is van het aantal daklozen. Het betreft een nieuwe categorie mensen met financiële problemen. Ook voor hen willen we opvang bieden”.
Op de eerste daklozendag van het ZOGMH werd veelvuldig over deze toename gesproken. Meer mensen raken dakloos vanwege schulden en het niet hebben van werk. De roep van de daklozen is om de groep die tijdens de winter heeft geslapen in de nachtopvang onder de loep te nemen, om een goed beeld te krijgen van de problematiek. Zo is het mogelijk gerichter in te kunnen zetten op preventie. Aart Jongejan, straatadvocaat: "Het is fijn dat er uitbreiding komt en meer wordt ingezet op een integrale aanpak. Onze organisatie blijft dit constructief kritisch volgen".
Financiële problemen als reden
De evaluatie van de zogeheten winterregeling laat zien dat inderdaad de grootste groep in de nachtopvang zit vanwege financiële problemen (schulden). Een andere reden is psychiatrie en/of verslaving en een klein deel vanwege huiselijk geweld. “De aanpak van de schuldenproblematiek is een van de aandachtsgebieden bij de ontwikkeling van het nieuwe armoedebeleid”, geeft wethouder Rogier Tetteroo (sociale zaken) aan.
Toeleiden naar zorg
Uit de evaluatie komt ook naar voren dat door deze nieuwe groep veel vraag was naar de extra bedden. De beschikbaarheid van extra personeel zorgde ervoor dat slapers ook naar zorg konden worden toegeleid. In de reguliere winterregeling waren alleen bedden beschikbaar en geen tot weinig begeleiding.
Jongeren onder Dak
In Midden-Holland werken de gemeente en andere instanties zoals REAKT, Leger des Heils, GGD, GGZ Rivierduinen en ZOG MH intensief samen om ondersteuning en zorg te geven aan mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Voor jongeren is er zelfs een aparte samenwerking opgezet onder de naam Jongeren onder Dak. Hierin werken bovengenoemde organisaties samen, maar ook Kwadraad, Humanitas en de woningcorporaties. In deze groep is expertise opgebouwd speciaal gericht op zorg voor jongeren.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: