dinsdag 30 juni 2009

Samenscholingsverbod gebonden aan personen

GOUDA - Gouda krijgt een nieuw samenscholingsverbod. Niet langer worden wijken of buurten aangewezen waar samenscholing in het algemeen verboden is, maar nu gaat het om een persoonsgerichte aanpak.

Wie de maatregel krijgt opgelegd, mag zich bijna nergens in de stad met anderen in groepjes ophouden.Burgemeester Cornelis heeft de nieuwe aanpassing van de algemene plaatselijke verordening aangekondigd in de gemeenteraad. Het grootste voordeel voor de politie is, zegt hij, dat het verbod gemakkelijker te handhaven is. Jongeren, maar ook bijvoorbeeld alcoholverslaafden, kunnen het huidige samenscholingsverbod relatief gemakkelijk omzeilen. In Korte Akkeren geldt het verbod voor het oostelijk deel van de wijk. Door net de ‘grens’ over te gaan, kan de groepen geen strobreed in de weg worden gelegd. Als problemen zich verplaatsen, moet een nieuwe maatregel worden afgekondigd, voor het precies omschreven gebied. Bovendien geldt het huidige samenscholingsverbod voor iedereen. Niet dat brave burgers op de bon geslingerd worden als ze ergens gedrieën bijeen staan, maar in theorie zijn ze wel in overtreding als ze met een paar buren een praatje maken.

Met het persoonsgerichte samenscholingsverbod behoren al die nadelen, zo is de verwachting, tot het verleden. De jongere die overlast veroorzaakt kan zich straks bijna nergens meer met zijn vrienden in groepsverband ophouden in Gouda. De agent die hem ziet staan, hoeft niet eerst na te gaan of de bewuste plek onder het samenscholingsverbod valt. Wel moet nog wel aangetoond worden voor welk deel van Gouda de maatregel geldt. Naar voorbeeld van de ervaringen in Utrecht en Den Haag is niet elke tegel binnen de stadsgrenzen taboe voor de samenscholende overlastjongeren die het verbod krijgen opgelegd.

Er wordt alleen opgetreden in bij de politie bekende overlastgebieden. Kwetsbare gebieden, noemt Cornelis ze. Deze worden in één keer aangewezen. De aanpak maakt handhaving een stuk eenvoudiger. Het enige wat de agent nog hoeft te onthouden, is wie zijn ‘klantjes’ zijn.

Bron: AD

Geen opmerkingen: