donderdag 4 juni 2009

Uitkafferen politie bestraft

GOUDA - Het uitschelden, beschimpen en onnodig kwetsen van agenten wordt in de Goudse regio niet langer getolereerd.

De politie rust surveillancewagens binnenkort met camera's uit die beeld- en geluidsopnamen kunnen maken. Mensen of groepen die agenten schofferen kunnen op basis van de opnamen direct worden bestraft met een boete van 450 euro.Schelden gaat derhalve straks ook pijn doen in de portemonnee. Disrictschef Gouwe/IJssel Joep Pattijn en Gouda's teamchef Henk van der Veek constateren dat de tolerantie in Gouda afneemt en dat agenten op straat steeds vaker worden geconfronteerd met scheldkanonnades.

Volgens Van der Veek kampt de politie in Gouda mede door verkeerde beeldvorming met een imago-probleem, waartegen het maar moeilijk opboksen is. Pattijn noemt het uitschelden 'onacceptabel'. ,,Dat is voor niemand leuk''.Door de politiewagens uit te rustren met speciale apparatuur worden beeld- en geluidsopnamen gemaakt, die bij de afdeling stadtoezicht in Gouda worden uitgeplozen.

Volgens artikel 2 van de politie wet mogen er opnamen worden gemaakt. Het Openbaar Minsterie is bereid om daarna de beelden te gebruiken voor de bewijslast.Met de camera's aan boord kunnen daarnaast vernielingen aan politiewagens - volgens Pattijn een oprukkend fenomeen - met wortel en tak worden uitgeroeid. ,,We kunnen nu een dubbele slag slaan.''De afgelopen weken zijn al enkele verdachten beboet, zoals een 42-jarige Waddinxvener die wilde helpen bij een brand, maar die tegen zijn zin achter het afzetlint werd gezet en daarop de agenten uitschold.

Agenten die op het Ronssepad reden werden daar door en 35-jarige man, zonder enige aanleiding, op grievende teksten getrakteerd.De inzet van mobiele camera's is niet helemaal nieuw in Gouda. Afgelopen jaarwisseling werden de politiebikers al voorzien van een cameraatje op hun helm. De combinatie van beeld en geluid is in Hollands Midden bij wijze van experiment eerder al in Leiden toegepast

Bron: AD, 4 juni 2009

Geen opmerkingen: