woensdag 14 oktober 2009

Begroting sluitend, bezuinigingen onontkoombaar

De begroting voor 2010 van de Gemeente Gouda is sluitend. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Met name op de interne organisatie van de gemeente wordt bezuinigd. Voor de drie jaren hierna is een sluitende begroting onzeker, door forse bezuinigingen van het rijk in combinatie met de verwachting van een stijgende werkloosheid. De inkomsten van de gemeente dalen, de uitgaven stijgen.

Dit staat in de conceptbegroting die het college 14 oktober aan de gemeenteraad aanbiedt.

“In het voorjaar kozen we er al voor om belangrijke, al ingezette zaken zoveel mogelijk door te laten gaan”, zegt wethouder Harro Janssen. “Zo gaan grote projecten zoals Spoorzone, Bolwerk en Westergouwe door, hoewel soms in een wat soberder uitvoering.

We ontkomen echter niet aan bezuinigingen. Wij bekijken nu alvast de mogelijkheden, zoals: uitstel of verlaging van investeringen, snijden in de eigen organisatie en een lager voorzieningenniveau. Ook kijken we naar manieren om de inkomsten aan te vullen. Hoe dit er precies uitziet beslist een nieuw college en gemeenteraad na de verkiezingen, maar wij geven wel de voorzet”, aldus Janssen.

Eigen organisatie
De gemeente staat voor een moeilijke taak. “We doen er graag een schepje boven op, maar doordat er minder inkomsten zijn, moeten we gaan schrappen. Nu is personeel verdeeld over drie werklocaties, verspreid over de stad. Als we in 2012 in het Huis van de Stad trekken, kunnen we nog efficiënter werken. Daar lopen we nu al op vooruit door bovenop de stevige bezuinigingen van de afgelopen jaren, al in 2010 extra te snijden in onze eigen organisatie” aldus Janssen. “ We verzwaren de lasten voor burgers niet, als dat niet noodzakelijk is om de kosten te dekken. Een van de manieren waarop de gemeente haar inkomsten kan verhogen, is verhoging van de onroerend zaakbelasting. Gouda past de onroerend zaakbelasting alleen aan de inflatie aan. Net als de afgelopen jaren”.

Maatschappelijk
“We zorgen voor mensen die het nodig hebben. Juist in deze tijd van economische recessie. Op dit moment daalt het aantal bijstandsuitkeringen nog in Gouda. Maar we houden de komende jaren rekening met een minder grote daling dan we als doelstelling hadden. Die was vermindering met 6,5% en nu houden we 3% aan. Nog steeds erg ambitieus in vergelijking met andere steden. Vrijwilligers zijn het cement in de samenleving en hen wil het college (nog) beter in staat stellen hun werk te doen. Binnenkort volgt hiervoor een voorstel.

Daarnaast kreeg Gouda extra geld van het rijk om de veiligheid in de stad te verbeteren. Naast een versterkte aanpak wil het college jongeren perspectief blijven bieden. Werk biedt uiteindelijk de beste garantie voor een normale plek in de Goudse samenleving.

Ruimtelijk
De economische crisis treft vooral de bouwsector en dit leidt tot minder bouwprojecten en vertragingen. Dit betekent dalende inkomsten door minder leges en belastingen. Omdat deze vertraging ook ongunstig is voor de economie, blijft het college vaart zetten achter de bouwprojecten. Zo start dit jaar de bouw van een aantal scholen (waaronder de Calvijnschool) en is veel creativiteit aangewend om het Bolwerk en Hamstergat te starten. Ook op andere ontwikkellocaties zoeken we naar alternatieven om de exploitatie in deze moeilijke tijden zoveel mogelijk sluitend te krijgen.

Gouda blijft investeren in extra speelplaatsen in de wijken en legt ondergrondse afvalcontainers aan. Verder begint het ontwerp van de multifunctionele accommodatie in Gouda-Oost vorm te krijgen.

Reserve
De gemeente kan dus voor 2010 een sluitende begroting presenteren in deze moeilijke tijden. Maar dit heeft een prijs. Het weerstandsvermogen (de reserve van de gemeente) groeit niet zo snel als ze zou willen. Nu is deze reserve er natuurlijk juist om in tegenvallende tijden de risico’s op te vangen. Maar deze risico’s zullen zich ook in de toekomst voordoen. Daarom handhaven we ons beleid dat financiële meevallers naar de algemene reserve gaan en is de gemeente extra alert op eventuele risico’s. In 2010 verwachten we de reserve nog met een bescheiden bedrag te kunnen aanvullen.

De gemeenteraad bespreekt de conceptbegroting op 11 en 12 november en neemt naar aanleiding hiervan dan haar besluit.

Persbericht gemeente Gouda

1 opmerking:

Unknown zei

wat kan het ene nieuws toch snel het andere nieuws achterhalen.... zo heb je een sluitende begroting voor 2010 en nog geen week later wordt er voorgesteld / gevraagd om een behoorlijke zak geld te steken in een stukgelopen ontwikkeling van het bolwerk...weet men geen geld te genereren uit de ontwikkelingen langs het spoor, doet men er ook gelijk een stap bovenop, door in eerder genoemd project geld te willen steken. ik zou er een groot voorstander van zijn om elk persoon die hiermee instemt voor te stellen zijn of haar baan onlosmakelijk te verbinden met het (financiele) eindresultaat van het bouwplan. kijken of men het dan nog steeds zo'n goed plan vinden. al met al hebben wij met kaarsjesavond dit jaar geen feestelijke opening van de parkeerkelder en zal het op zijn vroegst pas over 2 jaar gebruikt kunnen worden terwijk november / februari nog gesproken werd over de haalbaarheid hiervan. lekker reeel...ik heb er geen vertrouwen meer in.