donderdag 29 oktober 2009

APV aangepast: Minder regels, meer service

Goudse burgers en ondernemers krijgen te maken met minder regels, minder lasten en betere service. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college wil de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) in een nieuw jasje steken en ongebruikte of overbodige regels daarin schrappen. Met de nieuwe APV geeft het college gevolg aan de afspraken in het Bestuursakkoord voor de periode 2006 – 2010 om het aantal gemeentelijke regels te verminderen.

De nieuwe APV moet tot grotere tevredenheid over de gemeentelijke dienstverlening leiden door de administratieve lasten voor burgers en ondernemers te verminderen: minder regels, meer service. Voor de nieuwe verordening is onder meer input geleverd door ondernemersverenigingen en wijkteams.

Het aantal artikelen in de APV daalt met 35% en het aantal toestemmingsstelsels, zoals vergunningen, ontheffingen en registraties, met 46%. Zo is het voortaan niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor een buurt- of straatfeest. Een melding bij de gemeente volstaat. Hotel- en pensionhouders hoeven niet langer een nachtregister bij te houden. Doordat het cameratoezicht nu in de APV is geregeld, kan de Verordening cameratoezicht Gouda worden ingetrokken.

Hoewel het totaal aantal regels in de nieuwe APV is afgenomen, zijn er ook een aantal nieuwe regels toegevoegd. Zo is nu een voederverbod voor (stads)duiven opgenomen. Dit is nodig ter bestrijding van de overlast door uitwerpselen, met name in het stadscentrum. Ook is een verbod van geluidshinder door bouwmachines opgenomen. Om overlast door hondenpoep tegen te gaan, wordt de plicht geregeld tot het bij zich hebben van een opruimmiddel.

In de nieuwe APV is ook het Europees recht verwerkt. Bovendien is de leesbaarheid vergroot. Ook in 2008 werd al een kwart van de gemeentelijke regelgeving ingetrokken.

Een eerst behandeling van het collegevoorstel in de gemeenteraad is voorzien op 28 oktober a.s., waarna de raad waarschijnlijk 4 november een besluit kan nemen. De nieuwe APV is dan naar verwachting vanaf 25 november 2009 van kracht.

Persbericht gemeente Gouda, 28 oktober 2009

Geen opmerkingen: