donderdag 1 oktober 2009

Gouds Veiligheidsbeleid geëvalueerd

Aantal incidenten afgenomen, onveiligheidsgevoel niet verbeterd, focus op jeugd

Gouda heeft met haar veiligheidsbeleid de pionierstijd achter zich gelaten. Dat blijkt uit het evaluatierapport dat het onafhankelijke Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) heeft opgesteld over het Beleid sinds 2005.
Het college wilde graag een kritische blik omdat er een groot verschil leek tussen een toch succesvolle inzet van middelen en een relatief groot gevoel van onveiligheid in Gouda. In vergelijking met de periode voor 2003 werden concreter doelen en maatregelen benoemd. Ook werd meer integraal samengewerkt onder regie van de gemeente. Daarnaast is Gouda erin geslaagd om de Goudse bevolking meer bij het veiligheidsbeleid te betrekken. COT heeft ook aanbevelingen voor de volgende beleidsperiode (2010- 2013).
Zo zou de gemeente nog meer invulling aan de regierol moeten geven, bijvoorbeeld in de subsidieafspraken naar het welzijnswerk. Ook zou er minder overlegd moeten worden en zouden de rollen en taken van de veiligheidspartners nog duidelijker moeten worden.

COT concludeert dat de meerderheid van de Gouwenaars zich veilig voelt, vooral in eigen buurt, maar dat een deel zich ook onveilig voelt met name als gevolg van jeugdproblematiek. Het COT schrijft in haar rapport: “Er is veel bereikt. Als een van de weinige gemeenten in de regio, en misschien wel in Nederland, heeft Gouda haar veiligheidsbeleid de afgelopen jaren een flinke impuls gegeven met aangescherpte, meetbare doelen en tussentijdse monitoring. Dat maakt het beleid tastbaar, concreet en eigentijds.”

Voor het onderzoek heeft COT zich gericht op een drietal onderzoeksvragen.
Te weten:
- wat was de veiligheidssituatie van Gouda in de afgelopen periode,
- hoe doeltreffend is het beleid en
- waar moet het beleid zich de komende jaren op richten?

Het rapport geeft niet alleen antwoord op de onderzoeksvragen, maar ook aanbevelingen voor de toekomst. Zo beveelt COT de gemeente Gouda aan om een nog steviger regie te voeren op het veiligheidsbeleid, waarbij de nadruk ligt op de uitvoering. Voor de komende beleidsperiode zal jeugdproblematiek en overlast de nadruk moeten krijgen. Daarbij zal veel aandacht uit moeten gaan naar de problemen met jeugd van Marokkaans- Nederlandse afkomst. Sleutelwoorden daarbij zijn: opvoeden, goed onderwijs en voorkomen van schooluitval. Ook zullen de ouders en de jongeren zelf op hun eigen verantwoordelijkheid moeten worden gewezen. Volgens het COT zou een betere registratie van probleemjeugd kunnen helpen bij de aanpak van problemen. Naast jeugdoverlast verdient (huiselijk) geweld ook prioriteit.

Dit najaar zullen de aanbevelingen van COT worden gebruikt voor een nieuw beleidskader voor het integraal veiligheidsbeleid over de periode 2010 – 2013. Naar verwachting zal de gemeenteraad dit beleidskader in december kunnen bespreken. Op 15 oktober zal de gemeenteraad de evaluatie bespreken met veiligheidspartners in de stad.

Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: