woensdag 13 januari 2010

Rotonde Plesmanplein mogelijk behouden

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het Albert Plesmanplein niet om te bouwen tot een kruispunt. Het plein wordt door veel inwoners zeer gewaardeerd en de eerdere voorgestelde aanpassingen blijken toch onvoldoende zekerheid te geven voor een goede verkeersdoorstroming. Daarom is er nu geen reden om het plein te veranderen. Tenzij dat op termijn toch de enige oplossing blijkt te zijn vanwege uitkomsten uit een verkeersstudie en mogelijke bouwplannen in het zuidelijk stationsgebied.

Het Plesmanplein heeft momenteel onvoldoende capaciteit om de toekomstige groei van het autoverkeer op te vangen. De drukte op de Goudse wegen neemt al jaren verder toe en door de bouwplannen in de Spoorzone, komt er nog extra verkeer bij. Uit een verkeersonderzoek dat de gemeente heeft laten maken, blijkt dat alleen het aanpakken van het Plesmanplein niet alle problemen oplost. De doorstroming verbetert namelijk pas echt goed als ook het Kleiwegplein wordt aangepakt.
Een integrale verkeersstudie van de Goudse Poort, het Albert Plesmanplein en het Kleiwegplein tezamen geeft meer zekerheid welke maatregelen de verkeersdoorstroming daadwerkelijk gaan verbeteren. Dit jaar wordt ook de studie naar de gebiedsontwikkeling voor het zuidelijk stationsgebied vervolgd. Mogelijk is er op termijn, wanneer deze studies gereed zijn, aanleiding om alsnog te besluiten om van het Albert Plesmanplein een kruispunt te maken.

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel op 20 januari.

Persbericht gemeente Gouda, 13 januari 2010

Geen opmerkingen: