donderdag 4 februari 2010

Goudse bezuinigingen

Na de verkiezingen heeft het nieuwe bestuur meteen een flinke klus te klaren.

Gouda moet na 2010 vijf miljoen euro bezuinigen. En in het najaar wordt bekend hoeveel hier nog bijkomt, omdat het rijk de algemene uitkering aan de gemeenten verlaagt. Dit staat in de verkennende ambtelijke studie “ Bezuinigingen met beleid 2010-2014”. De studie bevat voorstellen waarover college en raad dit jaar al moeten besluiten. Maar er staan ook denkrichtingen in voor de langere termijn.

Vorig jaar werd het al duidelijk: Gouda ontkomt niet aan bezuinigingen. Ook de politieke partijen realiseerden zich dat. Ze vroegen of ze ook bezuinigingsideeën konden aanleveren en of ambtenaren deze konden doorrekenen. Dit in het kader van debatten tijdens de verkiezingen.

Maar de gemeente heeft niet stil gezeten. De eerste bezuinigingen worden al doorgevoerd met een efficiencyslag in de werkprocessen. Hiermee bespaart de gemeente 1,5 miljoen op personeel. Dat betekent dat de organisatie krimpt met 30 tot 40 arbeidsplaatsen. Voor de resterende 3,5 miljoen staan er voorstellen in de verkennende studie, waarmee het nieuwe college en de raad direct na de verkiezingen aan de slag moeten.

Donkere wolken

“We weten nog niet hoe het rijk gaat bezuinigen. Maar duidelijk is dat de gemeente hierdoor minder inkomsten krijgt”, zegt burgemeester Wim Cornelis. “In september dit jaar verwachten we te weten we hoeveel dit is. Vooralsnog houden we rekening met een extra korting van 7,5 miljoen vanaf 2012”. Om keuzes mogelijk te maken en inzicht te geven in de gevolgen ervan, zijn in de studie denkrichtingen opgenomen. Deze moeten nog wel verder uitgewerkt worden. En er moet meer zekerheid komen over de hoogte van de bezuinigingen van het rijk.
Tijdens de begrotingbehandeling eind 2010 zal duidelijk zijn welke maatregelen er vanaf 2012 effectief worden.

Persbericht gemeente Gouda, 4 februari 2010

Geen opmerkingen: