donderdag 6 mei 2010

Crisis zichtbaar in jaarrekening Gouda

Ook de gemeente Gouda heeft last van de crisis. De jaarrekening 2009 laat een tekort zien van 4,4 miljoen euro. De grootste post bestaat uit tegenvallende grondexploitaties. Zonder deze kostenpost had de jaarrekening een positief saldo gehad. Het heeft voor inwoners van Gouda geen directe gevolgen, want de gemeente vult het tekort aan vanuit de Algemene reserve.

Grondexploitatie

Grofweg bestaan grondexploitaties uit kosten die de gemeente maakt ter voorbereiding van bouwprojecten. Denk aan het maken van de plannen, grond- en milieuonderzoeken en soms het bouwrijp maken. Die kosten worden later in het project meestal terugverdiend door de verkoop van de grond. Maar vanwege de slechte markt was dit bij een aantal grote projecten niet mogelijk. Dit gold voor de Spoorzone, Middenwillens en de beoogde modernisering van het bedrijventerrein Goudse Poort. Ook ontving de gemeente aanmerkelijk minder bouwleges en vielen de parkeeropbrengsten tegen. Het positieve saldo van de verkoop van gronden en panden, een scherpe aanbesteding van individuele verstrekkingen en het binnenhalen van subsidies konden het tekort niet voldoende opheffen.

Resultaten

Positieve resultaten waren er ook. Met de verkregen subsidie kunnen we de veiligheid in de stad beter en nog structureler aanpakken. We kregen ook subsidie om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, door verbetering van de spoorwegonderdoorgang bij het Hamstergat. Nu het geld hiervoor is toegezegd, kan de uitvoering ingepland worden. Ook zichtbaar is het opknappen van de drie monumentale molens in Gouda. ’t Slot is al klaar, de Mallemolen en de Roode Leeuw zijn komende zomer in volle glorie hersteld. In veel wijken hoogt de gemeente straten op, vervangen we de riolering en knappen we het openbaar gebied op. Soms gaat dit minder snel dan gewenst, maar dat komt doordat we het grondig aanpakken. Het hele openbare gebied, inclusief parkeerplaatsen en soms het groen knappen op. Verder is er een vernieuwd platform voor stadsmarketing opgericht om te werken aan het imago van de stad. Dit platform werkt nauw samen met ondernemers en bewoners.

Kansen vergroten

Drie jaar lang daalde de werkloosheid in Gouda. Hij stijgt nu helaas licht. Met name jongeren hebben hier last van. Het afgelopen jaar heeft de gemeente dan ook samen met bedrijven gewerkt aan de uitbreiding van stage- en leerwerkplaatsen voor deze groep. Het gebrek aan een diploma blijkt namelijk het grootste struikelblok bij het vinden van een baan. Ook is er in samenwerking met scholen extra aandacht en begeleiding geweest om voortijdige schooluitval tegen te gaan. Daarnaast worden jongeren gestimuleerd om langer op school te blijven en een extra diploma te halen in een studierichting met volop kansen op de (toekomstige) arbeidsmarkt.

En nu

Het tekort op de jaarrekening wordt aangevuld vanuit de algemene reserve. Daar is deze post ook voor bedoeld. De reserve, ook wel weerstandsvermogen genoemd, komt hiermee op 14,2 miljoen. Dat is lager dan de norm die de gemeente zichzelf heeft opgelegd. Omdat het aantal grote projecten de komende jaren vermindert (ze moeten dan klaar zijn), kan deze norm worden aangepast. De kans dat er aanspraak op de reserve gedaan moet worden daalt, naarmate er minder (grote) projecten zijn.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: