dinsdag 18 mei 2010

Opening terrein Reeuwijks Verlaat op 29 mei; gratis rondvaarten

De restauratie van het Reeuwijks Verlaat aan de Burgvlietkade in Gouda is afgerond. De sluis is volledig gerestaureerd en ook het terrein eromheen. Dankzij een bijdrage van het hoogheemraadschap van Rijnland was het mogelijk ook de derde deur van de sluis te herstellen. Hierdoor heeft het monument zijn oorspronkelijke karakter vrijwel volledig terug gekregen. Op zaterdag 29 mei aanstaande verrichten Daphne Bergman, wethouder cultuurhistorie van de gemeente Gouda en Pieter Hellinga, hoogheemraad van hoogheemraadschap van Rijnland om 10.30 uur de officiële opening. Aansluitend aan deze opening kunnen belangstellenden tussen 11.00 tot 16.00 uur een gratis rondvaart maken naar Gouda en/of naar Reeuwijk. Ook zijn er diverse activiteiten op het terrein.

Gratis rondvaart richting Gouda en Reeuwijk

Tussen 11.00 en 16.00 uur liggen er een aantal rondvaartboten klaar waarop belangstellenden kunnen inschepen voor een gratis rondvaart van ruim een uur, richting Reeuwijk of Gouda. Op de Goudse rondvaart wordt een toelichting gegeven op de geschiedenis van het Goudse water, op de Reeuwijkse rondvaart over natuur en schoon water op de Reeuwijkse Plassen.

De rondvaarten vertrekken elk 1,5 uur. De eerste boot vertrekt om 11.00 uur, de laatste om 16.00 uur.

Activiteiten

Gedurende de dag vinden er op het terrein diverse activiteiten plaats waaronder een waterspektakel van de Goudse Peddel kanovereniging. Daarnaast is er in het Coornhert Gymnasium een tentoonstelling over de restauratie van het Reeuwijks Verlaat.

Reeuwijks Verlaat

In de Breevaart tussen Reeuwijk en Gouda, ligt een klein, romantisch groen gebied. Markant onderdeel hiervan is het Reeuwijks of Dubbel(d) Verlaat. Verlaat betekent sluis en het woord Dubbel(d) geeft aan dat de sluis aan één kant twee uitgangen heeft die elk op een watergang met eigen waterpeil uitkomen. Het Reeuwijks Verlaat is daarmee een zogenaamde driewegsluis: een sluis die drie waterwegen met elkaar verbindt. In Nederland zijn er in totaal maar drie van dit soort sluizen. De twee andere liggen in het noorden van het land en het Reeuwijks Verlaat is de kleinste en de oudste. De sluis is sinds september 2009 gemeentelijk monument en wordt op dit moment gerestaureerd.

Restauratie

Door de restauratie krijgt het Reeuwijks Verlaat zijn oorspronkelijk karakter vrijwel volledig terug. In 1868 is de sluis ingrijpend veranderd en kreeg zijn huidige vorm. In 1972 is het sluishoofd richting Sluipwijk dichtgemetseld. Omdat inmiddels beide weteringen hetzelfde waterpeil hadden, was het niet nodig beide deuren te houden. De kade tussen beide weteringen is nu een smal wandelpad. Het Reeuwijks Verlaat wordt nu vooral gebruikt door de recreatievaart van en naar de Reeuwijkse plassen.

Bij de huidige restauratie zijn de muren van de sluiskolk opnieuw opgebouwd in IJsselsteentjes. Er zijn nieuwe sluisdeuren en de voetgangers/fietsbrug over de sluis is vernieuwd en verbeterd. Het bedieningsmechanisme heeft nieuwe lieren met kaapstanders. In plaats van asfalt is er klinkerbestrating gekomen. Maar het meest in het oog springend is het herstel van de deur die in 1972 werd dichtgemetseld. Daarmee krijgt de sluis zijn oorspronkelijke karakter van driewegsluis weer terug.

Meer informatie over de sluis is te vinden op www.gouda.nl/reeuwijksverlaat.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: