dinsdag 19 oktober 2010

Gouda internationale Refo500-stad

Op 30 oktober start het internationale project Refo500.

De gemeente Gouda is gastheer voor het openingsprogramma. Het project geeft tot 2017 nationaal en internationaal breed aandacht aan de 500e geboortedag van de Reformatie. In de Sint-Janskerk is een afwisselend openingsprogramma met sprekers, workshops en muziek waaraan veel bekende Nederlanders meewerken. Stichting Refo500 heeft bewust gekozen voor Gouda omdat deze stad tussen 1520 en 1620 bekend stond als dé stad van vrijzinnigheid in De Nederlanden. Aan het project Refo500 doen inmiddels meer dan 70 partners uit Europa, Noord-Amerika en Azië mee.

Wim Cornelis: “Ik ben er trots op dat Gouda is uitgekozen voor de start van dit project. Gouda is een echte reformatiestad. Deze belangrijke periode in het verleden heeft de stad gevormd tot wat het nu is: een stad waarin tolerantie en verdraagzaamheid nog steeds belangrijke peilers zijn. We heten de bezoekers daarom van harte welkom in onze vitale stad en nodigen ze uit om naast het programma in de kerk ook een kijkje te nemen in de historische binnenstad. De sporen van de Reformatie zijn hier overal terug te zien. ”

Programma
Behalve het openingsprogramma in de kerk is er ook nog van alles te doen in de stad. Voor kinderen en jongeren is er een speciaal programma met allerlei activiteiten als unplugged muziek, verhalen luisteren, tekenen en een bibledate. Daarnaast is in het MuseumGoudA de tentoonstelling religieuze kunst en de restauratie van de cartons (werktekeningen) van de Goudse Glazen te bezichtigen. Ook biedt de VVV een ‘ketterse wandeling’ langs alle historische plekken in Gouda.

Reformatie
In het jaar 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg sloeg. Deze actie wordt vaak beschouwd als het begin van de Reformatie. Hierna vonden in Europa grote veranderingen plaats op allerlei gebied. De invloeden daarvan merken we vandaag nog. Voor Refo500 is dit in aanleiding om in de aanloop naar 2017 in negen thema’s aandacht te geven aan de Reformatie als beweging van vernieuwing en verandering.

Meer informatie over het project en de Reformatie staat op www.refo500.nl.

Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: