donderdag 7 juni 2012

Metamorfose: van historisch Gouds Badhuis naar luxe ‘Gouda Spa’


Het Goudse badhuis uit 1922 oogde na jaren leegstand als een bouwval. De gemeente Gouda was al enkele jaren naarstig op zoek naar een nieuwe bestemming. Nadat er al van alles in was gevestigd, kwam zij in contact met de ondernemer Samir Mesic. Na een rondleiding door het unieke pand zag hij het helemaal voor zich. Het ovale dak met de bijzondere lichtinval en de vele authentieke onderdelen die het pand de zo bijzondere uitstraling geven, vormden de perfecte basis voor een heel bijzondere City Spa die hij hier wel wilde gaan creëren. Nu, ruim een jaar na de aankoop van het pand, is het resultaat ook verbluffend. Middenin de levendige binnenstad van Gouda is achter de authentieke gevel in de stijl van de Amsterdamse School een buitengewone wellness-locatie verrezen. In het bijzondere pand uit 1922 klatert na precies negentig jaar weer volop water. Ditmaal voor Spa Gouda, dat veel meer dan een badhuis alleen geworden is.

Intensief overleg

De Goudse wethouder Vastgoed, Daphne Bergman was vanaf het begin ook enthousiast: “Dit prachtige gebouw hoort echt in de historische binnenstad van Gouda. Het zou zonde zijn als er voor dit pand geen nieuwe passende bestemming was gevonden. Dat zou ik mezelf echt hebben aangerekend. Daarom was ik zo blij met de plannen van de heer Mesic. Door intensief overleg tussen de Mesic en de vergunningverlenende afdelingen van de gemeente is het ook gelukt deze plannen te realiseren. Het doet me veel plezier dat Gouda er met deze City Spa een bijzondere beleving heeft bij gekregen die in de wijde omgeving zijn weerga niet kent. Het authentieke pand is zorgvuldig gerestaureerd, met oog voor de historische details en zorgvuldig aangevuld met moderne saunamogelijkheden. Een zeer geslaagd voorbeeld van herbestemming met behoud van de karakteristieke kenmerken van dit mooie gebouw. ”

Nederlandse geschiedenis verweven

Wie over de drempel stapt, zal zich zonder twijfel verwonderen over de magistrale metamorfose die het in de loop de jaren sterk verwaarloosde pand heeft ondergaan. In alle minutieus uitgewerkte details van de schitterende inrichting is een stukje Nederlandse geschiedenis liefdevol verweven met Oosterse tradities. De liefde voor het karakteristieke Goudse pand én voor de geschiedenis van wellness wereldwijd is op unieke wijze samengebracht. In Spa Gouda is het sprookje van duizend-en-één-nacht werkelijkheid geworden.

Persbericht gemeente Gouda Foto's: Pim Mul

Geen opmerkingen: