woensdag 8 januari 2014

Voorlopig geen hotel in pand bibliotheek in Gouda

De komst van een hotel met restaurant in de huidige bibliotheek en stadsarchief aan de Spieringstraat is voorlopig van de baan. De intentieovereenkomst met ontwikkelaar De Jong is niet verlengd vanwege het feit dat met de beoogde exploitant geen koopovereenkomst kon worden gesloten. De gemeente gaat nu een haalbaarheidsonderzoek doen voor een nieuwe functie voor het complex, en de gebouwen aansluitend te koop zetten. De gebouwen komen in maart 2014 leeg vanwege de verhuizing van de bibliotheek en het Streekarchief naar het Buytenerf.

Het complex aan de Spieringstraat en Groeneweg bestaat uit een aantal cultuurhistorisch waardevolle panden. Deze gebouwen vragen daarmee om maatwerk in de manier hoe deze gebouwen op de markt worden gezet. De gemeente gaat een haalbaarheidsonderzoek doen om allereerst inzicht te krijgen voor welke functies deze gebouwen in aanmerking komen. Duidelijk is dat het een functie moet zijn die het beste recht doet aan de stad, de bewoners en aan de gebouwen.

Verkoop in delen of geheel?
Een ander vraagstuk in het haalbaarheidsonderzoek is de herbestemming van de gebouwen: verkoopt de gemeente de gebouwen als geheel - dus als één complex - of is het beter de afzonderlijke gebouwen te verkopen? In het onderzoek neemt de gemeente de eerder vastgestelde randvoorwaarden mee. Zo moet de cultuurhistorische waarde van de panden behouden blijven. De Jeruzalemkapel en het Weeshuisplein blijven toegankelijk voor publiek. Er is een goed plan nodig voor de verkeersafwikkeling vanwege onder andere de geringe parkeermogelijkheden in de binnenstad. En de archeologische waarden in het gebied moeten geborgd zijn.

Openbaar verkooptraject
Na het haalbaarheidsonderzoek wordt het complex, of delen van het complex, in een openbaar traject aan de markt te koop aangeboden. Met belangstellenden gaat de gemeente pas in gesprek als zij een goed herbestemmingsvoorstel hebben, en een goed bod. De gemeente doet dit om te voorkomen dat zij lang in gesprek blijft met belangstellenden over een financieel onhaalbaar plan voor de gebouwen.

Exploitant haakt af


Vanwege de verhuizing van de bibliotheek en het streekarchief naar Gouwedepot en het Buytenerf komen de gebouwen dit voorjaar leeg te staan. De gemeente gaat deze gebouwen verkopen. Al in een vroeg stadium heeft een ontwikkelaar interesse getoond in de gebouwen. Ontwikkelaar De Jong zag mogelijkheden voor de vestiging van een luxueus hotel met restaurant en aanverwante faciliteiten. Medio 2012 is een intentieovereenkomst voor een jaar gesloten om de mogelijkheden voor deze functie te onderzoeken. Deze overeenkomst is in de zomer 2013 verlengd met een half jaar, vanwege het feit dat de onderhandelingen met een exploitant in vergevorderd stadium waren. Omdat de beoogde exploitant uiteindelijk afziet van de exploitatie van een hotel in het gehele complex is de intentieovereenkomst niet verlengd. De ontwikkelaar is in oriënterende gesprekken met nieuwe exploitanten.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: