donderdag 23 april 2009

Kwaliteit onderhoud van openbare ruimte weer gestegen

Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte scoort goed in de rapportage Kwaliteit Openbare Ruimte 2008. Het gewenste niveau voor de stad in het geheel is wederom bereikt. Er is ook weer sprake van een lichte stijging ten opzichte van de kwaliteit in het voorgaande jaar. De resultaten zijn gebaseerd op zogenaamde schouwrondes. Twee keer per jaar wordt tijdens deze rondes bekeken of bijvoorbeeld het groen, voetpaden, wegen, verkeersborden, speelvoorzieningen, sloten en kunstwerken schoon, heel en/of netjes zijn. Bij de schouw in het voorjaar zijn ook de vertegenwoordigers van de wijkteams aanwezig.

Als wordt gekeken naar de stad in het geheel, dan scoren vooral de categorieën ‘verkeer en vervoer’ en ‘watergangen’ goed. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de belijning en de markering op straat duidelijk zichtbaar zijn en de verkeersborden er goed bij staan.
Ook de kades, beschoeiing en bruggen verkeren in goede conditie.
De categorieën ‘groen’, ‘reiniging’ en ‘verharding’ (bestrating van wegen, fiets- en voetpaden) scoren iets minder goed, maar nog steeds boven de gewenste kwaliteit.

Voor een deel van de binnenstad, het kernwinkelgebied, wordt een iets hoger niveau nagestreefd dan in de stad als geheel. Hier scoort weer de categorie ‘watergangen’ goed, maar de categorieën ‘reiniging’ en ‘verharding’ doen het in dit gedeelte van de stad ook goed. ‘Meubilair’ en ‘verkeer en vervoer’ scoren het laagst. Scheefstaande paaltjes en slecht zichtbare belijning op wegen zijn hier voorbeelden van.

Actiepunten 2009
Op basis van de resultaten van het onderzoek is een aantal verbeteracties geformuleerd. Zo zal de gemeente in beoordeling van het (dagelijks) onderhoud goed letten op het terugdringen van de hoeveelheid onkruid in beplanting en bij obstakels, zoals paaltjes, straatmeubilair en muren. Ook de zorg voor de grasstroken langs wegen, fiets- en voetpaden en kale plekken in gazons verdient extra aandacht. Dit geldt voor de gehele stad. In het kernwinkelgebied moet meer aandacht komen voor het straatmeubilair en de belijning/markering van wegen.
Gestreefd wordt in 2009 zo weer tot nog betere resultaten te komen.

Persbericht Gemeente Gouda, 23 april 2009

Geen opmerkingen: