zaterdag 18 april 2009

Twee centra Jeugd en Gezin

GOUDA/WADDINXVEEN - Het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin in Gouda en omgeving komt dit najaar in de Goudse wijk Korte Akkeren.
Waddinxveen volgt later dit jaar met een virtueel centrum op internet. Het Gouwedorp wil over anderhalf jaar de deuren van een centrum openen.

De bedoeling van zo'n Centrum voor Jeugd en Gezin is dat ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar en medewerkers in de zorg er terecht kunnen met alle soorten vragen over opvoeden en opgroeien. Het is een initiatief van minister Rouvoet die in 2011 in alle gemeenten zo'n centrum wil hebben.

Het informatiepunt in Korte Akkeren wordt gevestigd in het bestaande Gezondheidscentrum Korte Akkeren. Volgend jaar volgt een tweede en wel in Gouda-Oost. Daar wordt een groot multifunctioneel pand neergezet waar het centrum ook een plek krijgt.

Omdat in Korte Akkeren al een groot deel van de organisaties bij elkaar zitten, ligt het, volgens de Goudse wethouder Marion Suijker, voor de hand om in deze wijk te beginnen.

Het krijgt een centraal telefoonnummer, emailadres en websites. Daarnaast komen er informatiestands in bibliotheken en scholen. Achter de schermen is een samenwerkingsverband actief van organisaties die werken in de jeugdzorg. Zij gaan vooral uit van preventie en stellen daarnaast alles in het werk om problemen in het gezin of van het kind op te sporen en aan te pakken.

In Waddinxveen laat een echte balie nog even op zich wachten. ,,Eerst moet alles goed geregeld worden, dan volgt een website waar iedereen met vragen en verzoeken om hulp terecht kan,'' licht Dorenda Gerts, wethouder van Waddinxveen, toe. ,,Een eigen gebouw komt later wel. Wellicht kan het deel uit maken van de Brede School, of van het gemeentehuis. Dat moeten we nog bekijken,'' zegt Gerts.

In Bergambacht bestaan plannen om op drie plekken in de gemeente Centra voor Jeugd en Gezin op te richten. Wanneer deze daadwerkelijk worden gebouwd, is nog niet bekend. In Oudewater bestaat inmiddels al enkele maanden een centrum. Hier werkt de gemeente Oudewater samen met GGD Midden-Nederland en Zuwe Preventie & Welzijn.

Door RIK SNEIJDER / AD Groene Hart / 18 april 2009

Geen opmerkingen: