maandag 11 mei 2009

Met kano door de onderdoorgang

Zaterdag 9 mei 2009 opende Arnout Menkveld (wethouder Monumentenzorg en Binnenstad) samen met Pieter Hellinga (hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Rijnland) de gerestaureerde onderdoorgang bij de Dubbele Buurt. Met in hun kielzog leden van de Kanovereniging De Goudse Peddel stuurden zij hun kano door het kleine sluisje Achter de Kerk via de onderdoorgang naar de Gouwe. Als feestelijk welkom krijgen zij daar een glaasje champagne aangeboden.

Restauratie
De onderdoorgang werd vanaf oktober 2008 voor restauratie tijdelijk drooggelegd. Dit bood mogelijkheden om geïnteresseerden een kijkje te laten nemen in deze historische watergang. Tijdens de open dagen namen zo’n 16.000 mensen een kijkje in deze unieke overkluizing. Ook de leerlingen van 35 Goudse schoolklassen kregen als onderdeel van een educatieve Storytrail hier een rondleiding. Gouda kan terugkijken op een succesvol restauratieproject, waarbij met veel instellingen en organisaties is samengewerkt. De restauratie van de onderdoorgang kwam mede tot stand met financiële steun van het Bouwfonds Cultuurfonds en het hoogheemraadschap van Rijnland.

Kanoroute
De onderdoorgang wordt als vast onderdeel opgenomen in de nieuwe kanoroute die vóór de zomer wordt geopend. Voor de watersporters zijn ledlampen in de donkere gang aangebracht die gaan branden zodra iemand de gang in vaart. Met loshangende kettingen voor de ingangen hoopt de gemeente de duiven uit de onderdoorgang te houden.

Cultureel en haven kwartier
Dit project is onderdeel van het projectprogramma cultureel en haven kwartier. Doel van dit programma is samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partijen de historische binnenstad te ontwikkelen met een centrale rol voor het historisch erfgoed.

Persbericht Gemeente Gouda, 11 mei 2009

Geen opmerkingen: