vrijdag 23 september 2011

Onderzoek woning burgemeester in de gemeenteraad van 28 september 2011

Het onafhankelijk onderzoek naar de woning van burgemeester Wim Cornelis in Elmina, Ghana is beschikbaar gesteld aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Vanaf vrijdag 23 september 9:00 uur is het ook via de gemeentewebsite beschikbaar (www.gouda.nl/ris). Het onderzoek wordt besproken in de gemeenteraadsvergadering van woensdag 28 september. De gemeenteraad heeft KPMG gevraagd het onderzoek uit te voeren om zo duidelijkheid te krijgen over de vraag of de burgemeester vanuit zijn functie voordeel heeft gehad bij zaken rondom de bouw van dit huis.

Burgemeester Wim Cornelis had de gemeenteraad medio februari 2011 verzocht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar zijn woning in Elmina, Ghana. De gemeenteraad heeft over deze woning een debat gevoerd op 21 september 2010. Reden voor het debat waren geruchten over het handelen van de burgemeester rond de realisatie van de woning. De gemeenteraad concludeerde toen in grote meerderheid dat er geen gronden waren om te twijfelen aan het handelen van de burgemeester.

Toch bleven er geruchten rondzingen en werden vele raadsvragen gesteld. Zo ontstond in januari 2011 opnieuw een discussie over de woning van de heer Cornelis. Een discussie die het aanzien van de stad raakte en het goed functioneren van het stadsbestuur in zijn geheel (college en gemeenteraad) belemmerde.

Om alle twijfels weg te nemen heeft de burgemeester vervolgens de gemeenteraad gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren in de breedst mogelijke zin naar zijn huis in Ghana. Het onderzoek moest in de ogen van de burgemeester duidelijkheid geven over de vraag of hij vanuit zijn functie en de projectrelatie voordeel heeft gehad bij zaken rondom de bouw van dit huis in de breedst mogelijke zin, materieel of immaterieel. De gemeenteraad heeft op 9 maart besloten een dergelijk onderzoek in te stellen en op 13 april is KPMG gevraagd het onderzoek uit te voeren op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde onderzoeksvragen. Ter begeleiding van het onderzoek is er een speciale raadscommissie* ingesteld die de gemeenteraad heeft geadviseerd het onderzoeksrapport in behandeling te nemen omdat de gestelde onderzoeksvragen in het rapport worden beantwoord.

Gouda onderhoudt met Elmina een projectrelatie sinds 2003. De burgemeester is politiek verantwoordelijk voor de projectrelatie. In 2007 besloot Cornelis grond te kopen en een woning te bouwen in Elmina.

In het onderzoek zijn ook de vragen, die verschillende fracties uit de gemeenteraad hebben gesteld, meegenomen.

Het raadsdebat is ook te volgen op internet, via www.gouda.nl/ris


* De commissie bestaat uit de plv. voorzitter van de gemeenteraad J. Vermeij (VVD, voorzitter) en de leden van de auditcommissie van de gemeenteraad, T. Krins (CU, vice-voorzitter), P. den Boer (PvdA), M. Castelijns (D66), T. Hardjono (CDA) en C. Pouw (Trots op Nederland).

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: