zaterdag 24 maart 2012

WMO: eerst op eigen kracht, dan ondersteuning

De gemeente wil bewoners die het nodig hebben, kunnen blijven ondersteunen om mee te doen in de samenleving. Dit doet zij via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar er gaan dingen veranderen. In de toekomst neemt het aantal mensen dat beroep gaat doen op de WMO door wijzigingen in de AWBZ en door de vergrijzing toe. Daarom richt de gemeente zich de komende vier jaar eerst op de eigen kracht van de inwoners en op de toegankelijkheid van de leefgebieden waar iemand zich tussen begeeft.

De afgelopen vier jaar is met de uitvoering van de Wmo een goede basis gelegd. Maar actuele ontwikkelingen vragen om vernieuwing. Het vernieuwen komt tot uiting in een andere benadering van de hulpvraag, waarbij we uitgaan van de kracht van de inwoner. Wat kan de inwoner zelf nog? En wat kan zijn omgeving en sociaal netwerk betekenen? Als de eigen omgeving onvoldoende oplossingen biedt, wordt gekeken naar voorzieningen. Dit kunnen algemene voorzieningen zijn, zoals een boodschappenservice of maaltijdservice. Of collectieve voorzieningen, zoals GroeneHartHopper. Pas na deze afwegingen komen de individuele voorzieningen in beeld. Deze aanpak leidt tot meer maatwerk voor de inwoners van Gouda.


Verbinden

Meedoen aan de samenleving betekent ook je begeven in verschillende leefgebieden, zoals van sport tot cultuur tot het bedrijfsleven. Toegang hebben tot deze leefgebieden maakt meedoen makkelijker. De gemeente gaat daarom de komende jaren verbinding tussen deze leefgebieden creĆ«ren. We kijken niet naar het ondersteuningsaanbod voor individuele ‘problemen’, maar naar het hele plaatje. Zoals samenwerking met woningcorporaties als mensen uit maatschappelijke opvang uitstromen, lage instapmogelijkheden bij de stadsbus om naar de winkels te kunnen gaan en een gezonde leefstijl via sport. Belangrijk daarbij zijn een goede samenwerking tussen betrokken partijen, het bundelen van de krachten en over de organisatiegrenzen kijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht op www.gouda.nl/wmo


Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: